iunie 2013
Aristoteles Workshop, 2013
Au mai rămas doar cîteva zile disponibile pentru înscrierea la ediţia a opta a atelierului de film documentar Aristoteles Workshop 2013, ediţie care se va desfăşura în satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava), între 22 august - 22 septembrie 2013. Data limită a înscrierilor, 30 iunie 2013.
 
Ca de obicei, sunt aşteptaţi să se înscrie la acest atelier atât regizori, cât şi operatori şi editori! Cei 12 studenţi participanţi vor forma echipe de tip regizor + operator + editor, aşadar, de reţinut că toate cele trei poziţii sunt importante în procesul de realizare a unui film documentar.

Experţii AW 2013 vor fi cineaştii Tania Rakhmanova şi Jeroen Berkvens, regizori şi producători consacraţi ai filmului documentar internaţional. Cei doi tutori vor fi regizorii Rafi Pitts şi John Appel.

Aristoteles Workshop

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.
 
În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.
 
Susţinut de Canalul ARTE / France, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaşti.


AW 2013 - last call for entries

Data limită a înscrierilor pentru ediţia a opta a atelierului este 30 iunie 2013. Toţi cei care aplică până la această dată vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email până pe 10 iulie 2013 şi vor trebui să confirme, la rândul lor, participarea până pe 20 iulie 2013.

Taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 Euro. Suma acoperă cazarea şi masa în Vama (judeţul Suceava), precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.

Participanţilor li se asigură echipamente high-end pentru producţie şi post-producţie, filmele lor urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune din lumea întreagă.


Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine şi un editor.
 
În 2013, perioada de desfăşurare a cursurilor va fi 22 august - 22 septembrie 2013, locul ales fiind acelaşi cu cel din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (judeţul Suceava).

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală şi de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune.

(Mai multe detalii pot fi aflate de la Dan Nuţu, [email protected] sau de pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries)

---------------------------------------------
 
Tania Rakhmanova (expert AW 2013)

Regizoarea / tutorul Tania Rakhmanova spune despre experienţa AW:
"... În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine. Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult şi atmosfera: participanţii mănâncă, dorm şi lucrează sub acelaşi acoperiş, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivaţi şi să se concentreze doar pe filmul lor şi pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distraşi de lumea de afară. Tinerii aceştia sunt într-un adevărat «cantonament» de film."


Jeroen Berkvens (expert AW 2013)
 
Cineastul olandez a mai participat la Aristoteles Workshop la ediţia din 2011. La întrebarea "Ce aţi învăţat dvs de la studenţii de aici de la AW?", Jeroen Berkvens spune: "Cred că am învăţat să am răbdare. Este greu pentru studenţii de aici, de la Vama, să devină stăpâni pe povestea lor, să ia contact cu oamenii, cu un mediu în care sunt străini. Nu este uşor să găseşti o poveste atunci când vii dintr-un mediu diferit. Am învăţat multe de la ei."



Rafi Pitts (tutore AW 2013)
 
Rafi Pitts despre munca la Aristoteles Workshop:
"Ceea ce mă interesează pe mine în acest demers tutorial este să-mi dau seama ceea ce vor ei şi ceea ce le place lor, studenţilor, şi apoi cum exprimă asta. Încerc tot timpul să nu favorizez pe nici unul în mod special pentru că, sincer, îmi place să lucrez cu fiecare dintre ei. Oamenii sunt foarte diferiţi şi asta e bine. Nu există <> sau <>. Rolul meu este să încurajez viziunea personală a fiecăruia, să aibă propria amprentă în tot ceea ce fac."
 
"Probabil e unul din puţinele locuri în care eşti liber cu adevărat, liber să exprimi felul în care vezi tu lucrurile. E un lux să te afli în această postură, chiar dacă eşti în poziţia celui care oferă - aceştia suntem noi, tutorii, fie că eşti în poziţia celui care primeşte, învaţă - iar aceştia ar fi studenţii. Nu beneficiezi de acest context favorabil de multe ori în cariera de realizator de film."



 
John Appel (tutore AW 2013)
 
Tutorul John Appel despre Aristoteles Workshop:
"Îmi place foarte mult conceptul acesta de a porni de la nimic pentru a avea un film după numai 5 săptămâni. Asta presupune că nu poţi să pleci în America, Africa sau cine ştie pe unde pentru asta. Eşti constrâns să rămâi aici, în preajma acestor sate mirifice, pentru a-ţi căuta subiectele. Ai doar două săptămâni la dispoziţie ca să-ţi găseşti un subiect şi să-l documentezi. Te ajută foarte mult să te familiarizezi cu celelalte aspecte ale realizării unui film... Chiar dacă îţi spui că vei lucra cu camera acum şi probabil că n-o vei mai face niciodată, tot e bine că faci asta, pentru că înveţi cum se manevrează o cameră, toate problemele tehnice care ţin de asta şi ce decizii să iei. Căci, indiferent ce filmezi, chiar şi acest scurt interviu, ai de luat decizii..."



 
---------------------------------------------

Referinţe online:
Pagina de Facebook a Aristoteles Workshop
Site oficial Aristoteles Workshop
Site-ul oficial al Festivalului de Film Documentar de la Amsterdam
Aristoteles Workshop - call for entries
 
anca romanescu | aristoteles workshop | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus