În momentul în care i-am propus Mirelei Nistor următorul interviu, primul lucru pe care mi l-a spus a fost: "Te rog, nu-mi vorbi cu dumneavoastră". Ella, aşa cum o numesc apropiaţii, este coordonatorul trupei de teatru pentru liceeni Drama Club Botoşani şi în 2012, pe lângă marele premiu al Festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis din Alexandria, a plecat acasă cu premiul pentru cea mai bună regie (semnată împreună cu Alexandru Mihai Sîrbu) şi premiul pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolul Sssst!.
Am întrebat-o, aşadar, câteva de-ale istoriei, de-ale vieţii şi, bineînţeles, de-ale teatrului.
Ilinca Anamaria Prisăcariu: Se spune că cel mai greu lucru este să vorbeşti despre propria persoană. Dar totuşi, într-un rezumat, cine este Mirela Nistor, în afara faptului că este coordonatorul trupei Drama Club Botoşani?
Mirela Nistor: Mirela Nistor este o tânără actriţă care îşi caută drumul în viaţă.
I.A.P.: Când a început teatrul să-şi contureze un loc în viaţa ta?
M.N.: Teatrul a fost mereu prezent în viaţa mea. Când eram mică, părinţii mă duceau la fiecare premieră a teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani. Nu îmi amintesc momentul "fatal" în care m-am hotărât să devin actriţă. Pur şi simplu am ştiut dintotdeauna că asta este ceea ce îmi doresc.
I.A.P.: Cum au evoluat lucrurile de aici până la a ajunge coordonator la trupa "Colegiului Naţional A.T. Laurian" din Botoşani?
M.N.: Am fost membră Drama Club timp de cinci ani. Cu fiecare an petrecut în trupă am simţit din ce în ce mai mult că viitorul meu va fi strâns legat de arta teatrală. În anul în care am intrat la facultatea de teatru, doamna Elena Agachi (profesor la "A.T. Laurian" - n.r.) m-a rugat să vin să mă ocup de trupă, care în acel moment nu mai avea un coordonator artistic. Fiind studentă în Iaşi, îmi era greu să ajung săptămânal în Botoşani, dar am avut parte de ajutor de la Ovidiu Ivan, care pe atunci era actor la Teatrul "Mihai Eminescu" Botoşani. În această formulă am realizat patru spectacole. Ulterior el a plecat în Timişoara şi eu am devenit actriţă în teatrul botoşănean. Anul acesta am lucrat două spectacole împreună cu Alexandru Mihai Sîrbu (fost membru, acum student la regie film în cadrul U.N.A.T.C. - n.r.).
I.A.P:. Experienţa IDEO IDEIS este, fără dar şi poate, una senzaţională. În 2012, DRAMA CLUB a câştigat, pe lângă premiile pentru rolurile principale, regie, scenografie şi premiul juriului, premiul pentru cel mai bun spectacol - Sssst!, o adaptare după Îmblânzirea scorpiei de W. Shakespeare. De cât timp se lucrează la acest proiect şi cum s-a ajuns la această formă?
M.N.: Premiera spectacolului Sssst! a avut loc în mai 2012, după aproximativ o lună de repetiţii. Spre deosebire de celelalte proiecte, propunerea textului a venit din partea membrilor trupei şi nu din partea mea. Asta a însemnat o mare provocare pentru mine. Cu două săptămâni înaintea premierei, un foarte bun prieten, Alexandru Mihai Sîrbu, s-a alăturat "echipei de creaţie Drama Club". Munca la spectacol nu s-a finalizat, însă, odată cu premiera. Au urmat 4 spectacole şi multe repetiţii până la forma actuală.
I.A.P.: Cum decurge procesul de modelare al unui spectacol în cadrul acestei mari familii, DRAMA CLUB?
M.N.: Nu pot să lucrez singură la un spectacol. Simt permanent nevoia să discut şi să mă consult cu cineva. Numai în aceste condiţii creativitatea îşi face simţită prezenţa. Munca la un spectacol Drama Club este una de echipă. Mă consider norocoasă, lucrez cu nişte tineri talentaţi şi inteligenţi, care vin permanent cu propuneri.
I.A.P.: Ce vă rezervă viitorul, ca trupă şi ce ne rezervă nouă, ca spectatori (referitor la componenţă şi la proiectele următoare)?
M.N.: Spectatorii vor avea ocazia să vadă în curând un nou spectacol Drama Club: Aşteptăm... adaptare după Angajare de clovn de Matei Vişniec şi Aşteptându-l pe Godot de Samuel Becket. Premiera a avut loc la Festivalul în limba engleză ID FEST Bacău. Momentan lucrăm la traducere şi în curând vom prezenta varianta în română. Nu pot să spun acum care va fi următoarea producţie Drama Club. În fiecare an trupa se reînnoieşte şi în funcţie de noii membri vom decide care va fi următorul spectacol.
I.A.P.: Un exerciţiu de imaginaţie: Dacă nu ar fi fost DRAMA CLUB...?
M.N.: Dacă nu aş fi făcut parte din această trupă, cu siguranţă că acum aş fi fost un alt om. Drama Club a avut un rol important în viaţa mea.
I.A.P.: Într-o frază: Ce înseamnă IDEO IDEIS pentru tine?
M.N.: Ideo Ideis este un festival extraordinar, care îţi oferă o experienţă cultural desăvârşită.
Mulţumim şi baftă în continuare! Aşteptăm veşti de la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu (trupa câştigătoare a marelui premiu la Ideo Ideis este invitată să îşi prezinte spectacolul în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu - n.r.)!
(foto: Ionuţ Dobre şi Adrian Bulboacă)