Libertatea / aprilie 2003
L'Auberge espagnole
Dacă s-ar fi întrunit Comisia de la Bruxelles şi Parlamentul de la Strasbourg şi şi-ar fi bătut capul un an, nu ar fi putut stoarce o idee de scenariu mai bună ca aceea cu care a venit Cedric Klapisch în Euro-mix!

Cu L'auberge espagnole (titlul original), francezul a dat lovitura: chiar dacă există motive să credem că a fost o comandă a forurilor europene sus-amintite, "Euro-mix" e-atît de simpatic încît nici nu mai contează...

Xavier, un tînăr franţuz un pic isteric, un pic plîngăcios, "ca toţi francezii" (Romain Duris, excelent!) primeşte o bursă Erasmus şi ajunge la Barcelona. Aici întîlneşte o comunitate gata-mixată de studenţi care-l acceptă în apartamentul pe care-l împărţeau. Cine sînt ceilalţi şase? O englezoaică un pic rigidă, un pic frigidă ("ca toate englezoaicele"), o spanioloaică un pic gură-mare, un pic sînge fierbinte ("ca toate spanioloaicele"), un danez un pic şters, un pic penibil ("ca toţi danezii"), un italian un pic împrăştiat, un pic întîrziat ("ca toţi italienii"), un neamţ un pic tacticos, un pic meticulos ("ca toţi nemţii") şi - ultima sosită - o belgiancă un pic aeriană, un pic lesbiană ("ca toate" etc)...

Tribul "euro-mix" are, de fapt, o geometrie variabilă, căci la "hanul spaniol" mai trag: prietena lui Xavier, Martine (Audrey Tautou), care nu se simte deloc bine; prietena danezului, am uitat cum o cheamă, cu plodul comun în cărucior; fratele englezoaicei, iarăşi i-am uitat numele - un mucos imposibil, o adevărată catastrofă socială -, care va rezolva totuşi o situaţie ce părea fără ieşire, şi - nasol momentul! - prietenul englezoaicei, Alistair (un nume ca ăsta nu se uită...), aterizat pe nepusă masă în capitala catalană. Nu vă povestesc filmul, c-ar fi păcat; mergeţi să-l vedeţi, că-i minunat!
Regia: Cedric Klapisch Cu: Audrey Tautou, Romain Duris, Judith Godreche

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus