mai 2012
Proiect de educaţie cinematografică - Cinema.edu
Liceenii vor vedea în finalul lunii mai 2012 Un heureux événement, un film ce tratează cu seriozitate, umor şi naturaleţe subiecte încă tabu: maternitatea şi senzualitatea. Filmul prezintă naşterea unui copil într-un cuplu tânăr dintr-o perspectivă complet nouă, sensibilă, inovatoare şi accesibilă. Proiecţiile vor avea loc în liceele selectate în programul Cinema-edu, primul proiect de educaţie cinematografică adresat elevilor de toate vârstele. Cinema-edu a fost lansat în 2011 de Asociaţia Culturală Macondo. În 2012, până acum, au fost proiectate la nivel naţional două filme de artă, iar vizionările au fost urmate de discuţii libere cu elevii. Temele de discuţie, prilejuite de filme, au fost protecţia mediului sau violenţa în familie.

Un heureux événement este un film franţuzesc sensibil ce abordează câteva subiecte cât se poate de naturale, dar care sunt încă tabu: maternitatea şi senzualitatea. Barbara şi Nicolas formează un cuplu fericit, efervescent, tânăr. Ne este prezentată pe etape relaţia lor încă de la început, cum s-au cunoscut într-un magazin de închiriat dvd-uri, cum s-au îndrăgostit, cum s-au decis să devină soţ şi soţie şi mai ales cum au decis să aibă un copil. Începând cu acest moment filmul pare să se axeze preponderent pe trăirile viitoarei mame, pe tumultul de sentimente noi cu care ea se confruntă. Odată conştientizată apariţia unui nou membru în familie, universul tinerei se schimbă complet. Ea trece de la agonie la extaz, îşi schimbă principiile de viaţă, iar relaţia cu soţul său, cu prietenii, cu mama sa iau o altă întorsătură şi tot ce i se întâmplă în viaţa de zi cu zi este trecut prin filtrul acestei noi bucurii, acestei noi responsabilităţi: copilul.

"În luna mai 2012 ne-am propus să abordăm teme ca responsabilitatea în relaţia de cuplu, protecţia împotriva bolilor cu transmitere sexuală şi a sarcinilor nedorite. Apoi vom aborda şi teme ce privesc maternitatea precum modalitatea în care relaţia celor doi părinţi se schimbă odată cu apariţia copilului, dinamica relaţiilor intrafamiliale, raportul căsnicie-carieră şi felul în care acesta se modifică odată cu apariţia copilului. Aceste teme vor face subiectul unor discuţii libere cu liceenii, iar la finalul lor vom avea de asemenea pregătite pentru ei o serie de mici surprize oferite de Durex", a transmis Asociaţia Macondo într-un comunicat de presă.

Proiectul Cinema-edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă exploatarea filmelor de artă în cadrul Noului Cinematograf al Regizorului Român (http://www.ncrr.ro/), dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus