martie 2013
După succesul înregistrat la Santa Fe Independent Film Festival (USA), unde a fost laureat al premiului pentru cel mai bun film, la ZUBROFFKA (Polonia) unde a câştigat două premii, Apele tac, filmul Ancăi Miruna Lăzărescu, laureatul premiului Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj în 2012, a reuşit să adune nu mai puţin de 75 de premii naţionale şi internaţionale, devenind astfel cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor.

Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin 2012, a fost nominalizat la Oscarurile europene în 2011 şi spune povestea a doi prieteni, care, în 1986, vor să fugă din ţară trecând Dunărea înot. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase în urmă soţia. Produs de Filmallee (Germania) şi de Strada Film, scurtmetrajul îi are pe afiş pe Toma Cuzin (Hârtia va fi albastră), Andi Vasluianu (California Dreamin' (nesfârşit), Despre oameni şi melci, Minte-mă frumos) şi Patricia Moga.

Apele tac nu a primit doar confirmarea criticilor şi publicului, ci şi a presei din toată lumea:
"Apele tac este o producţie perfectă şi convingătoare, respectă trendurile noului cinema, fiind în acelaşi timp, complet diferită. Este grandios într-un stil non-comercial, o minune pe care o poţi întâlni o dată în viaţă." (Süddeutsche Newspaper, Germania)

Scenariul este semnat de Anca Miruna Lăzărescu, imaginea de Christian Stangassinger şi montajul de Dan Olteanu.

Anca Miruna Lăzărescu este regizor şi scenarist. A început studiile de film în Germania, în 2000, unde a lucrat la mai multe scurtmetraje şi documentare. Şi-a petrecut o perioadă de studii în Los Angeles, unde  a făcut asistenţă la câteva episoade ale serialului de comedie Scrubs şi a lucrat pentru CNN Entertainment. Apele tac este filmul ei de absolvire a Universităţii de Televiziune şi Film din München.

În prezent  lucrează la filmul ei de debut 68 care a primit deja premii de dezvoltare din partea FFA (Federal Funding), la Balkan Fund la Thessaloniki International Film Festival,  la Torino Film Lab şi MEDIA Funding. Deasemenea, a primit finanţare pentru producţie  în cadrul FFF-Bayern (Bavarian Film Funding) şi este produs de aceleaşi companii care au produs Apele tac: Filmallee şi Strada Film.

FILMALLEE a fost înfiinţată în 2006, în Munich, de către David Lindner, realizând în special co-producţii. Printre filme, menţionăm scurtmetrajele Renovare şi Derby prezentate în competiţia Festivalului de film de la Berlin şi documentarele Sons of the Muse şi Anatomy of Living.

Strada Film a fost înfiinţată în 2004 şi a mai produs: Ryna, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Eu când vreau să fluier, fluier şi Loverboy.  

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus