mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 15:00, Cinema Studio
East Side Stories
Ungaria, 2010, 90'

East Side Stories cuprinde patru episoade dintr-un serial de televiziune în 12 părţi, difuzat la televiziunea maghiară, intitulat Jurnal de bord. Nuvelele a doisprezece scriitori contemporani maghiari sunt ecranizate într-un jurnal subiectiv, care acoperă cei 20 de ani ai schimbării de regim în Ungaria.
 
1. The Sunny Side / Summertime
Regia: Bollók Csaba
Scenariul: Balázs Attila
Imaginea: Lovasi Zoltán
Montajul: Czakó Judit
Cu: Csilla Radnay, Péter Telekes, Tamás Herczeg, Valentin Venczel, Emina Elor
 
"Istoria va începe întotdeauna mâine" - spune Bollók, care şi-a propus să redea trei stări de spirit diferite: jocul dialogurilor din filmele mute, atmosfera hipiot-polaroidă de la malul mării şi realismul fotografic al Budapestei de astăzi.
 
Bollók Csaba şi-a început cariera cinematografică la sfârşitul anilor \'80 ca producător independent de scurtmetraje, iar în 1994 a absolvit regia de film la Academia de Film din Ungaria. Debutează în lungmetraj cu North by North (1999), care primeşte premiul Criticilor de Film din Ungaria, urmat de Miraq (2005). Călătoria Iskăi (2007) a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a câştigat Marele Premiu la Săptămâna Filmului Maghiar şi a fost prezent şi în selecţia Festivalului Filmului European în 2008.
 
2. The Flip Side / Acasă
Regia: Török Ferenc
Scenariul: György Spiró
Imaginea: Garas Dániel
Montajul: Barsi Béla
Cu: Mari Csomós, Dezső Garas, Ervin Nagy, Anita Tóth, Zoltán Durkó
 
Acasă spune povestea unui femei în vârstă, care se duce la poştă să-şi predea telefonul vechi, cu disc.

Regizor şi scenarist, Ferenc Török este o figură importantă a tinerei generaţii de cineaşti din Ungaria. S-a născut la Budapesta în 1971. După absolvirea - în 2000 - a Academiei de Teatru şi Film, secţia regie, a realizat scurtmetraje şi documentare de succes, iar în 2001 primul său lungmetraj, Moscow Square. Al doilea lui film, Eastern Sugar (2004), a avut premiera internaţională la Festivalul de Film de la Locarno. Înainte de Ambuteiaj (2009), film cu care a fost prezent în selecţia de anul trecut a Festivalului Filmului European, a realizat Overnight (2007), co-producţie Ungaria-Germania - a treia parte dintr-o trilogie despre câştigătorii şi perdanţii schimbării regimului.
 
3. The Other Side / A respira
Regia: Bodzsár Márk
Scenariul: GáborZoltán
Imaginea: Reich Dániel
Montajul: KertaiGábor
Cu: Roland Rába, Zsolt Trill, Judit Rezes
 
Scurtmetrajul prezintă o figura stereotipică a zilelor noastre: un manager de firmă mereu stresat, care se autoevaluează şi-i evaluează pe ceilalţi după propriile sale criterii de calitate.
 
Bodzsár Márk este regizor şi scenarist, absolvent al Academiei de Teatru şi Film din Budapesta. A debutat în cinematografie cu scurtmetrajul A masculinum felé (2006). Urmează segmentul Bloody Mary din Decameron (2007), câteva episoade pentru serialul de televiziune Hajónapló (2009) şi Godly Shift (2012).
 
4. The Wild Side / Împărăţia Ta
Regia: Hajdu Szabolcs
Scenariul: Tar Sándor
Imaginea: Nagy András
Montajul: Politzer Péter
Cu: Andi Vasluianu, Orsolya Török-Illyés, Lujza Hajdu, Tünde Bacskó, Illés Nyitrai
 
Împărăţia Ta spune povestea unui bărbat de origine română, care a ajuns în Ungaria în urmă cu 10 ani, s-a căsătorit şi şi-a întemeiat o familie. Singurul său refugiu pe acest Tărâm al Făgăduinţei este alcoolul...

Szabolcs Hajdu s-a născut în Ungaria, în 1972. A studiat la Institutul Ungar de Film şi a cunoscut aprecierea criticilor chiar cu primul scurtmetraj - Necropolis (1997). Debutează în lungmetraj în 2001 cu filmul Macerásügyek (Sticky Matters). Urmează Tamara (2004) şi apoi, în 2006, filmul autobiografic Fehértenyér (White Palms) prezentat la Cannes, în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs. Bibliothèque Pascal (2010), din a cărui distribuţie fac parte numeroşi actori români, a fost prezentat în cadrul secţiunii Forum a Festivalului de Film de la Berlin şi a fost prezent şi în ediţia din anul trecut a Festivalului Filmului European.

Premii: Cea mai bună actriţă (Tünde Bacskó) - Săptămâna Filmului Maghiar, 2011.
 
Website: http://www.uniofilm.hu


Ora 17:00, Cinema Studio
A Morte de Carlos Gardel / Moartea lui Carlos Gardel / The Death of Carlos Gardel
Portugalia, 2011, 85', dramă

Regia: Solveig Nordlund
Scenariul: Solveig Nordlund, după romanul omonim al lui António Lobo Antunes
Imaginea: Acácio de Almeida
Montajul: Paulo Mil Homens
Muzica: Pedro Marques
Cu: Ruy de Carvalho, Rui Morisson, Teresa Gafeira, Celia Williams, Carlos Malvarez, Miguel Mestre, Joana de Verona
Distribuit de: Fado Filmes
 
După divorţul părinţilor, Nuno duce o viaţă nomadă şi singuratică alături de tatăl său. Dependent de droguri, Nuno se află în comă, într-un spital. În timp ce se zbate între viaţă şi moarte, tatăl lui şi sora acestuia sunt alături de el, evocând amintiri.

Solveig Nordlund s-a născut la Stockholm, dar s-a stabilit ulterior în Portugalia. Şi-a început cariera ca asistentă de regie şi ca monteur şi a lucrat cu regizori cunoscuţi, precum Manoel de Oliveira, Alberto Seixas Santos şi João César Monteiro. A realizat numeroase documentare (despre Marguerite Duras, J.G. Ballard sau António Lobo Antunes), scurtmetraje şi filme de lungmetraj - Dina e Django (1983), Até Amanhã, Mário (1994), Comédia Infantil (1998), Aparelho Voador a Baixa Altitude (2002) şi A Filha (2003), cu care a participat la festivaluri de film în Roma, Rotterdam, Montréal, New York şi Stockholm, şi a primit numeroase premii.
 
Website: http://carlosgardelfilme.blogspot.com


Ora 19:30, Cinema Studio
Bir Zamanlar Anadolu'da / A fost odată în Anatolia / Once Upon a Time in Anatolia
Turcia / Bosnia şi Herţegovina, 2011, 157', dramă

Regia: Nuri Bilge Ceylan
Scenariul: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Ercan Kesal
Imaginea: Gökhan Tiryaki
Montajul: Nuri Bilge Ceylan, Bora Göksingöl
Cu: Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan, Firat Tanis, Ercan Kesal
Distribuit de: ZEYNO FILM
 
Viaţa într-un oraş mic este ca o călătorie prin stepă: ai mereu sentimentul că ceva "nou şi diferit" va apărea după următorul deal, dar întotdeauna întâlneşti doar drumuri care seamănă între ele, înguste, monotone, care dispar la un moment dat sau se întind la nesfârşit...

Nuri Bilge Ceylan s-a născut în 1959 la Istanbul. A debutat în cinematografie în 1995 cu scurtmetrajul Koza / Cocoon, care a intrat în competiţia pentru premiul Palme d'Or, la Cannes, în acelaşi an.
A primit numeroase premii pentru filmul de debut Kasaba / Small Town (1997), dar şi pentru următorul său film, Mayis Sikintisi / Clouds of May (1999).
Regizorul turc a fost o prezenţă constantă a competiţiei oficiale a Festivalului de Film de la Cannes: Uzak / Distant primeşte Marele Premiu şi Premiul pentru cel mai bun actor în 2003, Iklimler / Climates primeşte Premiul FIPRESCI în 2006, iar în 2008, pentru Uç maymun / Three Monkeys primeşte Premiul pentru regie.
 
Premii: Marele Premiu al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, 2011; Cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la Haifa, Israel, 2011; Marele Premiu - Festivalul de Film de la São Paulo, 2011; Cel mai bun regizor - Cinemanila, Filipine, 2011; Premiul NETPAC - Festivalul de Film de la Karlovy Vary, 2011; Premiul Special al Juriului şi cea mai bună imagine - Festivalul de Film din Dubai, 2011; Marele Premiu al Juriului, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine - Premiile Asia Pacific Screen, Australia, 2011; Cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de Film din Dublin, 2012.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus