Radio România Muzical / martie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Luna martie înseamnă două noi discuri ale unor tinere soprane, despre care cu siguranţă vom auzi mai multe în viitor: săptămâna trecută am ascultat discul Halleluia al sopranei ruse Julia Lezhneva, iar astăzi, vă propun un disc ce s-a lansat în 15 martie 2013 - Enchanted forest al sopranei austriece Anna Prohaska. Ambele albume sunt înscrise în campania Radio România Muzical - Votează discul de muzică clasică al anului 2013.

Ascultăm o soprană de coloratură care la 30 ani deja şi-a lansat al doilea disc în cadrul concernului Universal Music. Primul ei disc, Sirene, a apărut la casa Deutsche Grammophon în 2011 şi a primit un premiu Echo în 2012. Acest al doilea disc, Enchanted forest / Pădurea fermecată, a apărut la casa Archiv şi reuneşte arii din opere compuse în secolele XVII şi XVIII, având ca temă lumea mitologică a nimfelor - aceasta poate şi pentru că Anna Prohaska însăşi a fost denumită de critica internaţională o nimfă a teatrului liric contemporan.

Un CV deja de invidiat

La 30 ani, Anna Prohaska se bucură deja de câteva realizări importante. Dincolo de contractul semnat în 2011 cu casa de discuri Deutsche Grammophon, ea a debutat în 2008 la Festivalul de la Salzburg şi s-a afirmat în special în spaţiul german, la operele din Berlin şi Munchen. Însă cântă şi la Scala din Milano alături de Anna Netrebko în Don Giovanni de Mozart şi este deseori invitata Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles şi a dirijorului Gustavo Dudamel. Preferă extremele stilistice ale istoriei muzicii - adică în special muzică veche sau muzică contemporană. Pentru că, are dreptate, aceste tipuri de muzică cred că se potrivesc cel mai bine cu vocea ei suplă şi pură de soprană de coloratură.


Ce apreciez foarte mult la acest disc

...este capacitatea lui de a te transporta cu adevărat în lumea nimfelor - un univers mitologic. Anna Prohaska străluceşte în ariile de virtuozitate chiar dacă scopul selecţiei repertoriale nu este acela de a epata certele calităţi vocale ale solistei. Anna Prohaska străluceşte pentru că trăieşte muzica pe care o interpretează şi pe care o slujeşte. Şi este atât de important ca artistul să slujească muzicii, nu muzica artistului...

Ce conţine acest disc

...Extrase din operele La fida ninfa de Antonio Vivaldi, Giove in Argo,  Rinaldo şi Alcina de Georg Friedrich Handel, The Fairy Queen, Timon din Atena  şi Raise the voice de Henry Purcell, Apollo şi Dafne de Georg Friedrich Handel, La Calisto şi Gli amori d'Apollo e di Dafne de Francesco Cavalli. Soprana Anna Prohaska s-a aflat în compania ansamblului Arcangelo condus de Jonathan Cohen.


Dacă v-a plăcut acest disc, nu ezitaţi să-l votaţi în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2013, despre care găsiţi toate amănuntele necesare pe site. La finalul anului 2013, votul ascultătorilor va desemna cel mai bun disc de muzică clasică prezentat în România.

Săptămâna aceasta, aveţi şansa de a asculta încă un disc din cadrul acestei campanii - cel mai nou disc al pianistului Valentin Gheorghiu, albumul Duo apărut la Editura Casa Radio. Este un disc-eveniment prin care Valentin Gheorghiu îşi sărbătoreşte alături de public împlinirea a 85 de ani de viaţă.

Iar la Music box, în 25 martie 2013, de la ora 20, un disc ce se va lansa în 22 martie 2013: sonate de Beethoven în interpretarea pianistului chinez Yundi.

(fragmente din emisiunea Music box difuzată în 18 martie 2013, ora 20, la Radio România Muzical)

Pentru a comenta, a asculta şi a avea acces la arhive foto şi video intraţi pe site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus