mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 18:00, Cinema Studio
Bal / Miere / Honey
Turcia / Germania, 2010, 103', dramă
 
Regia: Semih Kaplanoğlu
Scenariul: Semih Kaplanoğlu, Orçun Köksal
Imaginea: Bariş Özbiçer
Montajul: Ayhan Ergürsel, Semih Kaplanoğlu, S. Hande Güneri
Sunetul: Matthias Haeb
Cu: Bora Altaş, Erdal Beşikçioğlu, Tülin Özen
Distribuit de: The Match Factory
 
Viaţa liniştită a unui băiat şi a familiei sale este în pericol atunci când tatăl nu se întoarce acasă după o zi de lucru.
Yusuf este singur la părinţi şi locuieşte cu aceştia într-o zonă izolată de munte. Îl însoţeşte adesea pe tatăl său la locul de muncă, iar pădurea din jur devine un loc plin de mister şi de aventură. Yusuf îşi priveşte cu admiraţie tatăl, apicultor, cum montează stupii în copacii cei mai înalţi. Cu priceperea unui acrobat pe sârmă, el trebuie adesea să se agaţe de ramurile de sus pentru a aduna mierea. Legătura paternă puternică dintre Yusuf şi Yakup va face ca, atunci când băiatul iese în lume, în primul său an de şcoală, acesta să devină un inadaptat. Neliniştile lui Yusuf răbufnesc atunci când tatăl trebuie să plece într-o misiune riscantă, într-o pădure îndepărtată. Odată plecat, Yusuf refuză să mai vorbească, spre disperarea mamei sale, Zehra. Zilele trec şi Yakup nu se întoarce. Yusuf vede cum mama lui devine mai tristă pe zi ce trece. Yusuf îşi adună curajul şi se aventurează în pădure pentru a-şi căuta tatăl. O călătorie în necunoscut...

 
Semih Kaplanoğlu este regizor, scenarist şi producător. A studiat film la Facultatea de Arte Frumoase din Izmir, pe care a absolvit-o în 1984. Se mută la Istanbul, este pentru o vreme copywriter în diverse agenţii de publicitate, după care lucrează ca asistent de cameră pentru două documentare şi apoi ca regizor şi scenarist pentru o serie TV. 
A debutat în 2001 cu Away From Home, cu care a câştigat premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Singapore. Urmează Angel\'s Fall, în 2005, proiectat în premieră la ediţia din 2006 a Festivalului de Film de la Berlin şi premiat la Festivalurile de la Nantes, Kerala şi Barcelona.
Următoarele sale filme - Ou (2007), Lapte (2008) şi Miere (2010) fac parte din Trilogia lui Yusuf, despre traiectoria unei vieţi prin prisma relaţiilor mamă-fiu şi tată-fiu, având la bază o scurtă povestire intitulată O zi senină (despre experienţa unui tânăr poet de 18-19 ani care încearcă să facă faţă modernizării din mediul rural). Filmul Ou a avut premiera în 2007 la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs, unde de altfel a primit Premiul pentru cea mai bună regie, după care au urmat alte peste 30 de premii în festivaluri importante. Lapte a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, iar Miere la Festivalul de Film de la Berlin, în 2010, unde a primit Ursul de Aur.
 
Premii: Ursul de Aur pentru cel mai bun film, Premiul Juriului Ecumenic - Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2010; Cel mai bun film şi Cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de Film RiverRun, Carolina de Nord, S.U.A., 2010; Premiul UNESCO - Premiile Asia Pacific Screen, 2010; Cea mai bună imagine, Premiul Publicului, Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Istanbul, 2010.
 
Festivaluri: Palm Springs, Belfast, Premiile Academiei Europene de Film.
 
Website: http://www.kaplanfilm.com/en/honey.php


Ora 20:00, Cinema Studio
Lidice
Cehia, 2011, 126', dramă istorică

Regia: Petr Nikolaev
Scenariul: Zdeněk Mahler
Imaginea: Antonio Riestra
Montajul: Adam Dvořák
Cu: Karel Roden, Zuzana Fialová, Zuzana Bydžovská
Distribuit de: Bioscop
 
Acesta nu este un document istoric. Acesta nu este un film despre război. Acesta este un film despre destinele unor oameni obişnuiţi dintr-un mic sat ceh.
 
Masacrul de la Lidice din 1942 este fără îndoială cel mai întunecat moment al istoriei recente ceheşti, fiind de altfel singurul act de genocid din timpul războiului, recunoscut de către Germania nazistă. Filmul reuneşte trei poveşti ale unor destine frânte de acest episod negru. Prima dintre ele este aceea a unei familii în care tatăl îşi ucide fiul în mod accidental şi este condamnat la închisoare. A doua ne aduce în prim plan pretextul folosit de nazişti pentru masacru, o scrisoare care era în mod evident o minciună nevinovată, urmărind să ascundă o infidelitate conjugală. A treia poveste este despre frică, despre asumarea responsabilităţii şi despre compromisul pe care cineva trebuie să-l facă pentru a supravieţui, pierzându-şi însă demnitatea şi onoarea.
 
Petr Nikolaev s-a născut la Praga, în 1956. Filmografie selectivă: In the Name of the King (2009), A Little Piece of Heaven (2004), It\'s Gonna Get Worse (2007) etc. Un film îndelung aşteptat de cehi datorită încărcăturii emoţionale profunde, Lidice a fost propunerea oficială a Republicii Cehe pentru categoria Cel mai bun film străin - Premiile Academiei Americane de Film din 2012.

Selecţii în festivaluri: Festivalul de Film Phoenix, Arizona, S.U.A., 2012; Festivalul Filmului European, Sevilla, 2011; Premiile Academiei Europene de Film, 2011.
 
Website: http://www.filmlidice.cz


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus