iulie 2013
No
Reporter: Rene Savvedra, personajul tău din filmul No, este oare un simbol al vremurilor sale? Sau poate fi el un simbol al vremurilor noastre?
Gael García Bernal: Rene este un personaj care, deşi inerent contextului trăit de el, în acelaşi timp, e etern; simbolizează trezirea conştiinţei politice a unei persoane aparent apolitice. Fiind indisputabil produsul politicilor îndurate de părinţii lui - exil, persecuţie, sentimentul de neapartenenţă la propra ţară - pe parcursul poveştii, fără să vrea caută să se împace cu latura sa politică, care este chemată la înaintare pentru ca schimbarea circumstanţelor sale să se poată produce. Cred că acest ritual de maturizare este o iniţiere recurentă în existenţa umană, care se iveşte când realizăm că este posibil să schimbăm lucrurile noi înşine.
 
R: Care a fost cea mai bună tactică a campaniei NO, având în vedere dimensiunea sa politică şi cea publicitară deopotrivă?
G.G.B.: Cea mai bună tactică a campaniei NO a fost să profite pe de-o parte de sistemul neoliberal implementat şi folosit la discreţie de dictatură şi, pe de altă parte, de procesul democratizării mijloacelor masive de comunicare, în starea lor rudimentară în care se găseau atunci. Se poate spune că au depăşit dreapta politică atât pe partea stânga, cât şi pe dreapta. Au lansat un apel la optimism şi fericire, într-o ţară scufundată în şocul dureros al politicilor sale recente.

R.: Pinochet este singurul dictator din istoria recentă care a renunţat la putere în urma unei alegeri democratice. Din acest punct de vedere, cum îl percepeţi pe Savvedra?
G.G.B.: Cred că ceea ce s-a realizat în acel moment a fost unul dintre cele mai importante şi pure acte de fraternitate înregistrate de democraţie la nivel global. Deşi ştiau că se angrenau într-un proces electoral pe care marea majoritate îl considerau a fi fraudulos de la bun început, oamenii au avut încredere că, indiferent de cost, merită să se facă auziţi odată pentru totdeauna: pentru ei înşişi, pentru părinţii şi copiii lor. În condiţiile acestea, Saavedra devine, cred eu, o fiinţă eroică şi plauzibilă. Trăiască Saavedra! Deja mi-e dor de el.

Gael Garcia Bernal. Biografie
 
După ce încă din copilărie a lucrat ca actor în ţara sa de baştină, Mexic, Gael Garcia Bernal (Rene Saavedra) a debutat în lungmetraj cu rolul din filmul nominalizat la Oscar, Amores Perros, al lui Alejandro Gonzalez Iñarritu. Interpretarea lui deschizătoare de carieră în acest film unanim apreciat i-a câştigat un Premiu Silver Ariel (echivalentul Oscarului în Mexic), ca şi un Premiu Silver Hugo în cadrul Festivalului Internaţional de Film din Chicago, amândouă pentru Cel Mai Bun Actor.
Următorul film în care a jucat Gael Garcia Bernal a fost o altă peliculă aclamată la nivel global, Y Tu Mama Tambien, filmul nominalizat la Oscar al lui Alfonso Cuaron, unde a împărţit ecranul cu prietenul său dintotdeauna, Diego Luna. Interpretările celor doi prieteni au fost recompensate cu Premiul Marcello Mastroianni, acordat ex aequo prin votului juriului Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia. În 2008, a jucat din nou alături de Diego Luna în Rudo y Cursi.

A avut apoi rolul titular în drama romantică El Crimen del padre Amaro, regizată de Carlos Carrera şi nominalizată la Oscar. Jurnaliştii de Cinema Mexican i-au răsplătit interpretarea cu Premiul Silver Goddess pentru Cel Mai Bun Actor, rolul obţinându-i şi o nominalizare din partea Asociaţiei de Critici de Film din Chicago, pentru Cel Mai Promiţător Interpret.

Din 2004, Gael Garcia Bernal a jucat în filme cu greutate ca Diarios de motocicleta, în regia lui Walter Salles, Mala educacion, în regia lui Pedro Almodovar şi Babel, în regia lui Alejandro Gonzalez Iñarritu.

Pe lângă actorie, Gael Garcia Bernal a adoptat şi rolurile de regizor şi producător. A fondat compania de producţie Canana, împreună cu bunul său prieten, actorul Diego Luna, şi cu producătorul Pablo Cruz. Înfiinţarea companiei Canana a avut ca scop creşterea şi întărirea popularităţii cinema-ului mexican în atenţia publică şi probarea faptului că filmele independente mexicane îi pot atrage şi pe spectatorii autohtoni.

În 2009, Bernal a jucat alături de Tilda Swinton în The Limits of Control, regizat de Jim Jarmusch, ca şi alături de Michelle Williams în Mammoth, regizat de Lukas Moodysson. În 2010, a jucat în Even the Rain, în regia lui Icíar Bollaín şi în Letters to Juliet, alături de Amanda Seyfried. Dintre rolurile de factură recentă ale lui Gael, le amintim pe cele din Casa de Mi Padre, unde a împărţit ecranul cu Will Ferrell şi Diego Luna şi, respectiv, din A Little Bit of Heaven, unde a jucat alături de Kate Hudson şi Kathy Bates. În momentul de faţă, este pe platourile de filmare ale producţiei Hands of Stone, în care interpretează rolul Roberto Duran şi joacă alături de Robert De Niro.

Regia: Pablo Larraín Cu: Gael Garcia Bernal, Alfred Castro, Luis Gnecco, Nestor Cantillana, Antonia Zegers

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus