octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Cineastul mexican Amat Escalante, câştigătorul Premiului pentru regie la Festivalul de la Cannes cu unul dintre cele mai controversate filme ale ediţiei, Heli, vine pentru prima dată în România, în deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest.  Regizorul este unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei, alături de Abdellatif Kechiche, câştigătorul Palme d'Or 2013, care îşi va prezenta în premieră filmul La Vie d'Adèle: Chapitres 1 & 2/ Adele: Capitolele 1 şi 2. 

Escalante, un autodidact remarcat de la primul său film, realizat la doar 26 de ani, va avea o discuţie cu studenţii de la şcolile de cinema, se va întâlni cu jurnaliştii români şi va răspunde întrebărilor spectatorilor la proiecţiile filmelor sale.

Heli, un film cu o imagine impresionantă şi cu scene de violenţă extremă, a şocat audienţa de la Cannes. Mexicul de azi, o ţară a contrastelor şi paradoxurilor, e ca un câmp de luptă pe care cad victime familii întregi - circa 70.000 de oameni prinşi în războaiele duse de mafia drogurilor au murit în ultimii şapte ani. "Cu siguranţă, este filmul cel mai explicit şi mai realist în violenţa lui din tot ce am văzut la Cannes din 2009 încoace, de la Kinatay al lui Brillante Mendoza", scria Variety.


Estella are 12 ani şi locuieşte cu tatăl, cu fratele ei, Heli, cu soţia acestuia şi cu copilul lor. Nici prezentul şi nici viitorul nu par să le rezerve mare lucru. Un tânăr cadet de 17 ani se hotărăşte s-o ia de soţie şi să fugă împreună, însă are nevoie de bani. Drogurile confiscate de superiorii săi din poliţie şi oficial distruse i-ar putea aduce bani buni, aşa că tânărul decide să le fure. Consecinţele vor fi dramatice. 

 

Amat Escalante (34 de ani) a părăsit şcoala la 15 ani şi a intrat în lumea filmului, învăţând pe cont propriu. A trăit în Barcelona, Los Angeles, Austin, iar acum locuieşte în Guanajuato (Mexic) şi a fost asistent de regie al renumitului regizor mexican Carlos Reygadas (Premiul pentru regie la Cannes 2012 cu Post Tenebras Lux). 


Celelalte două lungmetraje ale sale, ambele premiate în numeroase festivaluri, au surprins audienţa de la Cannes. Debutul Sangre (2005), distins cu Premiul criticii internaţionale - FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard, este povestea unui tată a cărui rutină de cuplu e întreruptă de venirea fiicei sale dintr-o căsătorie anterioară; Los Bastardos, inclus în aceeaşi secţiune a Festivalului de la Cannes, trei ani mai târziu, urmăreşte doi imigranţi mexicani în Los Angeles care primesc într-o zi o sarcină suspect de bine plătită. Filmul va fi proiectat şi pentru spectatorii de la Bucureşti, în prezenţa regizorului. 

Heli este distribuit în România de Asociaţia Macondo şi va putea fi văzut  în cinematografele din România din luna noiembrie.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra va fi organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo. 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus