mai 2012
Festivalul TIFF 2012
Nu numai pasionaţii de film vor fi pe deplin răsplătiţi la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Iubitorii de muzică şi amatorii de party-uri vor avea noaptea lor la Cluj: TIFF Music Night. Pe 4 iunie 2012, începând cu ora 21.30 şi până târziu înspre dimineaţă, cinci dintre cele mai în vogă nume de pe scena electro vor susţine un concert spectaculos la Hala Flacăra din Cluj (str. Someşului, nr. 2-12).

TIFF Music Night aduce pe aceeaşi scenă, într-un spaţiu neconvenţional care găzduieşte pentru prima dată concerte, trupele Baba Zula (Turcia) şi Nôze (Franţa), alături de DJ-ii Nico de Transilvania (Marea Britanie), Buscemi (Belgia) şi Sekuoia (Danemarca).

Seara va începe cu un foarte tânăr duo de pe scena underground daneză, Sekuoia. Patrick Alexander Bech-Madsen şi Søren Stenbjerg Gregersen vor asigura warm-up-ul cu un mix de post-dubstep şi r'n'b pentru care revista daneză Soundwave i-a inclus printre cele mai interesante apariţii recente pe scena electro. Sekuoia este adus la TIFF cu sprijinul Ambasadei Regale a Danemarcei la Bucureşti, în cadrul parteneriatului extins pe care festivalul l-a dezvoltat anul acesta cu Danemarca, ce deţine preşedinţia Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Cu un stil dificil de inclus într-o categorie anume şi cu un nume inspirat de actorul său preferat, DJ-ul belgian Buscemi va anima apoi hala industrială din Cluj cu o combinaţie interesantă de bossa nova, lounge, house, brazilian grooves, afrobeat, drum'n'bass şi ritmuri balcanice. Abilitatea lui Dirk Swartenbroekx de a mixa cu lejeritate aproape orice genuri muzicale şi de a remixa cu talent piese cunoscute i-au adus faima în cluburile din întreaga lume. Dj Buscemi a remixat cu succes melodii ale unor trupe ca Madredeus şi Calexico, a avut concerte în peste 30 de ţări - solo sau cu propria trupă, Squadra Bossa - şi a lansat mai multe albume, unul dintre ele în colaborare cu pianistul şi compozitorul Michel Bisceglia.

Show-urile lor live explozive au devenit un brand: Nicolas Sfintescu şi Ezéchiel Pailhès, duo-ul din Nôze, vor aduce pe scena TIFF Music Night un performance plin de energie în care muzica electronică se îmbină cu jazz, funk, rock şi sonorităţi balcanice. Muzica celor de la Nôze răsună, de câţiva ani, în cluburile din lumea întreagă. Duo-ul din Paris a atras atenţia publicului internaţional la Festivalul Sonar 2008 şi şi-a câştigat renumele o dată cu albumul Songs on the Rocks. Nicolas Sfintescu este un foarte apreciat artist de pe scena electro franceză; a început cu hip hop, ca DJ Freak, şi este co-fondator al casei de discuri Circus Company, care produce muzică pentru nume ca Ark sau Jamie Lidell.

După ce în 2011, spectatorii încântaţi de prestaţia formaţiei turceşti au pierdut şirul bis-urilor, Baba Zula revine la TIFF cu un nou show care se anunţă memorabil. Spectaculoasele lor reprezentaţii live includ costume impresionante, instrumente tradiţionale sau improvizate, dansatoare din buric, poezie, teatru şi VJ-ing. Sound-ul lor original, botezat dub oriental sau "Istanbul psychedelia", este un mix de instrumente orientale ca darbuka, theremin şi saz electric cu sonorităţi electro, rock'n'roll şi reggae.

Trupa s-a înfiinţat în 1996, în Istanbul, fiind formată din Levent Akman (linguri, percuţii, maşini, jucării), Murat Ertfel (saz şi alte instrumente cu coarde, vocal, oscilatoare, theremin) şi cântăreţul de darbuka Cosar Kamçi. Baba Zula a fost premiată pentru compoziţiile în teatru şi film, regizorul Fatih Akin incluzând-o în filmul Crossing The Bridge - The Sound Of Istanbul (2005), o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.

Un entertainer desăvârşit - aşa a descris-o presa anglo-saxonă pe cea care va închide TIFF Music Night, pe 4 iunie 2012: Nico de Transilvania. Născută în Zalău, pe numele ei real Nicoleta Cărpineanu, artista s-a stabilit de câţiva ani în Brighton, Marea Britanie, unde şi-a făcut un nume cu stilul său eclectic, în care se împletesc muzica balcanică cu cea swing şi electro. În show-urile ei live, clarinetişti, cântăreţi la tubă, dansatori şi diverşi performeri însoţesc uneori ritmurile pline de energie, irezistibile. Nico de Transilvania a avut colaborări cu Gogol Bordello şi Shukar Collective, a susţinut concerte la festivaluri precum The Big Chill, Secret Garden, Brighton, Eurocultured şi organizează periodic în Brighton un eveniment care a devenit rapid cunoscut, numit Super Mishto.

Preţul unui bilet la TIFF Music Night este 40 de lei, dacă acesta este achiziţionat în avans, şi 50 de lei, în ziua concertului. Biletele pot fi cumpărate de pe www.biletmaster.ro şi, începând din 28 mai 2012, la casieriile TIFF din Cluj.

Tot pe www.biletmaster.ro şi de la casieriile TIFF din Cluj (din 28 mai 2012) pot fi cumpărate biletele şi pentru celălalt concert mult-aşteptat la TIFF, al trupei-cult Laibach. Pe 6 iunie 2012, de la 23.45, formaţia va cânta la Hotel Continental, după proiecţia din Piaţa Unirii a filmului pentru care a compus coloana sonoră, Iron Sky. Spectatorii pot opta pentru un bilet la 20 de lei, cu care pot intra atât la concert cât şi la proiecţia filmului, sau pentru unul de 15 lei, valabil doar pentru concert.


Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Susţinut de: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York, Programul Media al Uniunii Europene
Sponsor oficial: Ursus
Partener festival: Vodafone
Sponsor principal: Terapia Ranbaxy
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, Volksbank, HBO, JTI, Nikon, E-On, Electrogrup, Compania de Apa Someş, Tenaris Silcotub, Sony, Petrom, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, EnergoBit, ODS, Odeon Cineplex, Eximtur
Cu sprijinul: Institutului de Film Danez, Ambasadei Regale a Danemarcei, Ambasadei Norvegiei, Institutului Cervantes, Centrului American, Ambasadei Regatului Tărilor de Jos în România, Ambasadei Coreei de Sud, Ambasadei Statului Israel, Institutului Goethe, Centrului Cultural German Cluj, Institutului Francez Cluj, Ambasadei Suediei, Ambasadei Portugaliei, Centrului Cultural al Republicii Ungare, Institutului Polonez, Unifrance
Parteneri industrie: Kodak, Abis, Digital Cube
Partener tehnic: Benq
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producător: TVR 1
Partener de monitorizare: Media Image
Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Digi 24, Evenimentul Zilei, Zile şi nopţi, Cinematique, Capital, Story, Marie Claire, Beau Monde, Decât o revistă, Esquire, Harper's Bazaar, BeWhere!, TATAIA
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro
Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus