noiembrie 2013
Les Films de Cannes à Bucarest, 2013
Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai aşteptat eveniment cinematografic al toamnei, cea de-a patra ediţie aducând peste 11.000 de spectatori în cele trei săli ale festivalului. Vedete au fost cele 18 lungmetraje aduse în premieră de la Cannes, inclusiv cele distinse cu Palme d'Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare sau Premiul Juriului. Cele mai multe dintre proiecţiile de seară au fost sold-out, iar cererea a depăşit de multe ori capacitatea sălilor. Succes au avut şi cele zece filme din Retrospectiva Maurice Pialat, vizionate de câteva mii de spectatori.  


Festivalul s-a deschis cu filmul recompensat pentru regie la Cannes, Heli, prezentat chiar de regizorul Amat Escalante, şi s-a încheiat cu tulburătorul, controversatul Adèle: Capitolele 1 & 2, în prezenţa câştigătorului Palme d'Or, Abdellatif Kechiche. Cei doi regizori, aflaţi pentru prima dată în România, au fost încântaţi de primirea publicului - au stat de vorbă cu spectatorii până noaptea târziu, au acordat autografe, s-au întâlnit cu jurnaliştii şi au susţinut masterclass-uri la care au participat câteva sute de studenţi ai şcolilor de film şi cinefili. 



Spectatorii au avut ocazia să-i întâlnească la Bucureşti şi pe celebra actriţă franceză Sandrine Bonnaire, care şi-a prezentat cel mai recent film, J'enrage de son absence, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, care a revenit la Bucureşti după ce a prezentat prima ediţie, producătoarea Sylvie Pialat, criticul de film Nick James (redactorul-şef Sight & Sound) şi actorul Christophe Paou, protagonistul din L'inconnu du lac, care a discutat cu publicul despre temele delicate din filmul distins cu Premiul de regie Un Certain Regard.

 

Peste 60 de filme au rulat între 25 şi 31 octombrie 2013 la CinemaPRO, Studio şi Elvira Popescu. 20 dintre acestea (18 lungmetraje şi două scurtmetraje) au fost proiectate în 2013 la Festivalul de la Cannes, iar 13 dintre ele au câştigat premii importante, inclusiv Palme d'Or, Marele Premiu, Premiul pentru regie, scenariu, interpretare, Premiul Juriului. 

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux. Ediţia a patra este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, în parteneriat cu Institutul Francez din Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film şi Asociaţia Macondo. 


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus