octombrie 2013
Leonida Gem Session
Sâmbătă, 19 octombrie 2013, ora 19.00, spectacolul Leonida Gem Session, adaptare în cădere liberă după Caragiale, regia Gábor Tompa poate fi văzut la prima ediţie a festivalului internaţional Fest(in) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara din Bucureşti.

Fest(in) pe Bulevard este primul festival dedicat crizei şi se desfăşoară la Bucureşti între 12-19 octombrie 2013 şi are două secţiuni: Bulevardul Comediei şi Criză teribilă, monşer!. Spectacolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj va fi prezentat la Sala "Horia Lovinescu" a Teatrului Nottara în cadrul secţiunii Bulevardul Comediei.


Despre piesa Conu' Leonida faţă cu reacţiunea şi despre punerea în scenă regizorul Gábor Tompa spunea într-un interviu: "Textul are o structură dublă: în prima parte este glorificată revoluţia, dar niciodată nu trece la acţiune, iar în a doua apare spaima enormă de adevărata revoluţie. M-am gândit că toată piesa ar putea fi un prilej extraordinar de a medita asupra acestor 24 de ani de la revoluţia din 1989, mai mulţi decât cei 17 ani de la tezele din Mangalia până la căderea lui Ceauşescu. Apoi, am auzit întâmplător la ştiri despre dosarul Leonida. Mi-a venit ideea ca numele personajelor să fie numele conspirative ale acelora care au colaborat sau au lucrat direct cu Serviciile secrete. După părerea mea, una dintre problemele cu care ne confruntăm la ora actuală este blocarea procesului de a face transparent până la capăt cine au fost turnătorii din vremea comunismului şi cei ameninţaţi. Este o poveste din care nici unul dintre noi nu se poate sustrage pentru că este vorba de istoria noastră comună. Am consultat mai multe dosare care m-au înspăimântat prin banalitatea lor kafkiană: un personaj în viaţa căruia nu se întâmplă nimic, se plimbă cu o plasă goală în mână şi este filat de dimineaţa până seara. Astfel, am introdus noi personaje care sunt, de fapt, fantomele acestei clase care nu poate dispărea atâta vreme cât procesul de transparentizare nu se întâmplă. Trăiesc într-un fel de buncăr în care ţin ritualuri nostalgice ale unei lumi care nu mai există. Singurul lucru care le periclitează existenţa este Caragiale pe care, însă, îl iau în derâdere. Dar, lumea adevărată, rece, a realului pătrunde în spaţiul lor, prin Safta, numită conspirativ Revoluţia. Am imaginat-o ca pe femeie de serviciu, cu o stare fizică şi psihică decăzută, oarecum autistă. Ea îi sperie de groază. Când îşi dau seama de cine le-a fost frică, încep să o batjocorească, să o violeze, să o dezonoreze şi fac un fel de celebrare cu gemuri. Şi la acest spectacol, Vasile Şirli a avut o contribuţie extraordinară. El a compus nişte muzici pentru orchestră dificile, dar foarte expresive." (vezi interviul aici)


Din distribuţia spectacolului Leonida Gem Session fac parte: András Hatházi, Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Róbert Laczkó Vass şi Kati Panek. Scenografia este semnată de Carmencita Brojboiu, dramaturgia de András Visky, muzica spectacolului este compusă de Vasile Şirli, mişcarea scenică Ferenc Sinkó.

Recent, Gábor Tompa a obţinut pentru montarea spectacolului premiul pentru cel mai bun regizor la cea de a XIX-a ediţie a Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.

De: adaptare în cădere liberă după I.L. Caragiale Regia: Tompa Gábor Cu: András Hatházi, Zsolt Bogdán, Miklós Bács, Gábor Viola, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Róbert Laczkó Vass, Kati Panek

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus