septembrie 2012
Filmele regizate de Cristian Mungiu vor fi proiectate la Bruxelles, între 1 şi 30 octombrie 2012, în cadrul unei retrospective iniţiate de celebrii cineaşti Jean-Pierre şi Luc Dardenne. Evenimentul este organizat de Cinémathèque Royale de Belgique şi distribuitorul Lumière Films, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

În cadrul Retrospectivei Cristian Mungiu, în clădirea Flagey, publicul belgian va avea ocazia să vizioneze lungmetrajele Occident (2005), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, premiat cu Palme d'Or în 2007, filmul colectiv Amintiri din Epoca de Aur (2009) şi scurtmetrajele Mâna lui Paulişta (1998), Zapping (2001) şi Turkey Girl (2005).

Cu acest prilej, pe 16 octombrie 2012, în avanpremieră, va fi proiectat şi cel mai recent lungmetraj al lui Cristian Mungiu, După dealuri, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, distins cu premiul pentru scenariu şi un dublu trofeu de interpretare la Cannes 2012 şi propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. La eveniment vor participa Jean-Pierre şi Luc Dardenne - co-producători ai filmului, prin Les Films du Fleuve -, Cristian Mungiu şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur. Cu o zi înainte, pe 15 octombrie 2012, După dealuri va rula şi la Festivalul de Film de la Ghent.

Retrospectiva Cristian Mungiu are loc în luna dinaintea lansării oficiale a filmului După dealuri în Benelux. Pe 21 noiembrie, pelicula va intra în cinematografele din Belgia şi Luxemburg, iar pe 22 noiembrie, în Olanda, distribuită de Lumière Films.


Co-producători ai filmului prin compania Les Films du Fleuve - După dealuri este prima producţie românească în care s-au implicat în acest fel - fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne sunt doi dintre cei mai apreciaţi şi mai influenţi cineaşti contemporani şi printre puţinii care au câştigat de două ori Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes: o dată în 1999, pentru Rosetta, şi a doua oară în 2005, pentru L'Enfant. În 2011, fraţii Dardenne au obţinut Marele Premiu la Cannes, cu Le gamin au vélo.

După dealuri are deja distribuitori în peste 30 de ţări, inclusiv în Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite.

În România, filmul va începe să ruleze în avanpremieră la Vaslui şi Câmpina, începând cu 21 septembrie. Avanpremiera bucureşteană este programată în cadrul evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, pe 25 octombrie 2012.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus