iunie 2012
Festivalul TIFF 2012
Filme-eveniment, dezbateri, un concert de jazz şi o întâlnire cu Kjartan Sveinsson, membru al trupei Sigur Rós şi al juriului Competiţiei, sunt câteva dintre must-see-urile celei de-a cincea zile la TIFF.

Kjartan Sveinsson cântă la pian, chitară, flaut, fluier, oboi, banjo şi alte instrumente improvizate care contribuie la sound-ul distinct al Sigur Rós, şi a compus coloana sonoră a mai multor filme, printre care şi Volcano, de Rúnar Rúnarsson, premiat pentru regie la TIFF 2011. Artistul face parte din juriul Competiţiei şi va discuta cu publicul marţi, de la 17.00, la TIFF Lounge. Discuţia va fi moderată de Mihnea Măruţă. Sveinsson se va întâlni cu spectatorii şi după proiecţia specială Inni (r. Vincent Morisset), de la 23.30, la Cinema Florin Piersic. Prezentat la Veneţia 2011, Inni este al doilea film al lui Morisset cu Sigur Rós după documentarul de turneu Heima.


Un alt invitat special TIFF, regizorul Timo Vuorensola, va vorbi despre noile metode de finanţare şi potenţialul internetului de la ora 15.00, la Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab. Vuorensola a regizat spectaculosul Iron Sky, ce va fi proiectat pe 6 iunie 2012 în Ursus Open Air (Piaţa Unirii). Masterclass-ul este deschis publicului.


Tot marţi, de la 20.15, de Ziua Mondială a Mediului, la Cafeneaua Klausenburg/ TIFF Café Point va avea loc o dezbatere pe tema ecologiei, prilejuită de proiecţia filmului GasLand (r. Josh Fox), în secţiunea EcoTIFF, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00. Documentarul lui Josh Fox urmăreşte firmele pornite să extragă gaze naturale de pe teritoriul a 34 de state americane, folosind sute de substanţe chimice care poluează apa. Moderator va fi publicistul şi activistul Mihai Goţiu. Dezbaterea este prezentată de Compania de Apă Someş.

De la 20.30, la Casa TIFF, clujenii sunt invitaţi la o discuţie cu singurul jurnalist român de televiziune care a filmat în Phenian, Adelin Petrişor, despre cea mai închisă ţară a lumii. Coreea de Nord, nimic de invidiat include prezentarea unui reportaj şi a unor fotografii realizate în aprilie, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen.

Spectatorii fideli ai TIFF-ului îşi pot aminti momentele memorabile de la ediţia 2011 vizitând aLive exhibition by Meste, care va fi vernisată mâine, la 18.30, la Hotel Continental. Expoziţia cuprinde fotografii realizate de artistul Şerban Mestecăneanu în 2011, în decorul Hotelului Continental, precum şi imagini surprinse pe parcursul acestei ediţii.

Tradiţionala proiecţie caritabilă în beneficiul Muzeului de Artă Cluj este programată la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 19.00. The Best Exotic Marigold (r. John Madden) este o comedie despre pensionari britanici veniţi să se odihnească la un hotel din India, cu Judi Dench, Maggie Smith şi Tom Wilkinson. Intrarea se face exclusiv pe bază de bilet. Preţul este 10 lei.


În spaţiul TIFF Art de la Muzeul de Artă, de la 21.30, va rula unul dintre cele mai frumoase documentare despre România, Wild Carpathia / Carpaţii sălbatici. Filmul prezintă partea "sălbatică" a ţării şi a intrat în atenţia presei graţie declaraţiei de dragoste a prinţului Charles pentru această zonă. La proiecţie va lua parte DJ Nico de Transilvania, care semnează coloana sonoră.

Pen-Ek Ratanaruang, unul dintre invitaţii de marcă ai TIFF, va răspunde întrebărilor publicului după proiecţia peliculei Împuşcat în cap / Headshot (secţiunea Oameni şi zei), programată la 21.30, la Casa de Cultură a Studenţilor. Omagiat în cadrul secţiunii 3x3 la ediţia din 2008 a festivalului, Ratanaruang este unul dintre cei mai importanţi regizori thailandezi. El va susţine un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab miercuri, 6 iunie, de la 15.30, la Napoca 15.

Un concert de jazz va încânta audienţa la Casa TIFF, de la 22.00. Nils Petter Molvær Trio din Norvegia îl are ca lider pe unul dintre pionierii în fusion-ul de jazz cu muzică electronică şi a fost nominalizat la premiile industriei muzicale norvegiene în 2011. Preţul unui bilet este 20 de lei.

În retrospectiva integrală dedicată lui Stanley Kubrick, cinefilii vor putea urmări marţi, de la 16.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, A.I. Artificial Intelligence (r. Steven Spielberg). Proiect aflat îndelung în dezvoltare cu Stanley Kubrick ataşat ca regizor, A.I. Artificial Intelligence a fost preluat de Steven Spielberg după moartea bunului său prieten. Expoziţia Chris Baker - A. I., care va fi vernisată miercuri, 6 iunie 2012, de la 18.00, la Piano Cazola Gallery, completează proiecţia-eveniment.

Unul dintre invitaţii speciali ai festivalului, Jan Harlan, producătorul executiv al câtorva dintre filmele lui Stanley Kubrick, va sta de vorbă cu spectatorii la Cinema Arta, la finalul peliculei pe care a regizat-o, Norocosul Malcolm. Actorul Malcolm McDowell, starul din Portocala mecanică, vorbeşte despre viaţa şi cariera sa. Documentarul conţine interviuri cu prieteni, membri ai familiei, regizori cu care actorul a colaborat şi parteneri de scenă. Proiecţia începe la 17.30.

A Man's Story (r. Varon Bonicos), un documentar despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood şi care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate, este unul dintre highlight-urile zilei de marţi. După proiecţia de la 20.00, la Cinema Arta, în cadrul TIFFashion, regizorul Varon Bonicos va detalia povestea extraordinară a personajului şi a filmului său.

O experienţă de neuitat va fi şi proiecţia filmului Parada în Ursus Open Air (Piaţa Unirii), de la 21.45, în prezenţa regizorului Srdjan Dragojevic şi a producătorului Mike Downey. Prezentat anul acesta la Berlin, filmul a primit Premiul Publicului (Panorama) şi Premiul Juriului Ecumenic. În Parada, operaţiunea de salvare a pitbull-ului unui gangster face două lumi foarte diferite să se ciocnească: machismul de şcoală veche se confruntă cu preocupările colorate ale homosexualilor.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Susţinut de: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York, Programul Media al Uniunii Europene
Sponsor oficial: Ursus
Partener festival: Vodafone
Sponsor principal: Terapia Ranbaxy
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, Volksbank, HBO, JTI, Nikon, E-On, Electrogrup, Compania de Apa Someş, Tenaris Silcotub, Sony, Petrom, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, EnergoBit, ODS, Odeon Cineplex, Eximtur
Cu sprijinul: Institutului de Film Danez, Ambasadei Regale a Danemarcei, Ambasadei Norvegiei, Institutului Cervantes, Centrului American, Ambasadei Regatului Tărilor de Jos în România, Ambasadei Coreei de Sud, Ambasadei Statului Israel, Institutului Goethe, Centrului Cultural German Cluj, Institutului Francez Cluj, Ambasadei Suediei, Ambasadei Portugaliei, Centrului Cultural al Republicii Ungare, Institutului Polonez, Unifrance
Parteneri industrie: Kodak, Abis, Digital Cube
Partener tehnic: Benq
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producător: TVR 1
Partener de monitorizare: Media Image
Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Evenimentul Zilei, Zile şi nopţi, Cinematique, Capital, Digi 24, Story, Marie Claire, Beau Monde, Decât o revistă, Esquire, Harper's Bazaar, BeWhere!, TATAIA
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro, Orasulm.eu
Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Stiridecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika
Mulţumiri: Senior Interactive


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus