Ele.ro / mai 2005
Alfie
Alfie este idolul femeilor, zdrobitorul de inimi, cel care trece degajat şi fără scrupule din floare în floare, cu mulţumirea unui motan în cuşca cu canari. Foste, viitoare, tinere sau mai coapte, pentru el nu contează decât ca femeile să fie sexy şi să-l suporte.

Remake-ul este diferit de filmul celebru din 1966 cu Michael Caine nu doar pentru că se întâmplă nu în Londra ci în New York, ci mai ales pentru că personajul îşi ia spectatorii drept confesori şi li se adresează direct, spre cameră, împărtăşindu-le din secretele legăturilor sale.

Hmm! e trecut de miezul nopţii, e deja mîine, aşa că şi ziua de azi e compromisă din punct de vedere social. E ora ideală pentru un film. Să-mi aleg o comedioară... ceva nici prea light... nici prea hard... nici hot stuff azi... să zicem un... Alfie?

Judecând după moaca de irezistibil pe care o afişează marele şi omniprezentul Jude Law e ceva cu trosnete de inimi călcate în picioare. Măi, măi, începe bine. Alfie al nostru singur în pat şi culmea, dormind! Asta după ce înainte ne apare în imagine o păpuşică Superman pentru a face o subtilă paralela. Superman-Super-... Alifie asta. Alfie, un tip extrem de preocupat de imagine, cu un zdrobitor simţ estetic, elegant, erudit, învaţă câte un cuvânt pe zi, se dă cu parfum în părţile intime, şi... nu-i aşa că-i dulce... se gudură până şi pe lângă femeia de serviciu, o sexagenară (la urma urmei tot ceva cu sex) căreia îi dăruieşte bomboane deşi ştie că e la dietă. Nu mai încape vorbă, un băiat deosebit, chiar dacă e un simplu şofer de limuzină. De fapt, ce zic eu simplu? E şi altruist. Face acte de caritate cu o tipă pe bancheta din spate a limuzinei! Şi asta fără să mişte un deget! (dacă o să vedeţi filmul o să înţelegeţi de ce spun asta). Noroc cu tipi ca el, mărinimoşi şi rafinaţi. Şi uite aşa presupun că viaţa lui e un lung şir de binefaceri înfăptuite de acest Zeu al sexului. Dar până când? Ia, ia... hai ca începe să devină interesant. Trebuie să închei... nu mă pot concentra şi nu vreau să pierd nimic.

La drept vorbind ideea cu lover-boy-ul, Don Juan-ul sau cum vreţi să-i spuneţi e destul de veche însă modul în care se întrepătrund monologurile lui Alfie şi restul dialogurilor mă lasă mută. Cred că o să-mi placă (şi o spun cu mâna pe inima că sunt pretenţioasă). Poate o să vă placă şi vouă. La urmă urmei e capabil să ne mulţumească pe toate, nu?

Încercaţi-l acum cât e cald! (filmul). Schimbăm impresii după.


Regia: Charles Shyer Cu: Jude Law, Marisa Tomei, Omar Epps, Nia Long

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus