O impresionanta dramă, Fruitvale Station îl urmăreşte pe tânărul de 22 de ani, Oscar Grant (Michael B. Jordan), în cele 24 de ore care au precedat fatala lui încrucişare cu poliţiştii, pe 1 ianuarie 2009. Pentru cinefili, este una dintre puţinele şanse de a-l vedea pe ecran mare, filmul neavând distribuitor în România.
Şi Steven Spielberg a fost selecţionat de-a lungul timpului în competiţia pe care a prezidat-o în 2013 la Festivalul de la Cannes. Les Films de Cannes à Bucarest se întoarce la peliculele de început ale influentului regizor şi producător american şi prezintă singurul său film premiat la Cannes, The Sugarland Express (1974) o dramă inspirată de un caz real recompensată cu Premiul pentru scenariu, precum şi pe unul dintre cele mai populare din cariera sa, SF-ul emoţionant care a marcat generaţii, E.T. Extraterestrul, proiectat în închiderea festivalului de pe Coasta de Azur, în 1982. Spectatorii vor putea vedea şi filmul cu care a debutat cariera fulminantă a lui Spielberg, Duel (1971), un thriller destinat televiziunii şi lansat ulterior la cinema, în care tânărul regizor de 24 de ani orchestrează o cursă intensă pe autostradă.
Intrarea este liberă la toate cele trei filme.
De menţionat că şi Cannes-ul i-a dedicat o seară specială preşedintelui juriului competiţiei, proiectând blockbuster-ul Jaws în aer liber, pe malul mării, în programul Cinema de la Plage.
Festivalul începe cu proiecţii de scurtmetraje româneşti care au fost la Cannes: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation) şi O umbră de nor, de Radu Jude (Quinzaine des Réalisateurs). Regizorul Radu Jude se va întâlni cu publicul vineri, de la 15.00, la Cinema Studio, iar Tudor Cristian Jurgiu duminică, de la 12.00, la acelaşi cinematograf. După ce a impresionat Cannes-ul cu We Need to Talk About Kevin (2011), regizoarea britanică Lynne Ramsay - membră a juriului competiţiei în 2013 - şi-a prezentat în secţiunea paralelă Quinzaine des Réalisateurs scurtmetrajul Swimmer. Filmul de 30 de minute va rula alături de cele două scurte româneşti.
Alte 15 filme scurte româneşti au fost proiectate în paralel la Cannes, în Romanian Short Waves, un program necompetitiv prezentat în cadrul Short Film Corner, din Cannes Market, locul unde mii de profesionişti din industria cinematografiei se întâlnesc în fiecare an. Proiectul este coordonat de către Asociaţia Culturală Secvenţe. Cele 15 scurtmetraje, grupate în două calupuri, sunt semnate de regizorii Igor Cobileanski, Dorian Boguţă, Andrei Creţulescu, Victor Dragomir, Mirona Radu, Ilinca Neagu, Goran Mihailov, Peter Kerek, Ioana Mischie, Luiza Pârvu, Eva Pervolovici, Napoleon Helmis, Alina Manolache, Gheorghe Preda, Anton Groves.
Intrarea este liberă la proiecţiile de scurtmetraje.
Începând de vineri, 18 octombrie 2013, s-au pus în vânzare bilete la toate filmele din programul festivalului. Tichetele se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro şi la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro şi la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar de la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la scurtmetraje şi la filmele lui Steven Spielberg.
Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.
Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 şi 31 octombrie 2013, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.