mai 2012
Festivalul TIFF 2012
Una dintre sărbătorile cu tradiţie la TIFF, Ziua Diversităţii, va avea loc pe 3 iunie 2012, în spaţiul TIFF Art din curtea Muzeului de Artă din Cluj. Un film multi-premiat, un atelier de meşteşuguri tradiţionale ale romilor, un spectacol pus în scenă de copiii de la Pata Rât, muzică de taraf şi un concert Romano ButiQ fac parte din programul de manifestări culturale şi artistice menite să promoveze înţelegerea interetnică şi toleranţa reciprocă.

 
Ziua va începe cu un film care a impresionat publicul şi critica în 2011. De la ora 11:00, la Cinema Florin Piersic, spectatorii pot viziona, în premieră, Ţigan / Gipsy, în regia lui Martin Šulík. Filmul a obţinut mai multe premii importante la Festivalul de la Karlovy Vary, printre care şi Premiul Special al Juriului, şi a fost proiectat la Toronto, Pusan, Varşovia sau Salonic. Este povestea lui Adam, un adolescent de 14 ani care doar două bucurii în lumea comunităţii sale romani: boxul şi prietenul său Julka. Însă, după moartea violentă a tatălui, începe să vadă partea grea a vieţii: mama lui se recăsătoreşte, iar tatăl vitreg cere supunere fără a face nimic pentru a câştiga respectul. Treptat, tot ceea ce are importanţă pentru el se duce pe apa sâmbetei, iar Adam se va trezi într-o situaţie din care nu există decât o cale de ieşire.   
 
Între 14:00 şi 18:00, Ziua Diversităţii, organizată în parteneriat cu Asociaţia Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, îi invită pe clujeni în lumea meşteşugurilor tradiţionale ale romilor, în curtea Muzeului de Artă. Atelierul Itinerant Romano ButiQ le oferă vizitatorilor nu doar prilejul de a vedea obiecte făurite de meşteri romi - ibrice de cupru şi cazane de ţuică ale căldărarilor, linguri şi platouri sculptate din lemn de rudari, hamuri şi potcoave pentru cai sau coşuri de nuiele - ci şi de a urmări un împletitor de nuiele şi un rudar la lucru şi de a încerca să meşterească alături de ei.


Tot în spaţiul TIFF Art, vizitatorii vor putea încerca costume tradiţionale romani, cu care să se fotografieze, urmând să descarce pozele de pe pagina de Facebook a proiectului.
 
Între 16:00 şi 17:00, pe clujeni îi aşteaptă un spectacol pus în scenă de 15 copii de la Pata Rât pe baza poveştilor de viaţă proprii, pe care le vor transfigura artistic în cadrul unor ateliere de scriere creativă la care participă şi actori. Atelierele de scriere sunt un proiect al Asociaţiei dramAcum, sprijinit de Institutul Cultural Român, Asociaţia Romano ButiQ, Fundaţia Desire şi Fabrica de Pensule.
 
Toţi cei care vor fi în zona TIFF Art şi Piaţa Unirii, pe 3 iunie 2012, se vor bucura de acordurile muzicii tradiţionale romani, Taraful de la Cojocna urmând să anime atmosfera din curtea muzeului şi zona centrală a oraşului. Cu muzică se va şi încheia Ziua Diversităţii. De la 20:30, trupa Romano ButiQ, care reinterpretează muzică tradiţională romani în cheie modernă, cu influenţe reggae, ska, punk-rock şi chiar jazz, va susţine un concert la Muzeul de Artă.  Trupa este compusă din Daniel Stan (voce), Mirel Liţă (trombon), Daniel Mărgean (tobe), Constantin Anghel (chitară) şi Sile Paizon (chitară-bas), Laurenţiu Răcaru (acordeon) şi Puiu Ciuraru (trompetă).

 
Atelierul Itinerant Romano ButiQ face parte din proiectul Romano Cher - Casa Romilor, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltare Resurse Umane 2007-2013 şi are ca obiectiv principal readucerea meseriaşului tradiţional de etnie romă pe piaţa economică şi în viaţa activă a comunităţii. Proiectul se desfăşoară în perioada iunie 2010 -  februarie 2013.
 
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie 2012, la Cluj-Napoca. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus