aprilie 2013
Adina Pintilie, Ionuţ Piţurescu şi Tudor Botezatu, trei dintre studenţii Aristoteles Workshop (AW), se numără printre cineaştii care au primit în 2013 finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

La început de aprilie 2013, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) a anunţat rezultatele concursului de proiecte cinematografice, sesiunea 2012. Alături de cineaşti renumiţi precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Radu Jude şi Stere Gulea apar şi trei tineri studenţi din ediţiile trecute ale atelierului de film documentar Aristoteles: Adina Pintilie, Ionuţ Piţurescu şi Tudor Botezatu.

Proiectele câştigătoare ale celor trei foşti studenţi AW sunt următoarele:

Nu mă atinge-mă reprezintă debutul în lungmetraj de ficţiune al Adinei Pintilie, care aici semnează scenariul. Filmul a primit 700.000 lei şi va fi produs de 4 Proof Film (Producător: Monica Lăzurean-Gorgan).

Evanghelia după Pinocchio, cu scenariul semnat de Tudor Botezatu şi Şerban Adrian, este unul dintre câştigătorii CNC la categoria Dezvoltare. Proiectul a primit 33.532 lei şi va fi realizat de casa de producţie Madragora (producători: Anca Puiu, Cristi Puiu).

Despre sine şi celălalt, în regia lui Ionuţ Piţurescu (producător: Saga Film, Alexandru Teodorescu) a fost finanţat cu 350.000 RON la categoria Documentar.
 
-------------------------------

Adina Pintilie

Adina Pintilie
a participat la Aristoteles Workshop în anul 2006 (Sibiu). Mediumetrajul ei, Nu te supăra, dar... (YouTube: Don't Get Me Wrong), a făcut înconjurul lumii şi a adus acasă premii precum: The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.

Nu te supăra, dar... a participat la Festivalul de la Locarno, în competiţia Filmmakers of the Present. De asemenea, filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo pentru cel mai bun film documentar din 2007.


Cel mai recent proiect al Adinei, un scurtmetraj, se numeşte Oxygen (2010). Filmul este inspirat dintr-un caz real şi spune povestea unui bărbat care, în perioada comunistă, a încercat să fugă din România traversînd Dunărea înot folosind un tub de oxigen.

Adina Pintilie (33 de ani) a absolvit în 2008 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, Secţia Regie Film.

Ionuţ Piţurescu

Ionuţ Piţurescu a participat la Aristoteles Workshop în anul 2009 (Sibiel).
 
Scurtmetrajul Căutare (Quest), regizat de Piţurescu şi produs la Aristoteles Workshop 2009, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit Marele premiu al secţiunii, "Premiul pentru cel mai curajos proiect" (SFR Prize for The Most Audacious Film). De asemenea, documentarul a primit Premiul Juriului la Festivalul internaţional de scurtmetraj de la Huesca, Spania, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de scurtmetraj din lume.


Ionuţ Piţurescu este antropolog şi a studiat regie de teatru. El a mai realizat până acum filmele Prinde timpul / Seize the time (2008) şi Balkan's Digest (Albania, 2008), care au apărut în festivaluri şi manifestări din Serbia, Albania, Estonia, Slovenia, Austria şi Macedonia. Doctorand în antropologie culturală, Piţurescu a făcut cercetări de teren în Mexic (Huichol, 2003), Maroc (Berber, 2004), S.U.A. (New Orleans, 2005), Andaluzia (Gitano Calo, 2005), zona arctică (Sami, 2006), şi în Europa de Est.
 
Tudor Botezatu
 
Tudor Botezatu a participat la Aristoteles Workshop, ediţia a VII-a, în 2012 (Vama, Suceava).
 
Scurtmetrajul său realizat la AW se numeşte dOGS surprinde o parte din viaţa unei stâne pierdute prin munţii Bucovinei, văzute prin ochii câinilor ce păzesc turma de primejdiile pădurii, singura lor răsplată fiind o "dragoste dură" primită de la un stăpân pentru care sunt dispuşi în orice clipă să îşi dea viaţa. dOGS reprezintă munca regizorului român Tudor Botezatu, imaginea lui Vanda Volic din Croaţia şi montajul Terezei Adamkova din Cehia. Filmul este în post-producţie.


Tudor Botezatu s-a născut în 1980, la Iaşi. A absolvit cursurile Facultăţii de Jurnalism din Iaşi, apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografie (UNATC) Bucureşti, secţia Regie. A regizat numeroase scurtmetraje precum: În căutarea lu' Malone Muistu' (2010), Petrecere fără punct (2008), Vrei să...? (2008) şi chiar un videoclip al trupei Kumm: Pop Song.
 
-----------------------------------------------
 
Despre Aristoteles Workshop (AW)

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film şi 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Aristoteles Workshop 2013. Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. Anul acesta, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, locul de desfăşurare fiind acelaşi cu cel din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava). Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. (Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)
 
-------------------------------------------------
 
Referinţe online:
 
Aristoteles Workshop - official site
Înscrieri la Aristoteles Workshop 2013
Aristoteles Workshop pe Facebook
 
Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) - site oficial
Adina Pintilie - Don't Get Me Wrong 2006 (AW, Sibiu)
Ionuţ Piţurescu - Căutare (Quest), AW
Tudor Botezatu - pe YouTube
Tudor Botezatu - În căutarea lu' Malone Muistu' (2010)
 
anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus