mai 2013
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine, 2013
Prima ediţie a Festivalului de Teatru independent Scrie despre Tine va prezenta în premieră 5 piese de teatru realizate în cadrul atelierului. Piesele au fost scrise de participanţi la primul atelier de scris susţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă, fondatorii atelierului Scrie despre Tine. După o prezentare în faţa publicului sub formă de piese lectură, în decursul anului 2012, în cadrul Festivalului vor fi prezentate piesele produse.

Cele 5 piese prezentate în Festival sunt:

17 mai 2013, Teatrul de Artă Bucureşti
Io te-am facut io te omor, de Andreea Lupu
regia Vera Ion, Sorin Poamă
Cu: Andreea Bibiri, Claudiu Istodor / Romeo Tudor, Ilinca Hărnuţ, Sorin Poamă, Carmen Guran

26 mai 2013, Teatrul de Comedie Sala Nouă
Brânză topită, de Corina Ciubotaru
Regia: Mihaela Sîrbu
Cu: Cristina Găvruş, Lucian Iftime, Sever Bârzan, Sorin Poamă, Iulia Verdeş

2 iunie 2013, Teatrul Act
Stand up pls, de Silviana Vişan Carter
Regia: Vera Ion, Sorin Poamă
Cu: Silviana Vişan Carter, Simona Cuciurianu, Ionuţ Grama, Dan Lupu, Sorin Poamă, Alexander Fuhrmann

6 iunie 2013, Teatrul Apropo
Ultimii eroi, de Anca Ştefan
Regia: Ilinca Hărnuţ
Cu: Cătălina Bălălău, Lucian Teodor Rus, Iulia Verdeş, Sever Bârzan, Marian Olteanu

9 iunie 2013, Teatrul de Artă Bucureşti
La bucătărie şi la mare, de Cosmin Briciu
Regia: Sorin Poamă, Vera Ion 
Cu: Ştefan Pătraşcu, Oana Popescu

"Vrem să oferim un teatru viu, aproape de realitatea care ne înconjoară. Pentru asta, în producţia acestor piese am abordat o metodă experimentală, aşa cum am făcut şi în cadrul atelierului. În repetiţii ne-am folosit mult de exerciţii de improvizaţie pornind de la texte. Am cooptat în echipă actori amatori cu care am lucrat în cadrul atelierului, şi care joacă alături de actori profesionişti. Descoperim din ce în ce mai multe lucruri noi lucrând cu oameni care nu sunt neapărat «din domeniu», însă au o miză foarte mare în acest proces de lucru.", declară Vera Ion, regizor şi co-fondator al atelierului Scrie despre Tine.

Componenta experimentală a proiectului se va extinde şi la nivelul unor acţiuni de stradă ce se vor desfăşura pe toată perioada Festivalului. Astfel, o Echipă Experimentală, formată din voluntari, va documenta tema festivalului «Cui ne spunem poveştile?» prin exerciţii specifice, interviuri, exerciţii de observaţie, fotografie, sunet, video. Fiecare zi din cadrul Festivalului va avea câte o temă.

De obicei, povestim ce ni se întâmplă prietenilor şi familiei. Cu Scrie despre Tine, un număr mare de poveşti şi experienţe personale se lansează în spaţiul public, într-un exerciţiu de sinceritate al povestitorilor faţă de "străini".

Festivalul Scrie despre Tine îşi propune, pe lângă piesele de teatru prezentate, să documenteze ce înseamnă "străin" în Romania anului 2013. Fie că e vorba de străinii din autobuz, sau de cei cu care împărţim locul de muncă, de cei plecaţi "afară" sau de cei din alte oraşe, echipa Scrie despre Tine vrea să afle şi să documenteze ce se întâmplă când se produce "întâlnirea".

Ca să fii jucător în echipa experimentală, trebuie să îţi alegi minim 5 teme din cele 30, pe care să le documentezi prin exerciţiile propuse de antrenori. Toate materialele rezultate din documentare vor fi publicate pe site-ul proiectului, www.scriedespretine.com, iar la sfârşitul lunii iulie 2013 o parte din materialele generate prin această arhivare vor fi publicate în primul număr al revistei Scrie despre Tine. Se primesc şi propuneri din afara Bucureştiului.

Membrii Echipei Experimentale care vor fi în Bucureşti în mai şi iunie 2013 vor avea acces la toate evenimentele din cadrul Festivalului şi la atelierele deschise Scrie despre Tine. Ca să faci parte din Echipa Experimentală, trimite un mail cu subiectul "Vreau să fac parte din Echipa Experimentală" la adresa [email protected], până la data de 10 mai 2013.

Festivalul Scrie despre Tine este realizat în regim independent şi este prima manifestare artistică de acest gen în România. Oricine doreşte să îl susţină o poate face printr-o donaţie în cadrul campaniei ce se desfăşoară pe platforma internaţională de crowdfunding Indiegogo: http://www.indiegogo.com/projects/the-write-about-you-festival--2

Reprezentaţiile primei ediţii a Festivalului de Teatru Scrie despre Tine vor avea loc în spaţiile partenere:  MNAC, Teatrul Act, Teatrul de ArtaBucureşti, Teatrul de Comedie, Teatrul Apropo, Legere Café, Lente&Cafea JoinPoint, Cărtureşti Café Verona, UNATC.
Festivalul de Teatru Scrie despre Tine este un proiect cultural finanţat de AFCN şi realizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Irlandei la Bucureşti. Mai multe detalii pe site-ul oficial al festivalului: www.scriedespretine.com
Parteneri media: COCOR Media Channel, Revista de Povestiri, ArtAct Magazin, VICE, Sub25, Şapte Seri, Money.ro, Cooperativa Urbană, ArtWe.ro, Ginger Group, Modernism.ro, Revista Arte şi Meserii, FundaţiaPaspartu, Peteava.ro, Feeder.ro, LiterNet.ro, IQads.ro, Orasulm.eu.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus