También la lluvia / Până şi ploaia / Even the Rain
Spania / Mexic / Franţa, 2010, 103', dramă istorică
Intrarea este liberă.
Regia: Icíar Bollaín
Scenariul: Paul Laverty
Imaginea: Alex Catalán
Montajul: Ángel Hernández Zoido
Muzica: Alberto Iglesias
Cu: Gael García Bernal, Luis Tosar, Juan Carlos Aduviri, Karra Elejalde
Distribuit de: Wild Bunch
Când am fost la Cochabamba, în Bolivia, acolo unde au avut loc conflictele legate de apă, am văzut cum localnicilor li s-a interzis accesul la apă - într-o anumită interpretare a legii nu li se permitea nici măcar să adune apă de ploaie... De aici vine şi titlul filmului. (Paul Laverty)
Până şi ploaia vorbeşte despre imperialismul spaniol prin intermediul unor incidente care se petrec la aproximativ 500 de ani unul de altul. În acelaşi timp examinează şi deciziile şi opiniile personale ale membrilor unei echipe de filmare condusă de regizorul Sebastián şi producătorul Costa, care se află în Bolivia pentru a turna un film despre primele explorări ale lui Cristofor Columb şi modul în care indienii erau trataţi de spanioli la vremea respectivă. Locaţia fusese aleasă de Costa, datorită posibilităţii de a angaja figuranţi locali, cu costuri reduse, bugetul filmului fiind restrâns. Însă, la un moment dat filmarea este întreruptă din cauza unei revolte legate de privatizarea reţelei de alimentare cu apă. Astfel, Costa şi Sebastián sunt puşi în situaţia de a alege ce susţin: proiectul lor sau cauza localnicilor.
Iciar Bollain s-a născut la Madrid, în 1967, şi a jucat în filme precum El sur (1983, regia: Victor Erice), Malaventura (1988, regia: Manuél Gutiérrez Aragón), Un paraguas para tres (1992, regia: Felipe Vega), Land and Freedom (1995, regia: Ken Loach) sau Leo (2000, regia: Jose Luis Borau). Debutează ca regizor în 1995 cu filmul artistic Hola, ¿estás sola?, pentru care a scris şi scenariul. Al doilea film al său a fost Flores de otro mundo (1999), coautor al scenariului fiind romancierul Julio Llamazares. Pelicula a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun film, Semaine de la Critique, Festivalul de Film de la Cannes din 1999. Au urmat apoi filmele Ia-mi şi ochii / Take My Eyes (2003), distins cu 7 premii Goya de Academia Spaniolă de Film şi Detectivele / Mataharis (2007).
Premii: Premiul Silver Ariel pentru cel mai bun film latino-american - Premiile Ariel, Mexic, 2011; Premiul Publicului, secţiunea Panorama - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2011; Cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună imagine, cea mai bună coloană sonoră, cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile Cercului Criticilor Spanioli de Film, Madrid, 2011; Cea mai bună coloană sonoră, cea mai bună producţie, cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile Goya, Madrid, 2011; Premiul Bridging the Borders - Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, 2011; Cel mai bun film de cinema, cel mai bun regizor de cinema, cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile ACE, New York, 2011; Cea mai bună coloană sonoră - Premiile Industriei muzicale spaniole, Madrid, 2011.
Website: http://www.tambienlalluvia.com
Ora 21:00, Cinemateca Eforie
Black Brown White / Negru, maro, alb
Austria, 2011, 106' dramă
Regia: Erwin Wagenhofer
Scenariul: Cooky Ziesche, Erwin Wagenhofer
Imaginea: Martin Gschlacht
Montajul: Paul M. Sedlacek
Muzica: Niño Josele
Cu: Fritz Karl, Clare-Hope Ashitey, Theo Caleb Chapman
Distribuit de: Filmladen
Don Pedro este şofer de camion. Transportă usturoi şi roşii, dar şi muncitori fără acte, din Africa în Europa. Profitul este mare. La fel şi riscul.
Jackie, o tânără din Nigeria, traversează Sahara împreună cu băiatul ei, Emanuel. Destinaţia lor este Geneva, oraşul în care locuieşte tatăl copilului. La graniţa dintre Africa şi Europa, Pedro, Jackie şi Emanuel se întâlnesc pentru prima dată şi pornesc cu toţii într-o călătorie aventuroasă.
Erwin Wagenhofer s-a născut în 1961, în Austria. Lucrează, timp de mai mulţi ani, ca asistent de regie şi de imagine, şi realizează primul lui film în 1981. Între documentarele sale de lungmetraj se află We Feed the World (2005), proiectat în ediţia a IX-a a Festivalului Filmului European, şi Let's Make Money (2008). Negru, maro, alb este primul său film de ficţiune.
Website: http://www.blackbrownwhite.at/
http://www.facebook.com/blackbrownwhite