februarie 2005
Alfie
  Fişa tehnică:

Distribuţie: Jude Law, Marisa Tomei, Omar Epps, Nia Long, Jane Krakowski, Sienna Miller şi Susan Sarandon

Producători executivi: Diana Phillips, Sean Daniel
Producători: Charles Shyer, Elaine Pope
Bazat pe scenariul şi pe piesa lui Bill Naughton
Scenariul Elaine Pope, Charles Shyer
Regia Charles Shyer


"Subscriu la filozofia europeana - priorităţile mele sunt vinul, femeile şi... ei bine, de fapt doar acestea sunt vinul şi femeile. Femeile sunt totdeauna o alegere amuzantă" (din gândirea lui Alfie Elkins).

"Găseşte pe cineva pe care să-l iubeşti şi trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi ultima" (tot din gândirea lui Alfie).

Da, este adevărat că Alfie Elkins este în carne şi oase ceea ce se numeşte un playboy, un burlac convins, oricând disponibil unor aventuri amoroase. Dar sub farmec şi bravura se află un alt om - unul care nu lăsa dragostea să-l acapareze.

Alfie este o îndrăzneaţa poveste a unui filozof cu faţă umană care este silit să-şi analizeze existenţa sa lipsită de griji. La un moment dat viaţa lui de obicei agitată şi lipsită de o direcţie clară începe să se încetinească.


  Povestea

Filmul original a atras atenţia şi a fost considerat inovator iar Michael Caine a debutat şi a fost remarcat pornind astfel cu dreptul într-o carieră lungă şi plină de succese. În filmul de acum, Alfie este un irezistibil londonez care şi-a mutat reşedinţa în Manhattan unde el speră să facă avere şi să iubească cât mai multe femei cu putinţă.

Sofisticatul New York este un decor perfect pentru Alfie care ştie că atunci când porneşti la agăţat, locaţia este esenţială. Încurajat de o abundenţă de lucruri grozave şi diverse, Alfie foloseşte orice ocazie să cucerească toate femeile pe care le întâlneşte, oricând, oriunde.

Alfie Elkins - Jude Law - lucrează ca şofer de limuzină, conducând bogaţii pe străzile Manhattan-ului şi, din când în când, făcând dragoste cu clientele singure care se află pe bancheta din spate. Ambiţia sa este să obţină cât mai multe plăceri şi să nu aibă nici o responsabilitate.

Pentru Jude Law unul dintre actorii "fierbinţi" ai momentului, rolul lui Alfie a reprezentat o adevărată provocare. În acest rol are deseori dialoguri intime cu publicul, iar personajul său are o morală foarte discutabilă. Law spune: "de fapt Alfie are mai multe feţe decât şi-ar putea imagina cineva".

Regizorul Charles Shyer şi scenarista-producătoare Elaine Pope au decis să spună povestea lui Alfie cu propriile lui cuvinte, astfel că au folosit tehnica din anii '60 în care Alfie se adresa direct spectatorilor.

Shyer spune: "Am fost foarte hotărât - personajul trebuia să fie scandalos nu numai prin fapte dar şi prin ceea ce gândeşte. Punându-l pe Alfie să vorbească publicului el poate să-şi dezvăluie interiorul, ceea ce gândeşte cu adevărat şi acesta este de fapt primul pas pe care-l face în incursiunea în a se descoperi pe sine".

Elaine Pope a simţit că a-l pune pe Alfie să-şi spună povestea este o găselniţă foarte interesantă. Ea spune: "Alfie este un personaj atât de interesant, rănit şi autodistructiv dar foarte prezentabil. Nu contează dacă spectatorii vor agrea filozofia lui Alfie dar vor fi singurii săi confidenţi. Astfel toţi vor afla adevăruri nerostite despre prietenie şi relaţii interumane, adevăruri valabile pentru toată lumea".

Law subliniază că dispariţia zidului dintre realitate şi ficţiune nu este ceva obişnuit pentru un actor. "La început a fost ciudat dar după un timp am început să mă simt confortabil şi să nu mai realizez că acest zid ar exista. A devenit a doua natură pentru mine şi cred că cei ce vor vedea filmul se vor obişnui şi vor înţelege că Alfie vorbeşte cu fiecare dintre ei ca şi cu un prieten adevărat". Văzând filmul ca evoluţia unui bărbat care trece de la o viaţă superficială la una înţeleaptă, regizorul Charles Shyer a urmărit o linie aflată între comedie şi dramă.

De fapt, atât actorul Jude Law cât şi regizorul au pendulat între latura întunecată a lui Alfie şi latura lui luminoasă. "Charles este un regizor care înţelege comedia foarte bine" spune Law - "iar dacă eu am încercat întotdeauna să ascund umbra lui Alfie, graţie lui Charles am fost ajutat să-l scot pe Alfie la lumină".

Shyer a găsit bună încercarea lui Law de a aborda latura serioasă a personajului şi chiar l-a încurajat pe Jude Law să scoată la iveală un umor subtil. Despre latura întunecată a lui Alfie se poate spune că se referă la faptul că este orb şi ignorant, că este crud şi nemilos cu femeile care-i cad la picioare. Alături de Jude Law în rolul lui Alfie, proiectul trebuia să atragă în echipă actriţe diferite ca vârstă în primul rând. Acestea sunt: Marisa Tomei - o actriţă versatilă şi talentată onorată cu premiul Oscar şi Susan Sarandon şi ea câştigătoare de Oscar.

În alte roluri feminine mai joacă Nia Long, Jane Krakowski şi englezoaica Sienna Miller. Julie, interpretată de Marisa Tomei este o tânără mamă singură pe care Alfie o vizitează atunci când are nevoie de confort, căldură şi mâncare gătită. El spune că Julie este "oarecum o semi permanentă prietenă".

Marisa Tomei spune că Julie este o supravieţuitoare. Îl iubeşte pe Alfie dar începe să nu-l mai placă foarte mult. Personajul devine mai puternic şi mai hotărât în faţa noastră, pe parcursul filmului, de aceea probabil că foarte multe femei se vor simţi legate de Julie. Ea caută un tip care poate să-şi asume răspunderi, să facă angajamente pe care să le şi respecte dar să fie şi drăguţ şi cuceritor.

Liz - Susan Sarandon este pe cât de sexy pe atât de plină de succes. Despre ea Alfie spune: "este o femeie care-ţi poate, şi chiar îţi umple, viaţa. Se apropie de 50 de ani, este bine conservată şi foarte inteligentă". Susan Sarandon spune: "Îmi place modul în care este descris personajul meu în scenariu - o femeie voluptoasă, sexy care până la urmă îi plăteşte lui Alfie cu moneda folosită de el pentru mulţimea de femei cu care a avut relaţii de-a lungul timpului".

Lonette - Nia Long este o femeie din viaţa lui Alfie pe care acesta nu o apreciază just. Ea îl cunoaşte cel mai bine pe Alfie, practic citeşte prin el. Nu-i poate însă rezistă dar relaţia cu el de fapt o va readuce la realitate.

Dorie - Jane Krakowski este o casnică frustrată care se mulţumeşte cu întâlnirea amoroasă pe care o are săptămânal cu Alfie şi care se consumă pe bancheta limuzinei. Soţul ei nu a mai atins-o de şase luni aşa că Alfie completează lipsurile acestuia. Dorie este o femeie realistă până vine vorba despre Alfie pentru că, în cazul lui, fantezia ei debordează.

Nikki - Sienna Miller intră în viaţă lui Alfie într-un moment în care acesta este cu moralul la pămînt - este ajunul Crăciunului şi el este singur şi fără ţintă. Alfie crede că ea este "miracolul Crăciunului". Pentru Sienna Miller este cel mai important rol pe care l-a jucat până acum. Ea spune: "Jude şi cu mine am filmat câteva scene fierbinţi. A fost amuzant iar Jude m-a făcut să mă simt bine, să nu fiu jenată. Este un tip formidabil".

Marlon - Omar Epps este un personaj care gravitează în jurul lui Alfie - îi este coleg de apartament dar şi partener de afaceri. Aflat la polul opus faţă de Alfie pe care-l numeşte "Iceman", Marlon nu poate înţelege cum poate un bărbat ca Alfie să aibă o inimă îngheţată şi să fie totuşi înconjurat de atâtea femei. Atunci când Lonette îl părăseşte pe Marlon iată ce sfat îi dă Alfie prietenului său: "Gândeşte-te că a fugit după autobuz şi a fost accidentată şi a murit. Funeraliile tocmai s-au terminat. Ai plâns o grămadă. Acum eşti singur şi gata să mergi mai departe". Marlon este un tip de treabă care suferă de sindromul foarte răspândit: "Există sigur cineva mai bun pe undeva şi pentru tine".


În timp ce lucra la acest film Jude Law a reflectat la ce-l face pe Alfie atât de atrăgător şi irezistibil pentru femei. Jude se declară un fan al primului film cu Michael Caine în rolul principal dar remarcă că Alfie-ul portretizat de el este diferit şi are o traiectorie deosebită de cel din 1966. Nu există nici un dubiu că tipi cu un comportament ca al lui Alfie circulă liberi printre noi şi că aceştia au existat în toate timpurile.

Atitudinea lui Alfie este, ar spune unii, foarte relevantă pentru actualul sistem libertin de a face sex şi de a se apropia cuplurile. Law subliniază că atunci când filmul original a apărut pe ecrane s-a considerat scandalos faptul că ar există bărbaţi cu astfel de comportamente.

Noul film vine la aproape 40 de ani şi în acest interval desigur că s-au schimbat şi femeile şi bărbaţii dar şi concepţiile. Totuşi întrebarea rămâne: "De ce de-a lungul secolelor femei inteligente se lasă duse de nas de indivizi ca Alfie? Bărbaţi care nu dau doi bani pe relaţiile bazate pe sentimente care dispreţuiesc răspunderea şi angajamentele, nu înţeleg ce înseamnă sentimente curate şi profunde şi nu le pasă de nimeni decât de ei, aceştia sunt bărbaţii tip Alfie care au un succes neruşinat la femei". "De aceea această poveste este universală şi clasică" spune Shyer - "Este o poveste a cărei morală este - priveşte şi vezi cum afectează atitudinea ta pe oamenii din jur". Alfie al nostru, cel modern are o evoluţie foarte interesantă - de la cineva care este orb faţă de comportamentul propriu la cineva care începe să fie conştient de ceea ce are pe dinăuntru şi care începe să priceapă că cel care suferă în urma acestui comportament este el însuşi.


  Hainele îl fac pe om

Pentru Charles Shyer a fost important să păstreze stilul anilor '60 în special la îmbrăcăminte. De costume s-a ocupat Beatrix Aruna Pasztor.

Pentru Alfie nu s-au putut folosi haine de lux făcute de designeri vestiţi pentru că Alfie nu este un tip cu bani. S-a apelat la un designer belgian care utilizează o croială clasică. Alfie nu umblă în blue-jeans decît foarte rar. El are o ţinută rafinată - poartă cămăşi pastelate şi butoni de argint. În general este îmbrăcat în costume - un fel de uniformă de şofer de limuzină.

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea femeilor din film, aici imaginaţia a putut fi mai productivă. Pentru Susan Sarandon, o femeie de afaceri de succes în domeniul cosmeticelor, s-au ales ţinute Donna Karan, Gucci şi Chanel. Bijuteriile foarte preţioase marca Azagury au dat nota de nobleţe şi bogăţie unor rochii şi costume mai mult în alb şi negru.

Julie - Marisa Tomei a fost îmbrăcată în ţinute obişnuite cu accesorii simple din magazine stradale - ea fiind o mamă singură cu prea puţine preocupări estetice şi mijloace de a şi le satisface. Nikki - Sienna Miller a beneficiat de blănuri Armani, încălţăminte Donna Karan şi o rochie răpitoare creată de un designer francez. Foarte colorat a fost îmbrăcată Dorie, casnica care se delectează cu Alfie săptămânal.


 Locaţiile şi decorurile

Acţiunea este plasată în New York şi mai precis în Manhattan. Alfie este, vorba lui Sting un "Englishman in New York", fără familie, fără rădăcini emoţionale, un pic cam pierdut în marea metropolă.

Aşadar exterioarele s-au filmat în mare majoritate în Manhattan, Park Avenue în jurul hotelului Waldorf Astoria, Madison Avenue, SoHo, Greenwich Village şi multe buticuri şi restaurante faimoase. Interioarele sunt foarte diferite. Garsoniera ieftină a lui Alfie este tipică burlacilor. Jude Law a contribuit mult la decorarea ei deoarece Alfie este un englez venit în New York la fel ca Law. El a adus câteva obiecte tipic englezeşti pe care le-a plasat în cameră.

Apartamentul lui Liz este situat la ultimul etaj, adică vestitul penthouse, al unei clădiri de bun gust din Manhattan. Este decorat rafinat şi costisitor având aerul sexy şi uşor decadent. Toate elementele din apartament inclusiv aranjamentele florale, statuile, paharele sunt lucruri rare şi scumpe.

Între cei doi poli - locul lui Alfie şi cel al lui Liz - se află casa şi nivelul de viaţă al lui Julie unde totul denotă independenţa ei. Locuinţa lui Julie este decorată cu daruri de la prietenii ei şi cu obiecte făcute de mâna ei.


 Muzica

Trei melodii speciale au fost scrise de Mick Jagger şi Dave Stewart. Ele s-au înregistrat la Londra în faimosul studio Abbey Road Studio 2 unde a înregistrat formaţia Beatles a mare parte din melodiile sale. Coloana sonora a fost creată de cunoscutul compozitor John Powell.

Charles Shyer s-a simţit onorat să-i aibă alături pe Mick Jagger şi pe Stewart de la Eurythmics. La rândul lor artiştii s-au implicat cu mult entuziasm în proiectul Alfie.


Regia: Charles Shyer Cu: Jude Law, Marisa Tomei, Omar Epps, Nia Long

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus