mai 2012
Festivalul TIFF 2012
O comedie SF care a bulversat industria de film completându-şi bugetul din donaţii, Iron Sky, şi o formaţie cu aură de legendă din Slovenia - Laibach, vor electriza Cluj-Napoca pe 6 iunie 2012, într-o seară care se anunţă spectaculoasă la TIFF. Nu doar fanii muzicii industrial, experimentale, vor avea seara lor. Pe 8 iunie 2012, la Cinema Victoria, iubitorii de muzică clasică sunt invitaţi la premiera mondială a mockumentarului Noseland, în prezenţa regizorilor Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner.
 
Piaţa Unirii va fi şi în 2012 unul dintre punctele de atracţie ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, locul unde publicul va avea parte de proiecţii în aer liber, concerte şi întâlniri cu invitaţii TIFF. 10 filme vor putea fi vizionate în spaţiul Ursus Open-Air din centrul Clujului - printre ele, 2001: A Space Odyssey a lui Stanley Kubrick, Taxi Driver (r. Martin Scorsese) în variantă restaurată, sau multi-premiatul Parada, de Srdjan Dragojevic.
 
Unul dintre cele mai spectaculoase titluri prezentate în Piaţa Unirii la ediţia cu numărul 11 a festivalului este ambiţiosul Iron Sky, o comedie SF despre nazişti care s-au retras pe Lună în 1945, şi-au construit o navă spaţială şi se întorc în 2018 să atace Pământul. Regizorul finlandez Timo Vuorensola declară că filmul are efectele speciale ale lui Transformers, dar un buget comparabil cu cel pentru cateringul acestuia. Mai exact, 7,5 milioane de euro, la care au contribuit cu donaţii sute de mii de fani şi câteva zeci de mici investitori, comunitatea Iron Sky având în prezent circa 200.000 de fani. În final, 300.000 de euro provin din crowdfunding şi circa 680.000 de euro din crowd investement, reuşită care a provocat dezbateri în industria filmului despre noi metode de finanţare şi potenţialul internetului.

Iron Sky a fost vândut în peste 80 de teritorii, mai mult decât oricare alt film finlandez, iar succesul, spune cineastul Timo Vuorensola, se datorează comunităţii online de fani. Filmul a făcut senzaţie la Festivalul de la Berlin 2012 şi va rula în premieră în România, la TIFF, în spaţiul Ursus Open-Air din Piaţa Unirii, de la ora 21:45.

 
În aceeaşi seară, după proiecţie, la Hotel Continental, trupa-cult Laibach, care a compus coloana sonoră a parodiei Iron Sky va susţine un concert excepţional pentru publicul din Cluj. Laibach este o formaţie slovenă de muzică experimentală, asociată cu genuri muzicale precum industrial şi neo-clasic. A fost înfiinţată în 1980 şi a funcţionat ca o lume underground, paralelă celei comuniste, coagulând în jurul ei o mişcare artistică, Neue Slowenische Kunst (NSK). Trupa şi-a câştigat renumele inclusiv prin interpretarea în manieră proprie - răsturnând semnificaţiile - a pieselor celebre ale altor trupe, de la Beatles şi Queen la Rammstein. Concertele lor sunt puneri în scenă spectaculoase, membrii Laibach purtând de multe ori uniforme, motiv pentru care au fost acuzaţi de extremism - de stânga şi dreapta, deopotrivă.

Spre deosebire de alte trupe industrial, cei din Laibach ştiu literal ce înseamnă repetitivitatea şi monotonia vieţii de uzină - teme tratate în muzica lor - pentru că au lucrat în fabrica de ciment din oraşul Trbovlje. E doar unul dintre detaliile unei biografii extrem de interesante. 
 
Laibach a influenţat masiv numeroase formaţii - Rammstein este cea mai vizibil inspirată de trupa slovenă - a lansat câteva zeci de albume şi a fost subiectul a mai multor documentare, cel mai recent fiind Divided States of America: Laibach (r. Sašo Podgoršek, 2004). Două albume tribut le-au fost dedicate, unul în 1999 şi unul în 2004, acesta din urmă de către trupa canadiană de industrial doom Zaraza. Muzicienii dau rar interviuri, însă parcursul lor a fost urmărit cu interes de pasionaţii de muzică. Recent, trupa a susţinut un concert "retro-monumental avangardist" în galeria de artă contemporană Tate Modern din Londra, eveniment tratat pe larg de presa anglo-saxonă.

Una dintre surprizele din 2012 ale TIFF-ului este şi premiera mondială a lui Noseland, un mockumentar realizat de Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner despre lumea muzicii clasice. Violonistul de renume mondial Julian Rachlin, care are şi un fetiş legat de nasuri, organizează anual în Dubrovnik, Croaţia, un Festival de Muzică de Cameră. Cel mai bun prieten al său, violonistul, compozitorul şi regizorul aspirant Aleksey Igudesman, se oferă să facă un documentar despre eveniment, doar că lucrurile merg prost încă de la început.

Rachlin descoperă cu stupoare, din ipostaza de producător, că Igudesman reuşeşte să-i ofenseze pe absolut toţi cei pe care intervievează. Inclusiv pe John Malkovich şi pe Sir Roger Moore, care luaseră parte la festival în ultimii ani. Mai mult, întrebările lui Igudesman sunt de-a dreptul scandaloase: "Ce face până la urmă un dirijor?" "Chiar, de ce vine lumea la un festival ca ăsta?".

Amuzant şi ataşant, Noseland este un omagiu adus muzicii clasice şi celor mai reprezentativi interpreţi ai genului. Filmul va fi adus la TIFF în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo şi va avea parte de o proiecţie specială în seara de 8 iunie 2012, la Cinema Victoria din Cluj, în prezenţa celor doi regizori, Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner, şi a producătoarei Sabina Hasanova.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie 2012.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus