mai 2012
Festivalul TIFF 2012
Două dintre cele mai aşteptate secţiuni ale TIFF-ului, Supernova şi Fără limită / No Limit, livrează şi în 2012 filme pe măsura aşteptărilor. Supernova adună 25 dintre cele mai bune titluri lansate în circuitul festivalier în ultimul an, iar Fără Limită - 16 filme bizare, violente, incomode, selecţionate de directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Mihai Chirilov.

TIFF continuă şi în 2012 seria proiecţiilor 3D la Cinema Florin Piersic din Cluj, cu o ocazie rară pentru spectatorii din România: aceea de vedea filmul lui Martin Scorsese nominalizat la Oscaruri, Hugo 3D, pe ecran mare. Pelicula nu va fi distribuită în cinematografele din ţară, iar la TIFF va fi proiectată în 3D, în varianta originală, fără subtitrare în limba română.

 
Trecute prin festivaluri precum Cannes, Berlin, Veneţia, Sundance, Toronto, Locarno sau Pusan şi primite cu entuziasm de critica internaţională, filmele din Supernova sunt, şi în 2012, un must-see la TIFF. Café de Flore (r. Jean-Marc Vallée), pentru care Vanessa Paradis a primit trofeul de interpretare la Veneţia 2011, este unul dintre ele. În această dramă emoţionantă, actriţa joacă rolul unei coafeze din Parisul lui 1969 care-şi creşte singură fiul născut cu sindromul Down. Las acacias / Salcâmii, pentru care Pablo Giorgelli a primit Caméra d'Or la Cannes 2011, este un road-movie şi o poveste de dragoste fascinantă, Beirut Hotel (r. Danielle Arbid), selecţionat la Locarno, e istoria unei pasiuni amoroase pe muchie de cuţit, care reflectă situaţia unei ţări ce ezită între război şi pace, iar La demora / Întârzierea(r. Rodrigo Plá), distins cu Premiul Juriului Ecumenic la Berlin - o dramă despre suferinţa unei mame cu trei copii nevoită să-şi abandoneze tatăl senil.

 
Unul dintre highlight-urile secţiunii este şi filmul cineastului iranian închis pe nedrept de autorităţile din Iran, Jafar Panahi, In film nist / Acesta nu e un film. Documentarul clandestin, filmat în parte cu un iPhone şi transportat ilegal în Franţa într-un tort, pentru a fi inclus, în ultimul moment, în selecţia de la Cannes 2011, descrie viaţa de zi cu zi a regizorului în timpul arestului la domiciliu în apartamentul său din Teheran. Panahi a primit interdicţia de a mai face film în Iran în următorii 20 de ani.
 
După un traseu de excepţie prin festivaluri, Monsieur Lazhar / Domnul Lazhar (r. Philippe Falardeau), nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin şi deţinător a şase trofee la premiile industriei canadiene, inclusiv pentru Cel mai bun film, este adus în premieră la TIFF. Domnul Lazhar este drama unui refugiat algerian care ia locul unei profesoare care s-a sinucis şi încearcă să se adapteze la noul mediu purtând pe umerii săi o tragedie cumplită.


De neratat sunt şi The Minister, recompensat cu premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (Un Certain Regard), un film despre odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă, A Simple Life (r. Ann Hui), o tragedie de familie inspirată de întâmplări reale multi-premiată la Veneţia 2011, Poongsan (r. Juhn Jaihong), un film produs de Kim Ki-duk, despre un tânăr care străbate Coreea de Sud şi de Nord pentru a alina durerea familiilor destrămate de separarea celor două ţări, Brothers, de Mika Kaurismaki (omagiat la TIFF în 2009), experimentalul Tabu (r. Miguel Gomes), recent premiat la Berlin, sau Keep the Lights On (r. Ira Sachs), relaţia tensionată dintre doi bărbaţi, în New York-ul anilor 90, sau Best Exotic Marigold Hotel (r. John Madden), o comedie despre pensionari britanici veniţi să se odihnească la un hotel din India, cu Judi Dench, Maggie Smith şi Tom Wilkinson.

Multă adrenalină şi într-una dintre secţiunile preferate ale publicului TIFF: Fără limită / No Limit. Poate cel mai aproape de titlul secţiunii se află Alpeis / Alpii, filmul cu accente absurde al regizorului grec Yorgos Lanthimos, faimos pentru Kynodontas / Canin. Premiat în 2011 la Veneţia, pentru scenariu, Alpeis este povestea unui grup bizar - o infirmieră, un paramedic, o gimnastă şi antrenorul ei - care pun bazele unui nou serviciu: iau locul persoanelor decedate, angajaţi fiind de apropiaţii acestora. Shame (r. Steve McQueen) vine cu faima câştigată prin festivaluri şi cu Michael Fassbender în rolul unui dependent de sex, rol care i-a adus un premiu de interpretare la Veneţia.

 
În Twilight Portrait (r. Angelina Nikonova), o asistentă se transformă într-o bizară versiune a ei de noapte, după ce este violată de trei poliţişti, în Michael (r. Markus Schleinzer, Cannes 2011), un puşti este răpit de un pedofil şi forţat să trăiască în casa lui, iar în Porfirio (r. Alejandro Landes), un bărbat în scaunul cu rotile visează că poate zbura.


În premieră, filmul realizat parţial în România despre un incident mediatizat intens în presa italiană, Diaz - Don't Clean Up This Blood (r. Daniele Vicari), cu Monica Bîrlădeanu, va putea fi vizionat la TIFF. Fanii lui James Dean vor avea un motiv de bucurie - Joshua Tree, 1951: Un portret al lui James Dean (r. Matthew Mishory) va dezvălui momente de început din cariera regretatului star american.

 
Bestiar, un alt titlu de neratat, selecţionat la Sundance şi Berlin, este o bizară "carte de poze cinematografică" - cum o descrie regizorul Denis Côté - despre observarea mutuală dintre oameni şi animale, Zero Killed (r. Michael Kosakowski), proiectat în premieră internaţională la TIFF, explorează fanteziile despre crime ale oamenilor, iar Gloria târfelor (Michael Glawogger) este un triptic cinematografic despre prostituţie, care trece prin Thailanda, Bangladesh şi Mexic.
 
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie 2012.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus