septembrie 2012
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2012
Piesa de teatru Fără cap se desfăşoară într-un cadru atipic: o sufragerie deschisă, un singur actor, un pian, două chitare, un glas dumnezeiesc, un ceai fierbinte, toate acestea ducând la abandonarea totală a spectatorului timp de 60 de minute pe parcursul desfăşurării piesei.
 
Subiectul pare unul simplu. Viaţa lui Vincent, un tânăr obişnuit, dar cu veleităţi artistice, neîmpărtăşite celorlalţi, capătă o cu totul altă semnificaţie într-o zi toridă de vară. O întâlneşte pe ea, iubirea, întruchipată de o artistă neînţeleasă de cei din jur, care trăieşte într-o lume a sa aparte, cu totul ireală. Vincent ne mărturiseşte: "Toţi cei pe care i-am iubit la un moment dat au avut ceva stricat, ceva zdrobit", acel zdrobit pe care de fiecare dată Vincent nu a reuşit să-l recompună, păstrându-l sfărâmat în sinea sa. Sfărâmat din cauza fricii, a temerilor, personajul se confruntă deseori cu aceeaşi teamă pe care o avea când era mic, teama din faţa "măştilor de carnaval" doar că acum teama din copilărie din fata măştilor se transformă în teama de însăşi masca vieţii.
 
Finalul piesei ne face să ne întrebăm dacă suntem sau nu responsabili pentru ceilalţi, pentru modul în care noi le influenţăm viaţa, sau dacă suntem cel puţin responsabili pentru noi înşine, dacă ne-am dat voie să visăm şi mai ales ce am făcut ca să ne făurim visurile.
 
Pe tot parcursul piesei, actorul Răzvan Ropotan reuşeşte să se transpună într-un mod autentic în toate rolurile din poveste, alternate cu momente de introspecţie şi improvizaţie, pe acordurile trupei Late Summer şi a Vioricăi Pintilie, iar momentul creat nu poate fi decât unul special.

Teatrul de Sufragerie
Fără cap
, după Truman Capote
Cu: Răzvan Ropotan
Regia: Ioana Petre
Durata: 50 minute
Rezervări: Teatrul de Sufragerie: Str. General Grigore Cobălcescu nr. 51, et. 1 / 0723 565 113 / [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus