Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Adaptation

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Adaptation - o satiră la adresa industriei cinematografice


aprilie 2003
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Adaptation (Hoţul de orhidee) nu este un film despre flori. Oricât l-ai întoarce de pe-o parte pe alta, nu vei reuşi niciodată să spui că orhideea domină intriga acestui film nebun. Acesta e lucrul pe care îl va învăţa şi Charlie Kaufman (Nicholas Cage), eroul unui film într-un film.

Pentru că Adaptation este un film într-un film. Cu regizorul Spike Jonze la pupitrul de comandă, cu un scenariu semnat de Charlie Kaufman (nu e o greşeală) şi cu interpretări strălucite ale lui Nicholas Cage, Meryl Streep şi Chris Cooper.

Kaufman vine după un succes nebun cu filmul Being John Malkovich şi acceptă provocarea de a ecraniza cartea Hoţul de orhidee scrisă de Susan Orlean (Streep) o jurnalistă/scriitoare de la revista The New Yorker. În scurt timp se vede privat de somn, chinuit de imaginea autoarei necunoscute şi incapabil de a scrie un scenariu pentru povestea lui Orlean, John Laroche (Cooper) – un colecţionar de flori ciudat şi lipsit de dinţii din faţă şi a orhideei fantomă.

Susan Orlean îl cunoscuse pe Laroche scriind un articol pentru revistă despre acest colecţionar şi cultivator de flori rare. După ce articolul are succes, ea îl transformă într-o carte.

Fratele geamăn al lui Charlie, Donald, e un scenarist în devenire. Firi şi temperamente opuse, fraţii Kaufman se susţin reciproc într-un mod inconştient. Scenariul unui thriller de duzină scris de Donald va ajunge până la urmă să îl motiveze pe Charlie în a colabora cu acesta pentru a reuşi să-şi ducă proiectul la bun sfârşit.

Urmează o serie de momente cu Nicholas Cage într-un dublu rol senzaţional. Cel al fratelui genial, dar retras şi complexat şi cel al fratelui normal, plin de viaţă şi extrovertit. Singura modalitate pentru ca ei să reuşească să definitiveze scenariul este să o cunoască pe Susan Orlean, autoarea cărţii.

De aici, totul se transformă într-o cursă nebună, cu aventuri, urmări şi accidente de maşină semnate Spike Jonze. Charlie Kaufman are parte de viaţă, ceea ce i se sugerase că lipseşte scenariilor sale.

Filmul este o satiră la adresa industriei cinematografice, care nu poate exista fără filme cu morţi, răniţi şi grav speriaţi. Kaufman este omul care încearcă să scrie original, folosind personaje care nu suferă traume sau schimbări majore, dar îşi vede idealismul confruntat în zeci de situaţii.

Adaptation este o poveste oarecum adevărată despre oameni adevăraţi. Charlie Kaufman a încercat într-adevăr să ecranizeze Hoţul de orhidee. Rezultatul este Adaptation.

Dacă mergeţi să vedeţi acest film sperând la o explozie de flori şi culori, rămâneţi acasă cu un documentar. Dar vreţi un film genial despre cum e să încerci să faci un film despre flori (o descriere care nu face în totalitate dreptate filmului) atunci Adaptation e cea mai sigură alegere.
 Toate articolele despre Adaptation


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

Sageata Alte linkuri: imdb.com
 Alte articole de Cristian Lupşa


Alte articole

 Mai mult idee decît orhidee, Alex. Leo Şerban
 Hoţul de orhidee / Adaptation (SUA, 2002), de Spike Jonze , Andrei Gorzo
 Hoţul de orhidee e negustor cinstit, Iulia Blaga
 Adaptation (Hoţul de orhidee) - 2 Globuri de aur şi 1 Oscar, Distribuitor New Films International


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer