mai 2013
Festivalul filmului european, 2013
Cineastul ucrainean Sergei Loznitsa, una dintre cele mai puternice voci contemporane din cinematograful rus, va fi prezent sâmbătă, 11 mai 2013, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti, la proiecţia de gală a filmului său, V tumane / În ceaţă, în închiderea Festivalului Filmului European 2013, organizat de Institutul Cultural Român.

La eveniment va lua parte şi actorul Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu Sergei Loznitsa după Schastye Moye / My Joy (2010), un alt film elogiat la Cannes 2010. Imaginea ambelor filme este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine care a avut două titluri în competiţia Cannes 2012: După dealuri şi V tumane, ambele premiate (premiul pentru scenariu şi pentru actriţe în rol principal pentru filmul lui Mungiu, respectiv premiul FIPRESCI pentru film în Competiţia Oficială).

Sergei Loznitsa a fost invitatul special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, în 2010, cu debutul său memorabil, Schastye Moye / My Joy.

Filmul preferat al criticii, care i-a oferit Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), la Festivalul de la Cannes, V tumane / În ceaţă intră în cinematografe din 11 mai 2013. În prima săptămână poate fi văzut la Cinema Studio, iar din 17 mai 2013, la Cinemateca Union din Capitală.

V tumane / În ceaţă este o dramă de război inspirată de cartea lui Vasili Bîkov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este dus în pădure pentru a fi executat. După rolul de poliţist brutal din Schastye Moye / My Joy, Vlad Ivanov revine într-un alt rol negativ memorabil, cel al unui căpitan nazist pus să decidă asupra vieţilor prizonierilor săi. "Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?", este întrebarea pe care o ridică V tumane / În ceaţă.

Într-un articol numit "Fenomenul Loznitsa", publicaţia Le Monde nota că "V tumane / În ceaţă este un film splendid, încărcat de frumuseţe şi inteligenţă". "Filmele sale evocă sentimentul care i-a bulversat dintotdeauna pe cinefili, în prestigioasa şcoală de cinema sovietică, astăzi într-o formă nu prea bună: umanismul vibrant pus în slujba unui lirism saturat de melancolie". Filmul a obţinut, de asemenea, Marele Premiu al Festivalului Internaţional Andrei Tarkovski.

Regizorul născut în Belarus şi crescut la Kiev a studiat iniţial matematici aplicate şi a trecut la cinema în 1991, când a fost admis la celebrul Institut Cinematografic de Stat din Rusia. Din 1996 şi până la debutul în ficţiune cu Schastye Moye / My Joy, Sergei Loznita a călătorit prin Rusia şi a regizat 12 documentare premiate la Karlovy Vary, Leipzig, Oberhausen, Paris, Madrid, Toronto, Ierusalim, Sankt Petersburg. Printre acestea, Today We Are Going to Build a House, Life, Autumn, The Train Stop, The Settlement, Factory sau Blockade (cu imagini de arhivă de la asedierea Stalingradului). Primul lungmetraj de ficţiune, Schastye Moye / My Joy i-a adus debutul la Cannes şi numeroase alte distincţii în Rusia şi l-a confirmat ca pe una dintre cele mai importante voci ale cinema-ului contemporan. 

Filmul V tumane / În ceaţă este distribuit de Voodoo Films, cu sprijinul Programului MEDIA al Uniunii Europene.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus