noiembrie 2013
Aristoteles Workshop, 2012
The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiţii din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA). Regizorul Raluca Răcean Gorgos va fi singura regizoare din România care are un film la acest eveniment. IDFA se va desfăşura în perioada 20 noiembrie - 1 decembrie 2013.
 
The Bed is Broken spune povestea lui Răzvan şi Vasile, doi copii (11 şi 14 ani) din zona Tarniţa, judeţul Suceava, care ajung într-o zonă minieră părăsită, prinşi între un teren de joacă violent şi un loc de muncă ostil. Ei trebuie să adune zilnic fier vechi pentru a-şi câştiga existenţa.

Regia este semnată Raluca Răcean Gorgos, imaginea Ana Maria Vîjdea, montajul Ştefan Dan Pârlog, iar sunetul Tudor Petre. Producător: Dan Nuţu.
 
Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA) se desfăşoară din anul 1988 şi este unul dintre cele mai mari festivaluri de film documentar din lume. IDFA a fost dintotdeauna axat pe documentare de tip creativ. "Documentarul creativ este considerat o formă de artă", anunţă fondatorii acestui festival încă de pe prima pagină. "Creatorul de film documentar nu este un jurnalist, ci un artist. Legile jurnalismului nu se aplică documentarului creativ, care are propriile sale criterii de calitate: inovaţie, originalitate, aptitudini profesionale, expresivitate şi valoare culturală sau istorică."
 
Alături de selecţia la IDFA, The Bed is Broken fost nominalizat la Silver Eye, premiul East Silver 2013, Jihlava, Cehia, unde a participat la Market, a fost prezentat în cadrul One World Romania (OWR) - Festivalul de Film Documentar Drepturile Omului 2013, Bucureşti şi la Festivalul Internaţional de Film NexT, 2013. Mai departe va merge la Festivalul Internaţional al Filmului Experimental de la Bucureşti (BIEFF) 2013, secţiunea Panorama.


Raluca Răcean Gorgos, regizorul The Bed is Broken
 
"Este un film despre nevoile umane", spune regizorul Raluca Răcean Gorgos despre filmul ei.
 
"Oraşul părăsit - nevoia de integrare - este spaţiul perfect pentru Răzvan şi Vasile pentru a-şi spune povestea într-un mod firesc. Domnul Broscar - nevoia de bani - un personaj pe care nu-l vezi, şi totuşi omniprezent, dă sens aventurii celor doi copii. Prietenia lor - nevoia de siguranţă şi apartenenţă - chiar şi atunci când este exprimată într-un mod agresiv şi dureros, este vitală. Ea reprezintă tot ce au ei."
 
Raluca spune despre experienţa Aristoteles Workshop: "Pentru mine, Aristoteles Workshop, aşa cum este gândit şi structurat, a fost exact contrapunctul de care aveam nevoie pentru a face The Bed is Broken. Limitările de timp şi spaţiu m-au determinat să fiu extrem de prezentă şi atentă la tot ce se întâmplă în jur. Să observ, să provoc, să iau decizii la minut şi să extrag cu atenţie acele părţi care mă definesc. Lucrurile au fost într-adevar foarte condensate, am trăit o a doua viaţă în decurs de 6 săptămâni."


Raluca avea de mai mult timp o idee despre locul în care va filma acest documentar. "Ştiam de un an spaţiul unde aveam să filmăm The Bed is Broken. În tot acest timp am încercat să aflu tot ce se poate despre fosta mină Leşu Ursului de la Tarniţa. Când i-am cunoscut pe Răzvan şi pe Vasile, cei doi copii de la Centrul de minori Ostra, mi-am dat seama că Zona Tarniţa este spaţiul perfect în care ei îşi pot relata viaţa, într-un mod firesc. Spaţiul gol şi abandonat capătă astfel un rol dublu, cel concret, în care copiii caută fier ca să facă rost de bani pentru dulciuri şi cel simbolic, în care abandonarea există pe mai multe planuri."

Despre Raluca Răcean Gorgos
 
Raluca Răcean Gorgos este un tânăr regizor freelancer/independent din România. A absolvit Actoria şi secţia de "Păpuşi - marionete" la UNATC. În ultimul an de facultate a scris şi regizat primul ei scurtmetraj: Cromoterapia, un film despre realităţile paralele şi distorsionate pe care le percepe un bolnav mintal. După absolvire, Raluca şi-a continuat cariera atât ca actriţă pe scena Teatrului de Comedie, cât şi ca regizor, experimentînd scurte animaţii.

Punctul de cotitură în cariera ei l-a reprezentat participarea la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop, un program intensiv de 5 săptămâni în care a realizat cel mai recent film al ei: The Bed is Broken. În acest film, Raluca îşi continuă cercetările, de această dată concentrîndu-se pe psihologia copilului. După experienţa de la Aristoteles Workshop, Raluca s-a hotărât să lase la o parte cei 10 ani de actorie şi să-şi urmeze chemarea către regie. Acum ea lucrează la un scurtmetraj şi un mediumetraj documentar.

Răzvan şi Vasile, personajele principale din The Bed is Broken
 
Răzvan şi Vasile sunt copiii care caută fier vechi pentru a supravieţui.

Răzvan Văduva are 11 ani şi provine dintr-o familie cu probleme. Trăieşte în acelaşi centru de plasament din Ostra, Suceava în care a crescut şi mama sa. Acum are două mame: cea biologică şi cea adoptivă. În ultimii doi ani nu le-a văzut pe nici una. Însă dacă ar putea, şi-ar revedea mama adoptivă mai întâi. Cele trei lucruri pe care le-ar lua cu el peste tot sunt ducliurile, bicicleta şi câinele. Răzvan ar vrea să se mute în Transilvania (din Suceava - n.red.) deoarece acolo "oamenii sunt drăguţi şi paturile sunt curate".
 
Vasile Florin Crâşmaru are 14 ani. A fugit de-acasă pentru că a fost abuzat de tatăl său. Acum trăieşte tot în centrul de plasament din Ostra, Suceava, unde stă şi Răzvan, prietenul lui. Când nu e la şcoală, încearcă să lucreze orice, oriunde. Vasile şi-ar dori şi el o familie, însă e conştient că e prea mare pentru a mai putea fi adoptat. Visul său este să se facă mecanic auto.


The Bed is Broken - Sinopsis

"Aici este toboganul... aici e închisoarea pentru copii... o pisică... un iepuraş... două stele din cer..."
Sunt doi copii care explorează, la limita pericolului, halele unei fabrici părăsite, în căutare de mici bucăţi de metal pe care le-ar putea valorifica la centrele de fier vechi.
O copilărie pierdută. Camera urmăreşte cu răbdare acţiunile celor doi copii, în lupta pentru supravieţuire. Unde se termină joaca de copil şi unde începe de fapt munca lor ca adulţi?

----------------------------------------------

Adina Pintilie (Regizor de film, curator BIEFF)
 
Pentru mine, personal, The Bed is Broken este un film special. Curajos, în stilul său vizual auster riguros şi eliptic. Stil care reduce la esenţial limbajul şi care reuşeşte, prin această "simplitate", să obţină un puternic efect emoţional.

Alexandru Solomon (Regizor de film, producător, preşedintele One World Romania)
 
The Bed is Broken lucrează cu subtilitate, tăcere şi un sens vizual straniu. Te duce atât de aproape de aceşti copii încât în momentul în care ei aruncă în film cu dosare unul spre celălalt, acele obiecte simţi că parcă te lovesc şi pe tine. La final, ţi se rupe inima atât de tare, la fel cum se rupe şi lumea în care ei trăiesc.

 
Despre Aristoteles Workshop
 
În 2013, atelierul de film documentar a ajuns la ediţia a opta şi s-a desfăşurat în perioada 22 august - 22 septembrie 2013, în acelaşi loc cu ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaşti. Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.
 
Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Euro. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului. Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.
 
Ani de-a rândul, Institutul Cultural Român (ICR) a susţinut workshopul oferind premiul documentarului câştigător.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
 
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)
 
---------------------------------

Resurse online:
Pagina de Facebook a Aristoteles Workshop
The Bed is Broken - Pagina de Facebook
The Bed is Broken - pe site-ul IDFA
Site-ul oficial al Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam
The Bed is Broken - pe site-ul BIEFF 2013
Festivalul Internaţional de Film NexT
Site oficial Aristoteles Workshop

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus