iunie 2013
Festivalul absolvenţilor Galactoria, 2013
Am avut astăzi plăcerea uneia dintre cele mai relaxante, mai amuzante şi mai plăcute experienţe recente: este vorba de one-woman-show-ul Sabrinei Vanci, realizat după volumul lui Alessandro Boffa Eşti un animal, Viskovitz!. Exploatând comicul inteligent al textului, actriţa, asemeni protagonistului din carte, aduce la viaţă poveştile unei serii de animale ca şi cum acestea ar ieşi chiar din gura lor. Combinând jargonul ştiinţific cu frământările existenţiale ale bureţilor, melcilor şi călugăriţelor, spectacolul propune o combinaţie bizară dar foarte bine dozată între comicul stârnit de pseudo-dramele animalelor, dezbătute direct şi adevărata dramă a dezumanizării omului, a involuţiei sale înapoi la un stadiu animalic, nedezbătută direct dar sugerată de oscilaţia constantă între personajul uman, cercetătorul şi personajele animale.

Alegând ca unelte de lucru doar o lavalieră şi propria persoană Sabrina Vanci reuşeşte atât să intre în pielea fiecărui animal şi să îi redea caracteristicile cât şi să insereze discret prezenţa şi miza lui Viskovitz în context. Rezultatul este o reprezentaţie în care expresivitatea, diferitele moduri vocale utilizate şi exploatarea inteligentă a textului se concretizează într-o formulă mai mult decât fericită. Spectacolul aminteşte publicului de plăcerea ascultării unei poveşti bune, de euforia pe care ar trebui să o simtă atunci când se află la teatru şi de starea de bine pe care ţi-o dă o repriză sănătoasă de râs. Mai mult de atât, trezeşte în spectator o nevoie de continuitate, un efect similar celui al poveştilor din "O mie şi una de nopţi", în care publicul îşi doreşte ca acest şir de animale să nu se mai termine.

Căderea cortinei este cu atât mai şocantă cu cât se petrece cât se poate de brusc. Acesta este singurul dar marele reproş pe care trebuie să îl aduc spectacolului: îi lipseşte un final coerent, clar, care să coaguleze şi să concluzioneze într-un fel sau altul scenele de până atunci. În forma în care se află acum, MedX Talks îşi lasă publicul să iasă din sală cu senzaţia unei experienţe foarte plăcute dar incomplete, a unei călătorii întrerupte brusc. Dacă însă spectatorul poate să treacă cu vederea peste această lipsă, one-woman-show-ul Sabrinei Vanci este o adevărată aventură cu un efect aproape terapeutic şi din ce în ce mai rar întâlnit în sfera teatrului românesc de azi: te face să râzi din tot sufletul, cu gura până la urechi.

MedX Talks, după Eşti un animal, Viscovitz de Alessandro Boffa
One-woman-show cu Sabrina Vanci
Clasa prof. Filip Odangiu/ Sinko Ferenc
Facultatea de Teatru şi Televiziune, Universitatea "Babeş- Bolyai" Cluj Napoca.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus