septembrie 2013
Yi dai zong shi / The Grandmaster
Actorul Tony Leung (In the Mood for Love, 2046, Hero, Mou gaan dou / Infernal Affairs) este actorul principal în Yi dai zong shi / The Grandmaster / Marele maestru, în regia lui  Wong Kar Wai (In the Mood for Love, 2046, My Blueberry Nights, Happy Together), un film de acţiune biografic care spune povestea marelui maestru de arte marţiale Ip Man, antrenorul celebrului Bruce Lee.

Yi dai zong shi / The Grandmaster a intrat în cinematografele din România din 13 septembrie şi este distribuit de Independenţa Film. La începutul anului, Yi dai zong shi / The Grandmaster a deschis Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, 2013.
 
Tony Leung s-a antrenat mai mulţi ani sub supravegherea atentă a expertului Yuen Wo Ping, consultantul pe probleme de arte marţiale din filme celebre precum Matrix, Kill Bill, Crouching Tiger, Hidden Dragon. După terminarea filmărilor, Tony Leung recunoaşte că a adoptat acest mod de viaţă, kung fu-ul, păstrîndu-l până în prezent.


Tony Leung, actorul fetish al lui Wong Kar Wai

Tony Leung Chiu Wai s-a născut în Hong Kong în 1962. O bună perioadă de timp a jucat în filme hong-kongheze de televiziune şi apoi de cinema. După câteva lungmetraje semnate de Wong Kar Wai (Chungking Express în 1994, Happy Together în 1997), Tony Leung devine cunoscut pe plan internaţional în urma interpretării sale de excepţie din In the Mood for Love (2000), film pentru care primeşte Premiul pentru cel mai bun actor la Cannes. Este denumit neoficial de critici "Clark Gable asiatic".

Yi dai zong shi / The Grandmaster reprezintă a şaptea colaborare a lui Tony Leung cu regizorul chinez Wong Kar Wai.


Tony Leung este Ip Man, mentorul lui Bruce Lee

Într-un interviu acordat publicaţiei Indiewire, Tony Leung spune despre Ip Man, personajul pe care îl interpretează în Yi dai zong shi / The Grandmaster:
"Am încercat nu numai să readuc la viaţă imaginea marelui maestru, dar am vrut să ştiu şi ce se află în mintea lor. Ce gândesc atunci când duc o luptă. Ce fel de atitudine au. Aşa că l-am studiat pe Bruce Lee, singurul care ne-a lăsat ceva scris în acest sens. Bruce Lee a studiat filosofia în America aşa că ştia cum să exprime şi în cuvinte ceea ce învăţase în artele marţiale. El ne-a lăsat o mulţime de cunoştinţe despre kung fu şi mai ales viziunea lui despre kung fu. Deoarece i-a fost elev lui Ip Man, ne-am gândit că Bruce Lee s-a inspirat foarte mult din Ip Man."

 
Până la vârsta de 47 de ani (acum are 50 - n. red.), Tony Leung recunoaşte că nu ştia mare lucru despre kung fu. "Chiar dacă sunt chinez şi am crescut cu o mulţime de reviste şi filme despre kung fu. Ştiam doar că sunt câteva tehnici de luptă sau, cel mult, că promovează un stil de viaţă sănătos şi o bună coordonare. Dar atât. Ulterior am descoperit că, pe lângă faptul că este o metodă de autoapărare, kung fu e un mod de a-ţi antrena mintea, foarte asemănător meditaţiei, şi poate fi chiar un stil de viaţă. Deci, în afară de partea fizică, există o parte spirituală foarte importantă aici."

Tony Leung a început cu antrenamentele fizice, apoi, după ce le-a stăpânit bine, a început să-şi antreneze mintea. "De fapt, mintea se antrenează prin a nu se mai gândi la nimic (mushin în chineză, "no-mindedness" în interviul original - n. red). Asta nu înseamnă că îţi reprimi emoţiile şi gândurile. E ca un fel de oglindă care primeşte, dar nu reflectă nimic. În teorie e uşor, dar ca să înţelegi trebuie să practici. Aşa că, din ziua întâi, de când am început antrenamentul şi până acum, nu m-am mai oprit. Asta m-a ajutat să exprim în film ceea ce gândeau maeştrii în timpul unei lupte. Cam după un an am început să înţeleg câte ceva."


"E foarte important, pentru că filmele lui Kar Wai conţin o mulţime de prim-plan-uri, sunt multe cadre apropiate în timpul unei lupte. Aşa că trebuie să ai grijă ce exprimă ochii unui luptător. Nu doar să ai o privire în gol. Datorită acestui antrenament şi faptului că ajunsesem să înţeleg câte puţin din modul de gândire a unui maestru, am reuşit să exprim mai bine atitudinea lor, mult mai bine decât în filmele mele anterioare."

Darren Leung, maestru Wing Chun, spune despre actorul principal: "Nu numai că Tony învaţă extrem de rapid, dar, observînd mişcările lui, ne dăm seama că ele sunt atât de rapide, încât Wing Chun pare să devină o parte a limbajului său."

Tony Leung şi relaţia sa cu regizorul Wong Kar Wai
 
Cei doi, Tony Leung şi Wong Kar Wai se cunosc de 20 de ani. "Avem o relaţie foarte puternică. Nu ştiu cum, pentru că rareori stăm de vorbă. Am dezvoltat un soi de încredere şi un fel de a ne înţelege. E la fel ca relaţia din film dintre Ip Man şi Gong Er (dragostea interzisă - n. red.), nu e nevoie să vorbim. Cumva ne înţelegem numai din gesturi. Avem un fel de chimie. Pentru mine, Wong Kar Wai nu e numai un partener, ci este un tovarăş de suflet", spune actorul Tony Leung.


Yi dai zong shi / The Grandmaster - Sinopsis
 
China, anul 1936. Ip Man (Tony Leung), legendarul maestru de wing chun (unul din multitudinea de stiluri de kung fu) şi viitorul mentor al lui Bruce Lee, duce o viaţă prosperă în Foshan, China, unde îşi împarte timpul între familie şi arte marţiale. Este momentul în care marele maestru Gong Baosen, şeful Comunităţii de Arte Marţiale din China, îşi caută un succesor. Pentru ceremonia de rămas bun, el merge la Foshan, cu fiica sa, Er Gong (Zhang Ziyi), şi ea maestru în arte marţiale, singura care cunoaşte figura mortală "64 de mâini".
 
În timpul ceremoniei, Ip Man se confruntă cu marii maeştri din Sud şi o cunoaşte pe Gong Er, pe care o vede drept egalul său. Foarte curând, admiraţia lasă loc dorinţei şi apare o poveste de dragoste imposibilă. La scurt timp, Marele Maestru Gong Baosen este asasinat de unul dintre discipolii săi.


Apoi, între 1937 şi 1945, ocupaţia japoneză aruncă ţara în haos. Divizări şi comploturi se nasc atunci între diferite şcoli de arte marţiale, împingându-I pe Ip Man să ia calea exilului. Ajuns la Hong Kong, îşi deschide o şcoală de kung fu (mai precis stilul wing chung, la care ulterior se va înscrie şi Bruce Lee), pentru a-şi putea câştiga existenţa. Exemplul lui este urmat de mulţi chinezi maeştri în artele marţiale, astfel că luptele de pe continent se mută acum aici. De unde, apoi, se vor răspândi în întreaga lume.


Yi dai zong shi / The Grandmaster este distribuit în România de Independenţa Film, casa de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. Independenţa Film a distribuit pelicule ca Jagten / Vânătoarea, Amour, Los amantes pasajeros, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist, adjectiv etc.

Resurse online:
Independenţa Film - pagina de Facebook
Independenţa Film - site-ul oficial
Interviul cu Tony Leung în IndieWire
Documentarul The Road to the Grandmaster (YouTube, lb. chineză)

anca romanescu | punk pr | 0732 144 570 | 0745 10 20 24 | [email protected]

Regia: Kar Wai Wong Cu: Ziyi Zhang, Cung Le, Tony Leung Chiu Wai

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus