mai 2012
Festivalul filmului european, 2012
Ora 17:00, Cinemateca Eforie
Malavoglia / Familia Malavoglia / The House by the Medlar Tree
Italia, 2010, 94'
dramă
 
Regia: Pasquale Scimeca
Scenariul: Pasquale Scimeca, după romanul omonim  de Giovanni Verga
Imaginea: Duccio Cimatti
Montajul: Francesca Bracci
Sunetul: Maricetta Lombardo
Cu: Antonio Curcia, Giuseppe Firullo, Omar Noto
Distribuit de: Rai Trade
 
Însăşi realizarea unui film inspirat dintr-unul din cele mai frumoase şi importante romane ale literaturii europene este o mare provocare. Dar abordarea mea e diferită. Nu e vorba de a reface neorealismul, ci de a încerca o lectură în cheie tragică, în care să citeşti despre realitatea timpului nostru, mai ales cea a tinerilor din sud, săraci şi lipsiţi de orice reper moral, rătăciţi în această nesfârşită periferie urbană în care s-au transformat locurile în care trăim. (Pasquale Scimeca)
 
Familia Malavoglia este o familie de pescari. Într-o bună zi, barca lor, Provvidenza, naufragiază, un membru al familiei pierzându-şi viaţa. Fiecare începe apoi să se confrunte cu tot felul de probleme, în încercarea de a trece peste această dramă.

Pasquale Scimeca s-a născut în 1956, la Aliminusa, provincia Palermo. A predat timp de câţiva ani literatură şi istorie, iar în 1989 şi-a înfiinţat o casă de producţie de film. Tot atunci realizează primul său film - La donzelletta, urmat de Un sogno perso (1992) şi Il giorno di San Sebastiano (1994). Următorul film de lungmetraj a fost I briganti di Zabut (1996). În 2000, a realizat Placido Rizzotto, care a fost prezentat la Festivalul de Film de la Veneţia. Au urmat, între altele, Gli indesirabili (2003), La passione di Giosué l'Ebreo (2005) şi Rosso Malpelo (2007).
 
Familia Malavoglia a fost nominalizat de Sindicatul Naţional Italian al Jurnaliştilor de Film la mai multe categorii: cea mai bună regie, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu şi cel mai bun sunet.



Ora 19:00, Cinemateca Eforie
Stand van de Sterren / Un loc între stele / Position Among the Stars
Olanda / Indonezia, 2010, 115', documentar
 
Regia, scenariul şi imaginea: Leonard Retel Helmrich
Distribuit de: Films Transit
 
O familie, de-a lungul a trei generaţii, faţă-n faţă cu globalizarea în versiune indoneziană. Un loc între stele este cel de-al treilea episod al unei trilogii care începe într-o mahala din Jakarta, şi care urmăreşte familia Shamshudin în perioada căderii preşedintelui Suharto (The Eye of the Day, 2001), venirea la putere a Islamului (Shape of the Moon, 2004), până la instaurarea unei democraţii crude, încă în formare, însoţită însă de corupţie şi de adâncirea prăpastiei între bogaţi şi săraci.
 
În căutarea propriilor rădăcini, cineastul olandez Retel Helmrich vizitează Indonezia, locul unde s-au născut părinţii săi, tatăl olandez şi mama indoneziană. Prin ochii bunicii, o femeie săracă, de religie creştină, care locuieşte în mahalalele Jakartei, vedem schimbările de natură economică din societatea indoneziană şi influenţa globalizării brutale şi neselective asupra fiilor ei şi-a nepoatei. Utilizarea tehnicii "Single Camera Shot", pe care Helmrich a perfecţionat-o, permite inserarea sentimentelor şi percepţiilor autorului în felul în care e spusă povestea, adăugând factorul subiectiv într-un documentar cu mare miză personală.

Leonard Retel Helmrich s-a născut în Tilburg în 1959, după ce familia sa emigrase din Indonezia în Olanda. A absolvit Academia Olandeză de Film şi Televiziune în 1986 şi a debutat în lungmetraj cu The Phoenix Mystery (1990). Primul său documentar, Moving Objects (1991), câştigă numeroase premii la festivaluri internaţionale. În urmă cu doisprezece ani, decide să viziteze Indonezia, locul de naştere al părinţilor lui, şi este fascinat de această ţară, care devine subiectul multora dintre documentarele sale, printre care - Eye of the Day (2001), Shape of the Moon (2004) şi The Burning Season (2008).
 
Premii: Premiul Special al Juriului World Cinema pentru cel mai bun documentar  - Festivalul de Film de la Sundance, 2011; Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film de la Sarasota, S.U.A., 2011; Marele Premiu al Juriului - Festivalul de Film Alba, Italia, 2011; Cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional de Film de la Durban, Africa de Sud, 2011; Cel mai bun documentar - Zagrebdox, Croaţia, 2011; Menţiunea Specială a Juriului - Silverdocs, Washington, 2011; Cel mai bun documentar - Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, IDFA, 2010

Website: http://www.standvandesterren.nl



Ora 21:00, Cinemateca Eforie
Almanya - Willkommen in Deutschland / Almanya - Bun venit în Germania / Almanya - Welcome to Germany
Germania, 2011, 101', comedie
 
Regia: Yasemin Samdereli
Scenariul: Yasemin Samdereli, Nesrin Samdereli
Imaginea: Ngo The Chau
Montajul: Andrea Mertens
Muzica: Gerd Baumann, Steffi Bruhn
Cu: Vedat Erincin, Fahri Yardim, Aylin Tezel, Lilay Huser, Demet Gul, Denis Moschitto, Rafael Koussouris
Distribuit de: Beta Cinema
 
Un film nostalgic şi înduioşător, care cucereşte publicul, îl amuză şi îi smulge lacrimi.

Ce sunt eu, neamţ sau turc? se întreabă Cenk Yilmaz, în vârstă de şase ani, când nici colegii turci, nici cei germani, nu-l aleg în echipa de fotbal. Ca să-l înveselească, verişoara lui îi spune povestea bunicului Hüseyin, care a imigrat în Germania în anii '60 ca muncitor, iar mai târziu şi-a adus şi nevasta şi copiii în "Almanya". A trecut timpul şi Germania a devenit casa lor. Dar într-o seară, la o reuniune a familiei, Hüseyin îi surprinde pe toţi cu vestea că a cumpărat o casă în Turcia şi vrea să-i ia pe toţi cu el "acasă".

Yasemin Samdereli s-a născut în Dortmund în 1973 şi are studii de teatru şi film. Realizează primul scurtmetraj - Schlüsselöcher în 1994, urmat de Lieber Gott (1995), Lachnumern (1996), Kismet (2001), nominalizat pentru Premiul Max Ophüls - şi Sextasy (2004).
În 2002 regizează primul ei film de televiziune, comedia romantică multiculturală Alles Getürkt, iar în 2007 comedia Ich chefe, du nix. Lucrează şi ca scenaristă pentru multpremiata serie TV Turkish for Beginners (2006). Filmul Almanya - Bun venit în Germania, al cărui scenariu este scris împreună cu sora ei, Nesrin, reprezintă debutul în lungmetraj.

Premii: Recunoaştere specială - Stony Brook Film Festival, 2011; Silver Lola pentru cel mai bun film şi Gold Lola pentru cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Germane de Film, 2011.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus