septembrie 2012
Articole diverse
Vara este, fără îndoială, unul dintre spaţiile în care poţi cel mai bine recunoaşte cultura spaniolă, perfect asociată unui anotimp cu care ţara se identifică internaţional. Filmele din această serie se petrec, toate, vara, vorbesc despre vară şi o transformă în personaj de film.

Prin această selecţie de filme, Instituto Cervantes vă propune o privire înapoi către vara ce s-a sfârşit, către mare si soare aşa cum sunt ele puse în peliculă de cineaşti spanioli precum Marc Recha, Miguel Santesmases, Jaime Chavari, etc.

Selecţia cuprinde 6 lungmetraje şi o sesiune de scurtmetraje. Filmele se proiectează în versiune originală în spaniolă, cu subtitrare în engleză. Proiecţiile au loc în Sala de Proiecţii a Instituto Cervantes din Bucureşti, Bd. Regina Elisabeta 38. Intrarea este liberă în funcţie de numărul de locuri disponibile.

Program

Joi, 27 septembrie 2012
ora 18.00
Zile de august / Dies d'Agost (2006, Spania)
Regia: Marc Recha
Cu: Marc Recha, David Recha, Mariona Ordóñez, Pere Subirana, Fina Susín
Sinopsis: Dies d'agost descrie o călătorie de descoperiri şi învăţături. Într-o furgonetă, fraţii gemeni Marc şi David pornesc într-o aventură de vară în inima Cataluniei. Călătoria arată întâlniri întâmplătoare cu localnici sau alţi călători. Ca într-o poveste pentru cei mari, vocea surorii mai mici povesteşte cele petrecute. Filmul se concentrează asupra peregrinării în derivă a personajelor, complexa relaţie a oamenilor cu mediul înconjurător şi o ciudată istorie a unui peşte-pisică în rezervorul de la Mequinensa (Zaragoza).

ora 20.00
Vară blândă de dezmăţuri pe acoperiş / Tierno verano de lujurias y azoteas (1993, Spania)
Regia: Jaime Chávarri
Cu: Marisa Paredes, Gabino Diego, Imanol Arias, Ana Álvarez, Laura
Bayonas, Clara Sanchís
Sinopsis: Într-o vară, Pablo, un băiat care a locuit în Uniunea Sovietică şi tocmai s-a întors în Spania, încearcă s-o cucerească pe verişoara sa, Olga, o actriţă faimoasă şi matură, care pregăteşte, împreună cu iubitul ei, un spectacol de teatru după Shakespeare. Ca s-o seducă, apelează la poveşti dezmăţate presupus autobiografice. Olga va oscila astfel între dragostea pentru iubit şi tot mai puternica atracţie pe care-o simte faţă de Pablo.

Vineri, 28 septembrie 2012
ora 16.00
Picnic / Pic nic (2008, Spania) - documentar
Regia: Eloy Enciso Cachafeiro
Sinopsis: August, pe o plajă la Mediterana. Pe aceste coordonate, Picnic abordează un grup de personaje care, chiar dacă în trecere pe această plajă, par a fi fost mereu acolo, ca vecini de prosop sau în anonimatul lumii care moţăie sub umbrele. Privirea camerei, lentă şi incisivă, face ca un ansamblu de scene cotidiene să se transforme într-o reflecţie lucidă asupra omului de astăzi şi a paradoxului în care s-a convertit ceea ce numim - poate ingenuu - timp liber.

ora 18.00
Lună de august / Luna de agosto (1985, Spania)
Regia: Juan Miñón
Cu: Patricia Adriani, Aiman Mechbal, Claudia Gravi, Chema Muñoz, Maati Zaari
Sinopsis: Ana, o tânără spaniolă, călătoreşte la Tanger (Maroc) în plină lună de Ramadan, pentru a se întâlni cu logodnicul ei, Migue, în casa lui Abselon, un partener de afaceri al lui. Deşi e bine primită, descoperă că logodnicul ei a plecat în grabă la Marrakech, lăsând un bilet în care îi cere să vină după el şi să recupereze un obiect pe care l-a lăsat la un anticar: un preţios pandantiv de argint. În "Kashba", Ana dă peste Gibran, un băiat de 13 ani care o salvează dintr-un necaz şi o va însoţi în aventura ei. Astfel, în timp ce Ana continuă căutarea lui Miguel, începe să-şi dea seama că poartă cu ea un obiect foarte râvnit...

ora 20.00
Zile albastre / Díaz azules (Spania, 2006)
Regia: Miguel Santesmases
Cu: Óscar Jaenada, Javier Pereira, Javier Ríos, María Castro, Celia Freijeiro, Marta Larralde, Dani Méndez, Cristina Castaño, Adrián Aviador, Sara Casasnovas.
Sinopsis: Galicia, într-o vară de acum şapte ani. Trei fraţi foarte legaţi, Boris (Óscar Jaenada), Carlos (Javier Ríos) şi Álex (Javier Pereira), îşi petrec ultimul weekend de vacanţă într-un sat de pe coastă. De la moartea tatălui lor, acum opt ani, Carlos, care are 26 de ani, se ocupă de administrarea afacerii de familie, o tipografie. Boris, cel mai mare, care are 28 de ani, e o cauză pierdută, un playboy încă în anul trei la Drept: cu obrăznicia şi lipsa lui de maturitate, e un focar de diversiuni şi tensiune. Mezinul, Álex, care are 23 de ani, tocmai a primit o bursă de masterat în Statele Unite, şi în el îşi pun cu toţii speranţa că va reuşi în viaţă. Aceste zile au un gust dulce-acrişor, căci îşi iau rămas-bun de la casa de familie în care şi-au petrecut toate verile: tocmai au vândut-o, iar asta înseamnă despărţirea de copilărie, sfârşitul unei întregi epoci.

Sâmbătă, 29 septembrie 2012
ora 18.00
Nori de vară / Nubes de verano (2004, Spania)
Regia: Felipe Vega
Cu: Roberto Enríquez, Natalia Millán, David Selvas, Irene Montalà, Roger Casamajor, Kevin Almodóvar
Sinopsis: Vară, într-un sat turistic de pe Costa Brava. Ana, Daniel şi fiul lor, Manuel, sunt din Madrid, dar îşi petrec vacanţa aici încă de acum patru ani. Familia Anei le pune la dispoziţie, pentru o lună, o căsuţă simpatică aproape de plajă. Marta lucrează în singura papetărie din sat. Are un iubit, Tomás, care e brutar, şi un verişor, Robert, proprietar al unui magazin de antichităţi. Toţi cinci se vor trezi prinşi într-un joc de minciuni şi adevăruri care le va schimba viaţa. Pentru că această vară nu va fi ca celelalte. Fericitul mariaj trecut prin multe al Anei şi al lui Daniel va suferi o mică traumă atunci când în scenă intră Robert, decis s-o cucerească pe Ana cu orice preţ, inclusiv profitând de presupusul amor al lui Daniel pentru Marta. Cei doi veri fac un plan pentru a-şi obţine obiectul dorinţei, fără să ştie că au pus în mişcare un mecanism sentimental în care sunt în joc lucruri mai importante decât o simplă aventură de-o vară.

ora 20.00
Sesiune de scurtmetraje
1. Ore moarte / Horas muertas (2007, Spania)
Regia: Haritz Zubillaga
Cu: Nydia García, Zoe Berriatúa, Marian Álvarez, Andrés Gertrudix
Durata: 14 min.
Nerecomandat minorilor.
Sinopsis: Patru tineri au campat cu o rulotă veche închiriată lângă şosea. Cineva îi ţinteşte cu o puşcă. Atunci când lunetistul trage, totul se umple de sânge. O zi de vacanţă se transformă într-un coşmar macabru de horror, sex şi moarte.

2. Vara sau defectele lui Andrés / Verano o los defectos de Andrés (2006, Spania)
Regia: Jorge Torregrossa
Cu: Andrés Gertrudix, Sara Simón, Silvia Rey
Durata: 22 min.
Sinopsis: Andrés şi Sara sunt un cuplu care se cunoaşte de foarte puţină vreme. Félix şi Silvia, dimpotrivă, sunt logodiţi de cinci ani. Cele două perechi îşi petrec vara împreună, în jurul unei piscine.

3. Duşmănia / Mala espina (2001, Spania)
Regia: Belén Macías
Cu: Adriana Ugarte, Blanca Apilánez, Adolfo Fernández
Durata: 20 min.
Sinopsis: A început vacanţa de vară pentru sara, o adolescentă de 16 ani. Totuşi, anul acesta va fi foarte diferită. Confruntările dintre Elena şi Sara ascund un secret care seamănă nelinişte şi discordie în familie. Doar Ramón dă impresia că-şi crede fiica...

4, Autoritatea / La autoridad (2010, Spania)
Regia: Xavi Sala
Cu: Hwidar, Belén López, Badar Bennaji, Priscilla Delgado, Adolfo Fernández, Esther Ortega
Durata: 11 min.
Sinopsis: O familie spaniolă de origine marocană care pleacă în vacanţă şi e oprită de poliţie. După o anchetă umilitoare, lucrurile nu vor mai fi niciodată la fel.

5. Exlibris (2010, Spania)
Regia: María Trénor
Cu: Tomás Serra, Ariadna González, Gerard Miquel, Yolanda Lluch, Vicent Gisbert
Durată: 12 min.
Sinopsis: Un poem vizual ce aduce un omagiu cărţilor şi plăcerii lecturii, prin intermediul unui vechi exemplar din Don Quijote.

6. Trei pe plajă / Tres en playa (2007, Spania)
Regia: Sergio Candel
Cu: Luis Callejo, Pilar Alonso, Carla Sánchez
Durată: 5 min.
Versiune originală fără text
Sinopsis: O pereche, plimbându-se pe plajă, descoperă pe ţărm o femeie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus