iulie 2013
Cei care au zilele astea drum prin Ungaria, aproape de graniţa cu România, la câţiva kilometri vest de Debreţin, încă îl mai pot întâlni pe actorul român Dragoş Bucur pe platoul de filmare al unui western foarte modern, Délibáb / Mirage (regia: Szabolcs Hajdu), care va intra în cinematografe în 2014.
 
Dragoş Bucur joacă rolul unui interlop român care conduce, în tandem cu alt mafiot român (interpretat de compatriotul său Răzvan Vasilescu), o fermă de muncitori în regim de semisclavie, care se ocupă cu diferite activităţi mult peste limita legii. Cei doi interlopi trebuie să ascundă la un moment dat pe domeniul lor un fotbalist de culoare (interpretat de actorul Isaach De Bankolé - Casino Royale (2006), Manderlay (2005) în regia lui Lars von Trier etc.) care joacă la un club din Ungaria. Acesta tocmai a "vândut" un meci important, iar acum este căutat atât de autorităţi, cât şi de alte grupări mafiote. Aici exoticul musafir descoperă nu numai un domiciliu forţat, ci şi un fel de închisoare în care trebuie să se lupte pentru viaţa sa.


Dragoş Bucur despre filmul Délibáb / Mirage
 
"E un western modern, un film în care nu se vorbeşte foarte mult... Când vorbim, o facem în maghiară, engleză, română şi franceză. Este primul meu rol într-un film străin în care joc chiar rolul unui român. Nu se vorbeşte foarte mult, în schimb se călăreşte la greu. Am multe scene călare, şi chiar câteva galopuri în viteză", spune Dragoş. "Am luat lecţii de călărie special pentru film. E o senzaţie foarte mişto! Când o să mă întorc acasă, mă gândesc serios să-mi iau şi eu un cal", râde Dragoş, care este oricum un pasionat de motocicletă.
 
Filmările pentru Délibáb / Mirage au început pe 12 iunie 2013 şi se vor termina pe 5 august 2013. Din fericire, locul în care se filmează este aproape de graniţa cu România (rezervaţia Hortobágy, zona Debrecen). Dragoş a venit deja acasă de vreo două ori: "Ajung acasă imediat. Fac vreo oră, două cu maşina până la Oradea şi apoi încă o oră cu avionul până la Bucureşti."
 
Regizorul maghiar Szabolcs Hajdu l-a contactat pe Dragoş în 2012, în timp ce acesta din urmă filma pentru campania Film Lovers, împreună cu soţia sa, Dana Nălbaru (o mini-serie destinată promovării unui post tv care emite şi în România: Film Cafe).
 
"Filmam în Ungaria astă toamnă (2012), când regizorul Hajdu împreună cu un producător a venit pe platou să ne cunoaştem, aflase că filmez acolo. Cred că mă ştia dintr-unul din filmele mele mai vechi, Poliţist, adjectiv sau Boogie... Deşi pare greu de crezut, ungurii sunt mari consumatori de film românesc. Sunt la curent cu tot ce mişcă la noi", spune Dragoş Bucur.
 
Într-adevăr, în Fehér tenyér / White Palms, din 2006, film cu care regizorul maghiar a câştigat două premii importante la Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary (East of West - Special Mention) şi la Festivalul de la Zlin (Premiul Ministerului de Cultură din Cehia), roluri importante au jucat Gheorghe Dinică, Oana Pellea şi Alexandru Repan. Iar la Bibliothèque Pascal (2010) a colaborat aproape numai cu actori români: Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Andi Vasluianu, Ion Spadaru, Mihai Constantin, Marius Bodochi, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Mihai Călin şi Dorel Vişan.

 

Despre filmul Délibáb / Mirage
 
Mirage (Délibáb, în limba maghiară) este o coproducţie Ungaria - Slovacia şi al cincilea lungmetraj al regizorului maghiar Szabolcs Hajdu. Filmul este programat să ajungă în cinematografe în a doua jumătate a lui 2014. Actorii principali sunt Isaach De Bankolé, românii Dragoş Bucur şi Răzvan Vasilescu şi actriţa maghiară Orsolya Török-Illyés. Délibáb are un buget de 1.900.000 de euro.

Despre Dragoş Bucur

Actor de film, teatru (a debutat în 1999, cînd a absolvit ATF) şi televiziune, Dragoş Bucur a jucat într-o mulţime de proiecte, printre care:
The Fear, 2012 (regia: Peter Mulen şi Terry Loyd), Channel 4 (Marea Britanie)
The Way Back, 2010 (regia: Peter Weir)
Titanic, 2010 (regia: Jon Jones), ITV (Marea Britanie)
The Fourth State, 2010 (regia: Denis Gansel)
Marţi, după Crăciun, 2010 (regia Radu Muntean)
Poliţist, adjectiv, 2009 (regia Cornel Porumboiu)
Boogie, 2007 (regia Radu Muntean)
Hârtia va fi albastră, 2006 (regia Radu Muntean)
Youth Without Youth, 2005 (regia Francis Ford Coppolla)
Băieţi buni, 2004 (serial tv, ProTv)
Furia, 2002 (regia Radu Muntean)
Marfa şi banii, 2001 (regia Cristian Puiu)
Terminus Paradis, 1999 (regia Lucian Pintilie)

Premii:
2010: Best Actor-BAFIC/Argentina - rolul Cristi din Poliţist, adjectiv
2010: Premiul pentru cel mai bun actor - GOPO, rolul Cristi din Poliţist, adjectiv
2009: Premiul pentru cel mai bun actor - GOPO, rolul Boogie din Boogie
2009: Premiul pentru cel mai bun actor - UCIN, rolul Boogie din Boogie

Referinţe online:
Dragoş Bucur, showreel (montaj de secvenţe din principalele filme în care a jucat Dragoş)
 
 
anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus