iunie 2013
Aristoteles Workshop, 2013
Aristoteles Workshop anunţă completarea echipei de traineri care îi vor îndruma pe studenţii atelierului de film documentar în 2013, în cea de-a opta ediţie a atelierului de film documentar care se va desfăşura la Vama (Bucovina, Suceava), în perioada 22 august - 22 septembrie 2013.
 
Experţii AW 2013 vor fi cineaştii Jeroen Berkvens şi Tania Rakhmanova, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. Cei doi experţi se vor adăuga celorlalţi doi tutori confirmaţi deja recent: regizorii Rafi Pitts şi John Appel.
 
Înscrierile la AW 2013 au început deja şi au ca dată limită 30 iunie 2013. Menţionăm că sunt aşteptaţi la înscriere atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor+operator+editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.
 
Jeroen Berkvens va susţine cursuri teoretice şi va analiza studii de caz, realizând astfel etapele preliminare dezvoltării documentarelor. Studenţii îşi vor alege subiectele pe care apoi le vor dezvolta, filma şi edita avându-i alături pe tutorii Rafi Pitts şi John Appel, până la finalul workshopului. Tania Rakhmanova va lucra cu participanţii în cea de-a doua parte a workshopului, pentru montajul materialului filmat şi finalizarea post-producţiei.


Mai jos aveţi câteva informaţii despre cei doi mentori ai Aristoteles Workshop 2013.

Tania Rakhmanova (expert AW 2013)

Regizoarea / tutorul Tania Rakhmanova spune despre experienţa AW:
"... În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult şi atmosfera: participanţii mănâncă, dorm şi lucrează sub acelaşi acoperiş, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivaţi şi să se concentreze doar pe filmul lor şi pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distraşi de lumea de afară. Tinerii aceştia sunt într-un adevărat «cantonament» de film."
 
Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice şi politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord (1990, cu Pierre Richard), coproducţie Rusia-Franţa 2012, Rroms, le premier peuple européen (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, Oligarques art et argent (2010, realizat pentru France 5 şi selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC), Yougoslavie, suicide d'une nation européenne (1990, BBC).



Dintre proiectele recente ale Taniei amintim Wide Angle (2002-2008), o serie de documentare pentru tv în care a fost producătorul a două episoade: Iraqi Exodus şi Greetings from Grozny. În 2012, Tania a fost producătorul lungmetrajului Shoes, o dramă, povestea unei perechi de pantofi care au pornit de pe raftul unui magazin şi au ajuns până la Auschwitz (Shoes pe Facebook).
 
Tania Rakhmanova - pagina de Facebook

Jeroen Berkvens (expert AW 2013)
 
Olandezul Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător şi membru al Academiei Olandeze de Film şi Televiziune, premiat internaţional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali şi controversaţi: Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son, A Skin Too Few - The Days Of Nick Drake, Paradiso (2011).

Jeroen Berkvens are 45 de ani, a absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, Let Me Have It All - un road movie documentar despre artistul american Sly Stone - a câştigat Premiul ARTE pentru "Cel mai bun film studenţesc european",  film proiectat apoi în mai multe ţări.


Unul dintre celelalte documentare ale lui Berkvens, A Skin Too Few - The Days of Nick Drake, a fost nominalizat pentru Golden Calf la Festivalul de Film Olandez din Utrecht. Filmul a fost deasemenea foarte apreciat şi pe plan internaţional, revista Variety scriind despre el: "beautifully evokes the enduring appeal of English singer-songwriter Nick Drake". La lansarea sa în SUA, New York Times l-a catalogat ca fiind: "a cinematic tone poem as much as a biography". Casa de discuri Island / Universal a inclus filmul pe un DVD, ca parte a unei colecţii complete cu muzica vedetei britanice Nick Drake.
 
Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son a obţinut Marele Premiu pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Cracovia (Polonia) şi Diploma de onoare pentru cea mai bună imagine. Pentru acelaşi film, lui Berkvens i s-a decernat Premiul Big Sky pentru Cel mai bun documentar la Festivalul de Film Documentar din Montana şi apoi Marele Premiu pentru Cel mai bun film în Montreal, la Festival International du Film sur d'Art.
 
Jeroen Berkvens este adesea invitat să susţină cursuri şi conferinţe, şi se implică deseori în activităţi de tip şcoli de vară sau workshop-uri. În 2004 a fost supervizor al atelierului de film documentar din cadrul Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam (IDFA). A mai colaborat cu Sand Mountain Institute, cu Şcoala de vară IDFA şi cu Academia de film olandez.
 
Cineastul olandez a mai participat la Aristoteles Workshop la ediţia din 2011. La întrebarea "Ce aţi învăţat dvs de la studenţii de aici de la AW?", Jeroen Berkvens spune: "Cred că am învăţat să am răbdare. Este greu pentru studenţii de aici, de la Vama, să devină stăpâni pe povestea lor, să ia contact cu oamenii, cu un mediu în care sunt străini. Nu este uşor să găseşti o poveste atunci când vii dintr-un mediu diferit. Am învăţat multe de la ei."



---------------------------------------------

Înscrierile la AW 2013

Înscrierile la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013, au început deja. În 2013, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, locul ales fiind acelaşi cu cel din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).
 
Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.

Data limită a înscrierilor pentru ediţia a opta a atelierului este 30 iunie 2013. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie 2013 şi vor trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie 2013.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Euro. Suma acoperă cazarea şi masa în Vama (judeţul Suceava), precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.

Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
 
(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected]. Sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

-----------------------------------------------

Despre Aristoteles Workshop (AW)
 
Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaşti.
 
Pe parcusul celor şapte ediţii precedente, trainingul a fost susţinut de nume importante din industrie:
- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.),
- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),
- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),
- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),
- Jacques Deschamps (regizor)
- Tania Rakhmanova (regizor, producător)
- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare),
- documentariştii olandezi John Appel şi Jeroun Berkvens,
- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),
- Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga),
- Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody),
- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) şi commissioning editors de la canalul Arte/France.
- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor şi producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio şi the Special Prize la Tokyo)
 
Referinţe online:
Aristoteles Workshop - official site
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - video testimoniale
Aristoteles Workshop - call for entries
 
anca romanescu | aristoteles workshop | 00 40 732 144 570 | 00 40 745 10 20 24 | [email protected]
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus