mai 2012
Festivalul TIFF 2012
În completarea vizualului inedit pe care l-a creat anul acesta, Festivalul Internaţional de Film Transilvania lansează spotul oficial al ediţiei 2012 în două versiuni, ambele parodiind ideea de "supradoză" de filme. Regizorii Marian Crişan şi Iulia Rugină au prelucrat această idee în două filmuleţe amuzante, în care "fanaticii" filmelor sfârşesc mai mult sau mai puţin rău.
 
"Ideea a fost să filmăm nişte declaraţii despre dispariţia unui cinefil înrăit care şi-a dat duhul din cauza vizionării excesive de filme. Sper ca asta să nu descurajeze spectatorii fanatici de la TIFF... ", spune Marian Crişan despre spotul în care Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, George Piştereanu şi Alina Grigore deplâng dispariţia prematură a unui cinefil plecat înainte de vreme dintre cei vii din prea multă dragoste de filme.
 
Spotul a fost realizat după un scenariu de Anca Yvette Grădinariu, imaginea este semnată de George Dăscălescu, iar montajul - de Tudor Pojoni. "Am încercat să facem ceva comic cu mijloace puţine. Şi mi-a făcut plăcere să lucrez cu câţiva actori excelenţi şi o echipă dinamică", adaugă Marian Crişan. 

Întreaga campanie de promovare a ediţiei din 2012 acesta a pornit de la ideea că filmul este religia TIFF-ului şi că cei care au crescut cu filmele festivalului sunt "credincioşii" lui. Iulia Rugină "intră" în casa unuia dintre fanaticii TIFF-ului şi-l găseşte uitat în faţa proiectorului, fascinat de imaginile din Odiseea spaţială 2001. Soţia furioasă îi aruncă pe geam telecomanda, care face un salt fantastic şi ajunge... drept în ochiul lunii.
 
"Am ales să avem referinţe din Kubrick şi Méliès pentru că sunt două dintre highlight-urile ediţiei 2012. Racheta din luna lui Méliès s-a transformat în telecomanda zilelor noastre. Aşa că e un citat, peste fix 110 ani, al unui prim mare cineast - Georges Méliès. E un spot care vorbeşte în primul rând despre pasiunea pentru cinema. Şi a fost făcut cu pasiune pentru cinema, aşa că e cât se poate de sincer", explică Iulia Rugină, care semnează şi scenariul.

Imaginea îi aparţine lui Marius Iacob, sunetul - lui Vlad Voinescu, iar efectele speciale au fost create de Alma Cazacu.

Unul dintre elementele de culoare locală din spot este accentul ardelenesc autentic, motiv pentru care au fost aleşi doi actori din Cluj: Adrian Cucu şi Anca Hanu. Filmările au avut loc într-o singură noapte, într-o casă ţărănească din Gheorghieni, la câţiva kilometri de Cluj.

Date tehnice:

Spot 1
Regie: Marian Crişan
Scenariu: Anca Yvette Grădinariu
Imagine: George Dăscălescu
Montaj: Tudor Pojoni
Sunet: Matei Mircea
Mixaj sunet: Marius Leftărache
Distribuţie: Luminiţa Gheorghiu, Adrian Titieni, George Piştereanu, Alina Grigore
Coordonator post-producţie: Andreea Dumitrescu, Abis Studio
Producător: Bogdan Crăciun, Libra Film Productions
 
Spot 2
Regie: Iulia Rugină
Scenariu: Iulia Rugină
Imagine: Marius Iacob
Montaj: Iulia Rugină
Captare şi mixaj sunet: Vlad Voinescu
Efecte speciale: Alma Cazacu
Distribuţie: Adrian Cucu şi Anca Hanu
Coordonator post-producţie: Andreea Dumitrescu, Abis Studio
Producător: Bogdan Crăciun, Libra Film Productions

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus