mai 2012
Festivalul TIFF 2012
Pentru al treilea an consecutiv ICR New York continuă colaborarea cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2012, ediţia a XI-a, care se va desfăşura în perioada 1 - 10 iunie 2012. Păstrându-şi calitatea de mediator între profesioniştii filmului din SUA şi România, ICRNY sprijină şi în acest an prezenţa la Cluj a unei delegaţii nord-americane de profesionişti, incluzând şi artişti invitaţi în festival. În 7 iunie 2012 ICR New York organizează dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to Tell, moderată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov. ICR New York contribuie, de asemenea pentru al treilea an consecutiv, la producerea publicaţiei speciale în limba engleză aperiTIFF, realizată sub îngrijirea lui Mihai Chirilov. Acest număr include şi un dosar dedicat retrospectivei integrale Lucian Pintilie organizată de ICRNY împreună cu Museum of Modern Art din New York în luna martie 2012.

Institutul Cultural Român continuă să fie şi în 2012 partener principal al festivalului. ICR va decerna două premii din palmaresul TIFF: Marele Premiu Trofeul Transilvania şi Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Secţiunea Lung Metraj. De asemenea, ICR va susţine delegaţia internaţională de invitaţi la TIFF provenită din alte ţări decât SUA.

O altă importantă linie de colaborare între ICR şi TIFF este publicarea revistei anuale în limba engleză aperiTIFF, editată de Mihai Chirilov. Revista este o iniţiativă a directorului ICR New York, Corina Şuteu, preluată ulterior de ICR. aperiTIFF a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediţie şi va fi lansată în data de 7 iunie 2012 în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Numărul din 2012 include cronici, portrete, interviuri, un dosar dedicat retrospectivei integrale Pintilie de la MoMA, un material semnat Scott Foundas şi Richard Peña despre bursa Alex Leo Şerban acordată în timpul Festivalului Filmului Românesc de la New York şi un DVD special detaliind experimentele din cadrul atelierului condus de Cristi Puiu la Toulouse în 2011.

Colaborarea dintre Institutul Cultural Român din New York şi TIFF a început în 2006, odată cu lansarea Festivalului Filmului Românesc de la New York. Această iniţiativă precum şi dezvoltarea de către filiera new-yorkeză a ICR a unor relaţii proactive cu marile festivaluri şi organizaţii de film din America au contribuit semnificativ la mărirea vizibilităţii cinematografiei româneşti peste ocean. În 2010, pentru prima oară, ICR New York a iniţiat participarea unei delegaţii de profesionişti americani din lumea filmului la ediţia a IX-a a TIFF, oferindu-le acestora ocazia de a asista la Zilele Filmului Românesc, de a întâlni regizori, producători şi distribuitori români şi de a participa la o masă rotundă sub titlul Cinematografia românească în America - A Love Story, urmată de discuţii cu publicul prezent la festival. În 2011, o nouă delegaţie americană a participat la ediţia aniversară de 10 ani a festivalului, participând la proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc, la întâlnirile cu cineaştii români şi la dezbaterea 10 ani: Noul Val al filmului românesc - în America şi în lume, ediţia a doua, moderată de Corina Şuteu, director ICR New York.


Rezultatele parteneriatului dintre ICR New York şi TIFF nu au întârziat să apară. Astfel, 3 filme româneşti au fost selectate la New York Film Festival în 2010, Festivalul de Film Românesc de la New York s-a bucurat de o creştere a vizibilităţii în mass-media americană, din 2011 mutându-se la prestigiosul Lincoln Center. În anul 2012, ca urmare a prezenţei lui Laurence Kardish în delegaţia de profesionişti americani prezentă la ediţia jubiliară TIFF 2011, ICRNY a organizat în parteneriat cu Museum of Modern Art din New York (MoMA) Retrospectiva integrală Lucian Pintilie, care a adunat peste 4000 de spectatori plătitori şi a generat o a doua retrospectivă la Chicago în luna mai 2012, bucurându-se de o amplă reflectare în mass media de specialitate.


Delegaţia nord-americană din acest an îi cuprinde pe: Mike Maggiore (programator al Film Forum), Brian Ackerman (director de programe, Jacob Burns Film Center), Richard Abramowitz (distribuitor de film, Abramorama), Julia Solomonoff (regizor, producător şi profesor la Departamentul de Film al Columbia University), Jonathan Howell (vicepreşedinte, New Yorker Films) şi Guilhem Caillard (director de comunicare, critic de film şi redactor al revistei Panorama-cinéma din Montreal; de asemenea, membru al juriului Zilelor Filmului Românesc). Din SUA este invitată specială a festivalului Christine Vachon, unul dintre cei mai importanţi producători de film independent din America, care va susţine un master class la Cluj.

Zilele Filmului Românesc ediţia 2012 oferă o excelentă platformă de expunere internaţională pentru cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an. Timp de patru zile în acest an, cinefilii pot urmări producţii autohtone, unele dintre acestea fiind difuzate în premieră absolută în România, sau chiar în premieră mondială. Selecţia din 2012 cuprinde 11 lungmetraje şi 16 scurtmetraje.

Profesioniştii americani, alături de ceilalţi invitaţi ai festivalului, susţinuţi de ICR vor participa la proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc, iar în data de 7 iunie vor lua parte la dezbaterea The Romanian Film Festival in New York: Histories to tell având ca subiect principal Festivalul Filmului Românesc de la New York (iniţiat de ICRNY şi organizat în parteneriat cu Film Society of Lincoln Center şi în colaborare cu TIFF), care în decembrie 2012 va ajunge la cea de-a şaptea ediţie. Discuţia moderată de Corina Şuteu (Directorul ICRNY şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) şi Mihai Chirilov (Director Artistic al TIFF şi al Festivalului Filmului Românesc de la New York) va prezenta istoria festivalului, poziţia sa în peisajul cultural american şi rolul său în a menţine interesul faţă de cinematografia românească a publicului şi distribuitorilor americani. La eveniment vor participa cineaşti români care au fost prezenţi la ediţiile precedente ale festivalului din metropola americană şi invitaţii din Statele Unite.

ICRNY sprijină deplasarea la TIFF a unor realizatori nord-americani prezenţi în selecţia oficială a festivalului: Julia Loktev (regizorul filmului The Loneliest Planet, selectat în competiţia oficială), Julia Meltzer (regizorul filmului The Lights In Her Eyes, selectat în competiţia FIPRESCI), Guy Edoin (regizorul filmului Wetlands, selectat în competiţia oficială) şi Félize Frappier (producătorul filmului Wetlands).

În premieră

În luna iunie 2012, ICRNY organizează pentru prima dată deplasarea unei delegaţii de programatori muzicali americani la Bucureşti, în timpul Festivalului Internaţional de Jazz de la Green Hours. În cea de-a doua parte a lunii, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Naţional al Cărţii, în colaborare cu ICR New York, o vizită de explorare în România a unor importanţi editori de carte americani. Mai multe detalii şi noutăţi despre activitatea ICRNY sunt disponibile pe http://www.facebook.com/#!/RCINY şi pe siteul nostru www.icrny.org.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus