mai 2013
Aristoteles Workshop are onoarea să anunţe numele primilor doi regizori celor care vor alcătui echipa de traineri pentru cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar care se va desfăşura la Vama (Bucovina, Suceava), în perioada 22 august - 22 septembrie 2013. Aceştia sunt Rafi Pitts şi John Appel, ca tutori.
 
Înscrierile au început deja la finele lui martie şi au ca dată limită 30 iunie. Menţionăm că sunt aşteptaţi la înscriere atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, formula regizor+regizor+regizor având mai puţine şanse de a da naştere unui film documentar remarcabil.
 
Mai jos aveţi câteva informaţii despre cei doi mentori ai Aristoteles Workshop 2013.
 
Rafi Pitts (tutore AW 2013)
 
Rafi Pitts despre munca la Aristoteles Workshop:
"Ceea ce mă interesează pe mine în acest demers tutorial este să-mi dau seama ceea ce vor ei şi ceea ce le place lor, studenţilor, şi apoi cum exprimă asta. Încerc tot timpul să nu favorizez pe nici unul în mod special pentru că, sincer, îmi place să lucrez cu fiecare dintre ei. Oamenii sunt foarte diferiţi şi asta e bine. Nu există cel mai bun sau celălalt e mai puţin bun. Rolul meu este să încurajez viziunea personală a fiecăruia, să aibă propria amprentă în tot ceea ce fac."


"Probabil e unul din puţinele locuri în care eşti liber cu adevărat, liber să exprimi felul în care vezi tu lucrurile. E un lux să te afli în această postură, chiar dacă eşti în poziţia celui care oferă - aceştia suntem noi, tutorii, fie că eşti în poziţia celui care primeşte, învaţă - iar aceştia ar fi studenţii. Nu beneficiezi de acest context favorabil de multe ori în cariera de realizator de film."


Rafi Pitts face parte din noul val de cinematografie iraniană, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak. S-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard.
 
Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups.
 
În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty, povestea scriitorului şi regizorului american omonim. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul "Emerging Masters" pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter (2010), a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.


Ultimul său proiect datează din 2011, se numeşte 60 Seconds of Solitude in Year Zero şi este o colaborare a 21 de regizori. (Aici aveţi un review făcut de The Hollywood Reporter)
 
John Appel (tutore AW 2013)
 
Tutorul John Appel despre Aristoteles Workshop:
"Îmi place foarte mult conceptul acesta de a porni de la nimic pentru a avea un film după numai 5 săptămâni. Asta presupune că nu poţi să pleci în America, Africa sau cine ştie pe unde pentru asta. Eşti constrâns să rămâi aici, în preajma acestor sate mirifice, pentru a-ţi căuta subiectele. Ai doar două săptămâni la dispoziţie ca să-ţi găseşti un subiect şi să-l documentezi. Te ajută foarte mult să te familiarizezi cu celelalte aspecte ale realizării unui film... Chiar dacă îţi spui că vei lucra cu camera acum şi probabil că n-o vei mai face niciodată, tot e bine că faci asta, pentru că înveţi cum se manevrează o cameră, toate problemele tehnice care ţin de asta şi ce decizii să iei. Căci, indiferent ce filmezi, chiar şi acest scurt interviu, ai de luat decizii..."


John Appel lucrează ca director de imagine şi regizor din 1987. Ca regizor independent, a lucrat la mai mult de 30 de filme documentare pentru cinema şi televiziune, iar ca operator, pentru peste 50 de documentare.
 
În 2000 a fondat, împreună cu regizoarea Heddy Honigmann, o casă de producţie (VOF Appel&Honigmann).
 
John Appel este lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune (din 2000) şi trainer al multor workshop-uri naţionale şi internaţionale. Este commissioning editor pentru postul de televiziune HUMAN (din 2006), coach pentru tineri regizori etc.


În 1999, a câştigat Premiul Joris Ivens în cadrul IDFA pentru filmul Andre Hazes / She Believes in Me, cel mai de succes documentar olandez din ultimii 40 de ani. Filmul său, The Last Victory (2004), a fost nominalizat la "Cel mai bun film documentar european al anului 2004" şi a câştigat multe premii internaţionale. În 2009, a câştigat Premiul IDFA pentru la "Cel mai bun film documentar olandez", The Player, nominalizat şi ca cel mai bun film documentar de lungmetraj.
 
Înscrierile la AW 2013
 
Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. Anul acesta, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, locul de desfăşurare fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).
 
Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.
 
Data limită a înscrierilor este 30 iunie 2013. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie 2013 şi va trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie 2013.
 
Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Eur. Suma acoperă cazarea şi masa la Vama, judeţul Suceava, precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.
 
Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă. La final, fiecare participant va primi o diplomă care să certifice absolvirea.
 
Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
 
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)
 
-----------------------------------------------
 
Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Pe parcursul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jacques Deschamps (regizor)
- Tania Rakhmanova (regizor, producător)
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
- documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
- Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
- Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
 
-------------------------------------------------
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop - official site
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - video testimoniale
Aristoteles Workshop - call for entries
 
anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus