august 2012
Stagiunea concertistică 2012

Ambasadorii artistici ai Romaniei au cucerit publicul berlinez. Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal a triumfat în faţa publicului din arhiplina Sala Mare de la Konzerthaus în concertul susţinut în seara de 4 august 2012 în cadrul ediţiei a 12-a a Festivalului Young Euro Classic de la Berlin.

Programul a cuprins cinci lucrari pentru orchestră simfonică mare, extrem de dificile din punct de vedere tehnic şi de pretenţioase din punct de vedere artistic, avizatul public berlinez apreciind evoluţia orchestrei române ca pe un reper valoric al actualei ediţii a festivalului şi răsplătind-o cu minute în şir de aplauze şi urale. Programul a cuprins în deschidere o primă audiţie românească, Frenesia 2 de Dan Dediu, autorul fiind prezent în sală, continuând cu uvertura la Forţa destinului de Verdi, poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, Dansurile simfonice op. 45 de Rachmaninov şi Rapsodia Română nr. 1 de Enescu. Primul bis oferit de orchestră, cutremurătorul Pas de deux de Ceaikovski a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, cel de-al doilea bis, Hora staccato de Grigoraş Dinicu, încheind seara într-o manieră entuziasmantă.


În perioada 2-5 august 2012, Orchestra Română de Tineret s-a aflat la Berlin pentru a participa la cel mai important festival internaţional pentru orchestre de tineret - Young Euro Classic - aflat la a 12-a ediţie, unde a evoluat într-un concert extraordinar la Konzerthaus în seara de 4 august 2012.


Participarea Orchestrei Române de Tineret la prestigiosul festival de la Berlin a fost posibilă datorită contribuţiei Institutului Cultural Român, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Fundaţiei Prietenii Muzicii Serafim Antropov, Lanto Communication, UCIMR. Sponsor principal: Unicredit Ţiriac Bank. Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, TVR Cultural. Programul de la Berlin a fost pregătit la Sinaia, acolo unde a luat fiinţă Orchestra Română de Tineret, sub atenta îndrumare a violoncelistului Marin Cazacu, iniţiatorul proiectului.


Young Euro Classic se desfăşoară în acest an între 27 iulie şi 12 august 2012 şi este un eveniment cu un profil unic, fiind primul festival din lume dedicat orchestrelor simfonice de tineret. Aproape în fiecare seară, pe tot parcursul festivalului, timp de 17 zile, sala de la Konzerthaus şi ofertantul spaţiu din Gendarmenmarkt vor fi pline şi la concerte în care nu se cântă doar Beethoven şi Şostakovici, ci şi creaţii contemporane sau lucrări mai puţin familiare publicului occidental, cu sonorităţi specifice culturilor asiatice sau africane. Pentru tinerii muzicieni participanţi, primirea entuziastă de care se bucură de fiecare dată într-un astfel de cadru, este o experienţă cu totul nouă.


România a participat pentru a doua oară la acest festival cu concertul Orchestrei Române de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, prima participare având loc în 2003, cu Orchestra Concerto a UNMB, dirijată de Dorel Paşcu.


Detalii pe www.youngeuroclassic.ro sau www.orchestratineret.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus