octombrie 2012
Despre oameni şi melci
Lungmetrajul Despre oameni şi melci, în regia lui Tudor Giurgiu, îşi începe parcursul internaţional prin premiera ce va avea loc în cadrul celei de-a 48-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Chicago (11-25 octombrie 2012).
 
Astfel, filmul va fi prezentat în cadrul secţiunii World Cinema Program, urmând să fie proiectat pe 13 şi 14 octombrie. Secţiunea World Cinema Program a Festivalului de la Chicago prezintă cele mai recente producţii ale unor regizori consacraţi la nivel mondial. Astfel, la ediţia 2011 a festivalului au fost prezentate filmele unor regizori precum Simon Staho, Nuri Bilge Ceylan, Ruben Östlund, Mathieu Amalric, Karim Aïnouz sau Béla Tarr .
 
Ulterior, Despre oameni şi melci va fi prezentat în competiţiile festivalurilor de film de la Varşovia şi Valladolid.
 
Astfel, lungmetrajul lui Tudor Giurgiu va concura în competiţia internaţională a celei de-a 28-a ediţii a Festivalului de Film de la Varşovia (12-21 octombrie 2012), unul din cele mai importante 14 festivaluri competitive din lume, recunoscute de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF).

 

Fondat în 1985, Festivalul Internaţional de Film din Varşovia este un eveniment-cheie în industria cinematografică internaţională şi se desfăşoară în fiecare an în capitala Poloniei la începutul lunii octombrie. Publicaţia americană Variety listează festivalul printre cele mai importante 20 de evenimente de acest gen din Europa.
 
De asemenea, Despre oameni şi melci va fi prezentat în secţiunea competiţională Meeting Point a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid (20-27 octombrie).
 
În 2011, scurtmetrajul Superman, Spiderman sau Batman, în regia lui Tudor Giurgiu, a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 56-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid.
 
Înfiinţat în 1956, Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid (Spania) este unul dintre cele mai vechi şi prestigioase din Europa, fiind apreciat pentru calitatea şi ţinuta programului de filme, precum şi pentru descoperirea multor talente.
 
Despre oameni şi melci  se clasează în topul celor mai vizionate filme româneşti ale ultimului deceniu, înregistrând, de la TIFF până în prezent, un număr de 51.341 spectatori.

 

Comedia Despre oameni şi melci a avut premiera naţională în data de 14 septembrie 2012, ajungând în prima săptămână în 19 oraşe, pe un număr de 40 de ecrane. Până în acest moment filmul a fost proiectat în 44 de oraşe din ţară, expunere fără precedent pentru un film românesc în decursul primei luni de la lansarea acestuia în cinematografe.
 
Acţiunea filmului Despre oameni şi melci în regia lui Tudor Giurgiu, se petrece în anul 1992, în Câmpulung Muscel, la fabrica de maşini ARO. Publicul va putea gusta din plin o comedie savuroasă cu români descurcăreţi, care pornesc într-o aventură de zile mari. În Despre oameni si melci spectatorii se vor bucura de prestaţia unor actori români îndrăgiţi precum Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă sau Alina Berzunţeanu, dar şi de interpretarea renumitului actor francez Jean François Stevenin şi a fiului său, Robinson Stevenin.
 
Scenariul îi aparţine lui Ionuţ Teianu, mutat  în Franţa din 1991, după ce a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. Vivi Drăgan Vasile semnează imaginea, iar Vlaicu Golcea este compozitorul filmului.
 
Filmul este distribuit în cinematografe de Transilvania Film în colaborare cu Ro Image.
 
 

Regia: Tudor Giurgiu Cu: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Jean-François Stévenin, Robinson Stevenin, Ion Besoiu, Ovidiu Crişan, Ion Grosu, Clara Vodă, Alina Berzunţeanu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus