iunie 2012
Festivalul TIFF 2012
Tradiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania la Sibiu, începută în urmă cu 5 ani în perioada în care Sibiul era Capitală Culturală Europeană, continuă şi în 2012 cu o selecţie consistentă de filme europene şi documentare portret a unor artişti precum Marina Abramović, Anton Corbijn, Woody Allen, Roman Polanski, George Harrison sau Norman Foster. În prima zi de TIFF, la Centrul Cultural Habitus a fost proiectat documentarul Anton Corbijn Inside Out / Anton Corbijn: Portret complet, o întâlnire intimă cu omul şi artistul Anton Corbijn.

 
Documentarul surprinde secvenţe fracţionate din personalitatea bizară a artistului olandez Anton Corbijn, fiul unui pastor care îşi abandonează studiile pentru a-şi fructifica interesul pentru fotografie, şi face un salt elegant printre creaţiile sale enigmatice care însumează colaborări cu simboluri ale culturii pop: U2, Depeche Mode, Metallica, R.E.M., Joy Division; expoziţii de fotografie şi film. În splendoarea creaţiei care încapsulează în totalitate gândurile, preocupările, atenţia şi energia artistului, există scurte momente de întrerupere când Corbijn îşi recunoaşte singurătatea indezirabilă. Dacă lucrările sale îl impun drept unul dintre cei mai importanţi fotografi ai ultimelor decenii, neputinţa şi nepriceperea de a se integra în murmurul urbano-social îi atribuie portretul artistului însingurat. Însă Anton Corbijn a descoperit în plăcerea profesiei antidotul pentru singurătate.
 
Între anii 1986 şi 1998, Anton Corbijn a produs cele mai cunoscute videoclipuri ale trupei Depeche Mode: A Question of Time, Strangelove, Never Let Me Down Again, Behind the Wheel, Personal Jesus, Enjoy the Silence, Policy of Truth, World in My Eyes, I Feel You, Walking in My Shoes, Condemnation, In Your Room, Barrel of a Gun, It's No Good, Useless şi a contribuit la consolidarea imaginii trupei, care se confrunta în acea perioadă cu probleme acute de credibilitate. În 2007, Corbijn îşi face debutul pe marele ecran cu primul său lungmetraj, Control, unul dintre cele mai aclamate filme din anul respectiv care a declanşat delirul unei generaţii extaziate de personalitatea stranie şi enigmatică a solistului trupei Joy Division, Ian Curtis. În toţi aceşti ani însă, Corbijn a rămas dedicat fotografiei având până în prezent zeci de expoziţii în galerii şi muzee din întreaga lume.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus