februarie 2013
Proiect de educaţie cinematografică - Cinema.edu
Echipa de la Cinema-Edu pregăteşte un nou meniu cu filme pentru elevii din toată ţara. Aşa că stimaţi tineri din oraşele Bucureşti, Cluj, Timişoara, Constanţa şi Iaşi uniţi-vă!

Începând cu 20 februarie 2013, meniul cinematografic include specialităţile: Filantropica, Desert Flower, Hannah Arendt şi Beast of the Southern Wild. Desertul pentru cei din Bucureşti constă în invitarea unor invitaţi speciali la proiecţiile de film. Ceilalţi vor beneficia de un workshop interesant despre cum se realizează scurt metrajele; calitatatea este garantată de Marina Ungureanu.

La finalul fiecărei pelicule vizionate vor fi dezbateri, analize pe temele sociale ale filmelor şi vom încerca să ne ascuţim spiritul critic pentru decodarea mesajelor audio-vizuale. Atât profesorii cât şi elevii vor primi materiale despre fiecare film în parte. Şi acum să vă spunem câte ceva despre filmele pe care le veţi viziona:

Filantropica (2002) - este pus la dispoziţia voastră în luna februarie 2013, cât şi în săptămâna Altfel. Cu acest film de comedie românesc, Nae Caranfil a obţinut Premiul Publicului la Festivalul Internaţional al Filmului de la Paris, Premiul Special al Juriului la Festivalul European de Film de la Wiesbaden precum şi alte premii internaţionale, iar Uniunea Cineaştilor din România l-a recompensat cu şase premii. Filantropica poate fi considerat şi un film realist, pentru că el prezintă situaţii posibile în viaţa reală şi, mai mult decât atât, descrie o anumită categorie socială aşa cum este ea, cu neajunsurile şi nuanţele ei specifice.

Temele principale din film pe care le vom aborda sunt: violenţa şi intimidarea în şcoli, sărăcia şi cerşetoria, influenţa mass-mediei asupra noastră.

Desert Flower (2009) - lansat la Festivalul de la Veneţia şi distribuit în peste 20 de ţări. Pentru un film independent european, vestea unei răspândiri atât de rapide nu a putut decât să-şi bucure regizorul (Sherry Horman) prin numeroase premii şi prin faptul că publicul a rămas impresionat de povestea ce înfăţişează statutul femeii în cultura africană.

Discuţiile se vor baza pe: imaginea de sine, familie, tradiţii şi valori, precum şi statutul imigranţilor africani în ţările civilizate.

Hannah Arendt (2012) - un film despre a gândi. Hannah Arendt este un filosof evreu care îşi dezvoltă conceptul de " rău" - originea, banalitatea lui - în lucrări valoroase din cariera ei. Această idee a pornit dintr-un episod din viaţa personajului omonim, Alfred Eichmann, comandantul deportărilor evreilor spre lagăre din Ungaria, Germania, Franţa. Faptul că ea ia apărarea unui om care a ucis în masă cel puţin 6 milioane dintre semenii ei, stârneşte reacţii şi revolte. Regia îi aparţine Margarethei von Trotta şi filmul a primit 3 premii internaţionale.

Dezbaterile se axează pe: simţul datoriei, libertatea de exprimare, prietenia şi statutul de profesor.

Beasts of the Southern Wild (2012) - o poveste încărcată de energie ce scoate în evidenţă curajul şi puterea fiinţei umane de a înfrunta dezastrul şi de a accepta schimbarea. Regia îi aparţine lui Benh Zeitlin şi filmul a primit 4 nominalizări la Premiile Oscar.

La finalul proiecţiei vom discuta despre: cetăţenie, valori tradiţionale şi problemele de mediu şi cele ale lumii contemporane.

Ultimele două filme de mai sus sunt în avanpremieră. Tinerii, spectatorii de mâine, sunt cu un pas în faţă... Proiecţiile specialităţilor cinematografice din acest an se vor desfăşura în cinematografe, centre culturale, licee şi spaţii neconvenţionale. Ah! Era să uităm. Trebuie să vă spunem că participarea este LIBERĂ.

Cinema-Edu este un proiect de tradiţie, regizat de Asociaţia Macondo. Îi încurajează pe tineri să vizioneze filme de calitate la cinema şi este un ghid către dobândirea abilităţilor critice şi de comunicare. Printre obiectivele noastre se numără: obţinerea de competenţe artistice, digitale şi tehnice; conştientizarea elevilor faţă de probleme sociale şi subiecte generale de educaţie socială într-un alt spaţiu decât liceul; descurajarea pirateriei; imbolduri pentru o exprimare şi argumentare critică pe baza subiectelor vizionate de către tineri; instruirea profesorilor, care vor înţelege potenţialul folosirii filmului ca material pedagogic. Cinema-Edu - un proiect unde tinerii întâlnesc cuvântul "educaţie" şi nu este urmat de un "of ".

Dacă v-am făcut poftă de filme, vă aşteptăm la proiecţiile Cinema-Edu din cadrul ediţiei a III-a cu entuziasm şi idei originale pentru dezbaterile organizate la finele fiecărei proiecţii.

Date de contact:
Asociaţia Culturală Macondo
e-mail: [email protected]
Facebook: http://facebook.com/cinema.edu
Website: www.cinema-edu.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus