mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinema Studio
Almanya - Willkommen in Deutschland / Almanya - Bun venit în Germania / Almanya - Welcome to Germany
Germania, 2011, 101', comedie
 
Regia: Yasemin Samdereli
Scenariul: Yasemin Samdereli, Nesrin Samdereli
Imaginea: Ngo The Chau
Montajul: Andrea Mertens
Muzica: Gerd Baumann, Steffi Bruhn
Cu: Vedat Erincin, Fahri Yardim, Aylin Tezel, Lilay Huser, Demet Gul, Denis Moschitto, Rafael Koussouris
Distribuit de: Beta Cinema
 
Un film nostalgic şi înduioşător, care cucereşte publicul, îl amuză şi îi smulge lacrimi.

Ce sunt eu, neamţ sau turc? se întreabă Cenk Yilmaz, în vârstă de şase ani, când nici colegii turci, nici cei germani, nu-l aleg în echipa de fotbal. Ca să-l înveselească, verişoara lui îi spune povestea bunicului Hüseyin, care a imigrat în Germania în anii '60 ca muncitor, iar mai târziu şi-a adus şi nevasta şi copiii în "Almanya". A trecut timpul şi Germania a devenit casa lor. Dar într-o seară, la o reuniune a familiei, Hüseyin îi surprinde pe toţi cu vestea că a cumpărat o casă în Turcia şi vrea să-i ia pe toţi cu el "acasă".

Yasemin Samdereli s-a născut în Dortmund în 1973 şi are studii de teatru şi film. Realizează primul scurtmetraj - Schlüsselöcher în 1994, urmat de Lieber Gott (1995), Lachnumern (1996), Kismet (2001), nominalizat pentru Premiul Max Ophüls - şi Sextasy (2004).
În 2002 regizează primul ei film de televiziune, comedia romantică multiculturală Alles Getürkt, iar în 2007 comedia Ich chefe, du nix. Lucrează şi ca scenaristă pentru multpremiata serie TV Turkish for Beginners (2006). Filmul Almanya - Bun venit în Germania, al cărui scenariu este scris împreună cu sora ei, Nesrin, reprezintă debutul în lungmetraj.

Premii: Recunoaştere specială - Stony Brook Film Festival, 2011; Silver Lola pentru cel mai bun film şi Gold Lola pentru cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Germane de Film, 2011.


Ora 20:00, Cinema Studio
Sala samobójców / Camera sinucigaşilor / Suicide Room
Polonia, 2011, 110', dramă, 16+

Regia şi scenariul: Jan Komasa
Imaginea: Radoslaw Ladczuk
Montajul: Bartek Pietras
Muzica: Michal Jacaszek
Cu: Jakub Gierszal, Roma Gasiorowska, Agata Kulesza
Distribuit de: ITI CInema
 
Am observat că fenomenul de izolare socială, hikikomori, a început să intre, în diferite forme, în cultura poloneză. Cultura virtuală (dependenţa de Internet) se răspândeşte cu repeziciune, împreună cu o altă cultură care te încurajează să ţii totul în tine, apoi ajungi să te percepi pe tine însuţi ca pe o problemă şi atunci începe să crească rata sinuciderilor. (Jan Komasa)

Dominik este un băiat de liceu ca oricare altul. Are prieteni, vine dintr-o familie înstărită, însă, la un moment dat, totul se schimbă şi colegii încep să-l umilească. Din cauza aceasta, nu mai merge la şcoală şi ajunge să se izoleze în lumea virtuală, unde întâlneşte o fată care îl duce în "camera sinucigaşilor", locul de unde nimeni nu pare să scape.
 
Jan Komasa are 31 de ani. A studiat filosofia şi regia de film. Scurtmetrajul său Nice To See You (2003) a fost prezentat în cadrul secţiunii Cinéfondation de la Cannes. Ulterior a regizat unul dintre cele trei segmente din Ode to Joy (2005), film care a obţinut o serie de premii internaţionale. A urmat The Wrocław Golgotha (2008), film de televiziune. Camera sinucigaşilor a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama.
 
Premii: Premiul Blue Angel pentru cea mai bună regie - Festivalul Filmului de Artă, Trencianske Teplice, Slovacia, 2010; Cel mai bun duet polonez: regizor - director de imagine şi cea mai bună imagine - Premiile Camerimage, Lodz, Polonia, 2011; Marele Premiu - Festivalul de Film pentru Tineri de la Cottbus, Germania, 2011; Marele Premiu - Cinéma Tout Ecran, Geneva, 2011; Premiul Arca Cinemagiovani, cea mai bună coloană sonoră şi Grifonul de aur la categoria Generator +16 - Festivalul de Film de la Giffoni, Italia, 2011; Premiul Juriului Ecumenic, Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film Molodist, Kiev, Ucraina, 2011; Premiul Golden Tower pentru cea mai bună regie - Festivalul de Film de la Palic, 2011; Leul de aur pentru cele mai bune costume şi cel mai bun sunet, Menţiune de onoare şi Leul de argint pentru cel mai bun film artistic - Festivalul de Film Polonez, 2011.
 
Website: http://www.salasamobojcow.com.pl


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus