august 2012
Aristoteles Workshop, 2012
În perioada 20 august - 23 septembrie 2012, opt participanţi din România vor lucra alături de alţi patru colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova şi Croaţia, pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop (AW).

AW este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute. În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti. A şaptea ediţie a workshopului intensiv, produs de Dan Nuţu va avea loc la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina.

Aleşi de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 80 de candidaţi, cei 12 tineri selectaţi pentru ediţia din 2012 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaşti din Europa şi vor fi ghidaţi pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final. Programul este susţinut de companiile iStyle Bucharest, primul Apple Premium Reseller din România şi AVIS Rent a Car.

Trainerii din 2012 vor fi regizorul iranian Rafi Pitts, olandezul Jeroen Berkvens, documentariştii Jacques Deschamps şi Tania Rakhmanova.  
 
Rafi Pitts face parte din noul val de cinematografie iraniană, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard. Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit «Cele patru sute de lovituri / Les quatre cents coups». În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul "Emerging Masters" pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter, a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.
 
Olandezul Jeroen Berkvens este cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali şi controversaţi: Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son şi A Skin Too Few - The Days Of Nick Drake.

Jacques Deschamps este unul dintre cei mai importanţi documentarişti francezi, absolvent al prestigiosului Institut de înalte studii cinematografice din Franţa, est auteur-realizator a 15 filme documentare, printre care La Ville d'Hugo (1987), Le Regardébloui (1988), Canova mutilé (1992), La Victoire de Cézanne (2006), a cinci scurtmetraje şi trei lungmetraje de ficţiune: Méfie-toi de l'eau qui dort (1996, premiat la Festivalul de la Veneţia), La Fille de son père (2001), Dinle Neyden (Turcia, 2008) şi a unei «ficţiuni documentate»: Don Quichotte ou les mésaventures d'un homme en colère (2005). Este profesor la celebra şcoală de film Fémis, şi la Cinédoc (Annecy),  Grenoble-Lussas.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice şi politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord (1990, cu Pierre Richard), coproducţie Rusia-Franţa 2012, Roms, le premier peuple européen (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, Oligarques art et argent (2010, realizat pentru France 5 şi selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC),Yougoslavie, Suicide d'Une Nation Européenne 1990 (BBC).

Pe parcusul celor şase ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie: celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens, Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.

Participanţii vor forma patru echipe a câte trei membri: un regizor, un director de imagine şi un editor. Ei vor avea acces la echipamente de producţie şi de post-producţie necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internaţionale. Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.

www.aworkshop.org
www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation

--
anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected] | aworkshop.org

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus