Student în ultimul an, Xavier (Romain Duris) este trimis la Barcelona în cadrul programului "Erasmus" pentru o specializare de un an. Prietena sa, Martine (Audrey Tautou), regretă plecarea sa, şi, despărţirea fiind prea lungă, povestea de amor nu se va sfîrşi fericit. La Barcelona, Xavier locuieşte alături de alţi şapte studenţi, fiecare de altă naţionalitate, cu ticuri şi experienţe diferite, cu prejudecăţi şi percepţii originale asupra realităţii. Experienţa de un an (universitar) îl maturizează pe Xavier, dar nu îi oferă direct soluţia regăsirii de sine, soluţia opţiunii pentru viitor.
Film al căutării unei identităţi, fie ea şi europeană, nu anulează jocurile mai mult sau mai puţin frivole ale tinereţii studenţeşti, cu aventurile erotice de tot felul, cu descoperiri amuzante asupra psihologiei colegilor, cu conversaţiile surprinse parcă într-un modern Babilon, din care lipsesc uneori toleranţa şi înţelegerea.
Modificarea reperelor în viaţă, în ciuda unei cariere premeditate îndelung, îl va readuce pe Xavier la izvoarele primelor opţiuni, la o normală împăcare cu sine şi societatea, al cărei sistem îl îndepărtează definitiv şi benefic de birocratismul instituţiilor transnaţionale. Experienţa barceloneză este privită deseori cu o ironie condescendentă, deloc acidă, dar percutantă, regizorul Cedric Klapisch dorind a fi cît mai precis în evaluarea portretelor psihologice ale personajelor sale multinaţionale. Fiecare naţiune este privită prin prisma unor particularităţi bine integrate portretelor personajelor, fie că vin din Italia, Belgia, Germania, Anglia, Danemarca etc., etc.
Discontinuitatea planurilor, apelul la formule mecanice de modificare a vitezelor de proiecţie, montajul discret al povestirilor necesare pentru regăsirea identităţii fiecărui personaj dau un ritm alert acestei comedii de situaţii, care dublează un mesaj mult mai grav pentru postadolescenţii debusolaţi de perspectivele, uneori ambigue, legate de găsirea unui drum în viaţă.
Nu mai puţin filmul vorbeşte şi despre relaţiile între generaţii, privite în contextul unei educaţii diferite. Savuros de multe ori, deloc trenant, deşi pe parcurs uneori ritmul epic slăbeşte tensiunea din primele secvenţe, filmul Euro Mix (L’Auberge Espagnole), realizat de Cedric Klapisch, rămîne o comedie de calitate, pe o temă serioasă, care este tratată cu virtuozitate şi datorită aportului unei excelente echipe de tineri interpreţi, alături de principalii actori remarcîndu-se Judith Godrèche (Anne Sophie), Cécile de France (Isabelle), Cristina Brondo (Soledad) şi Kelly Reilly (Wendy).
Un film de văzut pentru posibila meditaţie a spectatorului asupra viitorului lui Xavier, asumat de acesta cu convingere la sfîrşitul proiecţiei.