octombrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Les Films de Cannes à Bucarest se deschide pe 25 octombrie 2013, simultan, la Cinema Studio (20.00) şi CinemaPRO (20.45), cu filmul premiat pentru regie la Cannes, Heli, în prezenţa cineastului mexican Amat Escalante. Regizorul va răspunde întrebărilor publicului la finalul celor două proiecţii de gală şi se va întâlni cu jurnaliştii, urmând ca luni, 28 octombrie 2013, de la ora 10.30, la Sala de cinema a UNATC, să susţină un masterclass cu intrare liberă, moderat de redactorul-şef al revistei Sight & Sound, Nick James.


Invitaţilor speciali anunţaţi deja - regizorii Abdellatif Kechiche şi Amat Escalante, actorii Sandrine Bonnaire şi Christophe Paou, producătoarea Sylvie Pialat şi criticul de film Nick James - li se alătură Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes. Acesta revine la Bucureşti după ce, în 2010, a lansat Les Films de Cannes à Bucarest împreună cu regizorul Cristian Mungiu.

În paralel cu producţiile de Cannes, spectatorii vor avea ocazia să descopere filmele unuia dintre cei mai respectaţi cineaşti francezi, în cadrul Retrospectivei Maurice Pialat. Zece filme, majoritatea succese de critică şi de public, vor fi proiectate la Bucureşti. Vineri, 25 octombrie 2013, de la 16.30, la Cinema Studio, va rula unul dintre cele mai atipice şi mai frumoase biopic-uri realizate vreodată, Van Gogh. La finalul proiecţiei, partenera de viaţă a lui Maurice Pialat, producătoarea Sylvie Pialat, va răspunde întrebărilor publicului. 

Seara, de la 20.00, Sylvie Pialat va fi prezentă şi la proiecţia specială Sous le soleil de Satan, filmul premiat cu Palme d'Or în 1987, cu Gérard Depardieu şi Sandrine Bonnaire. Momentul urcării pe scenă a lui Maurice Pialat a devenit celebru după ce, fluierat de câţiva jurnalişti nemulţumiţi, acesta a declarat: "Dacă voi nu mă iubiţi, pot să vă spun că nici eu nu vă iubesc".


Prima proiecţie de la această ediţie va fi cea a scurtmetrajelor de Cannes, la Cinema Studio, de la 15.00: În acvariu, regia Tudor Cristian Jurgiu (Premiul al III-lea Cinéfondation), O umbră de nor, de Radu Jude, şi Swimmer, de Lynne Ramsay - ambele selecţionate în Quinzaine des Réalisateurs. Regizorul Radu Jude va fi prezent la proiecţie şi va sta de vorbă cu spectorii. Intrarea este liberă la scurtmetraje, dar şi la The Sugarland Express (15.30, Elvira Popescu), unul dintre cele trei filme de Steven Spielberg din festival şi singurul premiat la Cannes din cariera sa, pentru scenariu.

De la ora 16.30, la CinemaPRO, spectatorii pot vedea şi noul film al Sofiei Coppola, The Bling Ring / Hoţii de celebritate, despre un grup de adolescenţi care jefuiesc casele vedetelor de la Hollywood, fascinaţi de celebritate. Iar de la 18.30, unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, ultra-violentul Only God Forgives (r. Nicolas Winding Refn), continuarea lui Drive, cu Ryan Gosling pe afiş, va putea fi vizionat în premieră în România, la CinemaPRO.


Un eveniment special va fi şi proiecţia lui Manuscripts don't Burn, de vineri, ora 17.30, la Cinema Elvira Popescu. Filmul lui Mohammad Rasoulof, distins cu Premiul criticii în secţiunea Un Certain Regard, a fost turnat în secret în Iran şi nu conţine generic, pentru a nu-i pune în pericol pe cei care au lucrat la el. Filmul este inspirat de evenimente reale petrecute între 1988 şi 1998, când regimul a pus la cale uciderea câtorva zeci de intelectuali şi activişti politici care se opuneau Republicii Islamiste şi legii sharia. Înaintea proiecţiei, fotograful Cristian Movilă va povesti despre perioada petrecută în Iran şi va prezenta câteva dintre fotografiile realizate acolo. Fotograf independent, Movilă a realizat fotoreportaje şi în Fâşia Gaza (2006) şi teritoriile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia (2008), a lucrat pentru Mediafax şi a colaborat cu TheTimes.

Biletele la festival se vând separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro şi la casierie, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro şi la casa de bilete, iar pentru Cinema Studio, doar la casieria cinematografului. Intrarea este liberă la proiecţiile de scurtmetraje, la filmele lui Steven Spielberg, la discuţii şi masterclass-uri.  

Programul complet Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat aici.

Broşura dedicată Retrospectivei Maurice Pialat poate fi descărcată de aici: http://we.tl/WsWXmsA8i6 

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 25 şi 31 octombrie 2013, la Cinema Pro, Studio, Elvira Popescu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus