mai 2012
Festivalul TIFF 2012
În perioada 1 - 10 iunie 2012, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca devine un punct fierbinte pe harta locurilor de desfăşurare ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Fostul Meeting Point TIFF din Piaţa Unirii nr. 30 se reinventează în 2012, devenind un spaţiu dedicat artelor, în cele mai diverse forme de manifestare, sub umbrela TIFF Art.
 
În incinta Muzeului de Artă vor avea loc vernisaje şi expoziţii de fotografie, proiecţii de filme, concerte, teatru şi multe alte surprize. TIFF Art va găzdui Ziua Diversităţii, cu un program variat dedicat promovării înţelegerii inter-etnice, precum şi evenimente din cadrul Zilei Maghiare. Tot la Muzeul de Artă va staţiona, în perioada 1 - 17 iunie 2012, şi studioul mobil de film FILM-Y din Danemarca, unde copiii vor putea crea propriile filmuleţe, în cadrul EducaTIFF.

Nu în ultimul rând, la TIFF Art va avea loc un eveniment inedit pe scena clujeană - Open Mike Show, posibilitate oferită celor talentaţi şi curajoşi de a se face cunoscuţi publicului.
 
Seria evenimentelor TIFF Art debutează sâmbătă, 2 iunie 2012, de la ora 13.00 cu vernisajul expoziţiei Bucuria de a fi la Săpânţa. Expoziţia fotografilor Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat suprinde lumea satului în contextul festivalului de muzică "Drumul Lung spre Cimitirul Vesel". Acesta a adus pe scena spiritul Săpânţei transpus muzical de compozitorul irlandez Shaun Davey prin efortul reunit al unor artişti vocali şi instrumentali din Irlanda şi România. Derulat simultan, "Atelierul de croit imagini" coordonat de Alisa Tarciniu le-a oferit copiilor din Sapânţa bucuria de a căuta şi împărtăşi în fotografie frumuseţea satului şi a tradiţiilor sale. Rezultatul nu este o monografie etnografică, ci o colecţie de momente simple dintr-o vară de neuitat, momente ce exprimă un singur lucru - bucuria de a fi la Săpânţa.
 
Tot pe 2 iunie 2012, de la ora 17.30, are loc şi lansarea expoziţiei semnată de Cosmin Bumbuţ, Cuba continuă, cu fotografii realizate de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei şi a unui popor "izolat şi suspendat în timp" este completată de cartea omonimă semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în aceeaşi zi.

Ora 21.30 este rezervată unei experienţe audio-vizuale cu totul specială, oferită de trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012. Spectatorii vor avea parte de Mandinga Live Cinema, un show inedit prin care trupa sărbătoreşte împlinirea a zece ani de activitate. Un spectacol interactiv şi antrenant în care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii.

Câştigătoare a premiului Cel mai bun Live la Romanian Music Awards 2009, Mandinga este una dintre îndrăgite trupe de pe scena românească. Combinaţia de muzicieni români şi cubanezi, mix-ul de sonorităţi şi construcţia vizuală atentă transformă orice apariţie Mandinga într-un show spectaculos.
 
Duminică, 3 iunie 2012, la TIFF Art va fi Ziua Diversităţii. Clujenii vor avea ocazia să meşterească alături de rudari sau împletitori, să probeze costume tradiţionale romani, să urmărească o piesă de teatru pusă în scenă de copiii romi de la Pata Rât sau să asculte un concert Romano Butiq, de la 20.30. Ziua Diversităţii va fi organizată în parteneriat cu KCMC -  K Consulting Management and Coordination, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.
 
Seara, de la ora 21.30, fanii celebrei trupe Laibach, care va încinge atmosfera de la TIFF într-un concert de senzaţie pe data de 6 iunie 2012, vor putea urmări documentarul Divided States of America: Laibach 2004 Tour de Saso Podgorsek, ce urmăreşte traseul formaţiei în cadrul turneului din 2004, un an marcat de o situaţie politică complicată în SUA, din cauza alegerilor prezidenţiale.
 
Luni, 4 iunie 2012, de la 21.30, curtea muzeului va fi gazda unui alt performance inedit, Umbra lui Caligari Trei scurtmetraje americane de avangardă inspirate de filmul Cabinetul doctorului Caligari (Germania, 1920, r. Robert Wiene) vor fi acompaniate live de ansamblul Einuiea.

The Life and Death of 9413: A Hollywood Extra (1927), de Robert Florey şi Slavko Vorkapich, are un design expresionist, realizat aproape exclusiv în decoruri miniaturale, imaginile actorilor fiind captate printr-un sistem de oglinzi. Cu un buget de doar 97 dolari, filmul a rulat în epocă în cinematografe de artă, la recomandarea lui Charlie Chaplin, prieten al lui Florey, care a fost impresionat de tehnica inovatoare a filmului şi de unghiurile de filmare neaşteptate.

Acelaşi cineast francez, Robert Florey, şi William Menzies, un scenograf de elită, şi-au combinat talentul în The Love of Zero, pentru a demonstra influenţa experimentelor din filmele europene de la începutul anilor '20 (în principal, Cabinetul doctorului Caligari), pe care producţiile hollywoodiene ale epocii tindeau să le ignore. În The Telltale Heart, ecranizarea povestirii lui Edgar Allan Poe, Leon Chamroy şi Charles Klein adaptează mizanscena expresionistă a lui Caligari pentru a exprima subiectivitatea distorsionată a protagonistului tulburat psihic.

 
Unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, Wild Carpathia / Carpaţii sălbatici, va putea fi urmărit marţi, 5 iunie 2012, de la ora 21.30. Wild Carpathia prezintă partea "sălbatică" a României, punând accentul pe pădurile din munţii Carpaţi. Filmul a intrat în atenţia criticii şi a publicului încă de la început, datorită declaraţiei prinţului Charles, care şi-a afirmat interesul pentru această zonă. Filmul combină aspecte din istoria Transilvaniei - începând de la daci şi terminând cu perioada medievală - cu imagini din România actuală. La proiecţia filmului va lua parte DJ Nico de Transilvania, cea care realizează coloana sonoră a documentarului şi care va cânta la TIFF Music Night, pe 4 iunie 2012.
 
Miercuri, 6 iunie 2012, la ora 19.30, va fi deschisă expoziţia de autor Helmut Stürmer, care va traversa cariera impresionantă a artistului născut la Timişoara, şi care cuprinde peste 200 de filme, spectacole de teatru şi operă. Elemente de decor, machete pentru filme şi fotografii din spectacolele şi filmele la care a lucrat renumitul scenograf vor putea fi admirate la TIFF Art. În aceeaşi zi, de la 21.30, cei care vor să sărbătorească Ziua Maghiară cum se cuvine sunt aşteptaţi la un concert susţinut de Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureş.

 
În seara de vineri, 8 iunie 2012, de la ora 21.30, primul lungmetraj românesc,  Independenţa României  (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade) va fi proiectat la TIFF Art cu acompaniament live asigurat de Dj Du Base, unul dintre pionierii muzicii electronice româneşti. Proiecţia specială e prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră şi se anunţă un eveniment memorabil la TIFF.
 
Pe lângă programul de filme şi evenimente culturale, pe 7 şi 9 iunie 2012, de la ora 19.00, TIFF Art devine locul în care cei ce posedă un talent artistic îşi pot demonstra abilităţile în faţa audienţei. Open Mike Show se adresează tuturor celor cărora nu le este frică de scenă sau de public şi vor să demonstreze că au talent, fie printr-o prestaţie muzicală sau show de stand-up comedy. Mai multe informaţii despre Open Mike Show şi modalitatea de înscriere vor fi disponibile pe pagina http://www.facebook.com/TIFFArtCluj.
 
Biletele pentru cea de-a 11-a ediţie a festivalului vor fi puse în vânzare începând de luni, 28 mai 2012, la Cinema FLORIN PIERSIC, Piaţa Mihai Viteazul, nr. 11, Cinema ARTA, str. Universităţii, nr. 3, Cinema VICTORIA, B-dul Eroilor, nr. 51, Casa de Cultură a Studenţilor, Piaţa Lucian Blaga, nr. 1, Piaţa Unirii, Odeon Cineplex (în incinta Polus Center) şi Casa TIFF, str. Universităţii, nr. 6 (doar pentru invitaţi şi persoanele acreditate). Începând cu acest an, biletele pot fi achiziţionate şi on-line, de pe www.biletmaster.ro.
 
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. O a şasea ediţie va avea loc la Sibiu, între 13 şi 17 iunie 2012.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus