noiembrie 2013
Articole diverse
25-29 noiembrie 2013 - proiecţii de film chilian la Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, nr. 38, sector 5, Bucureşti)
Intrarea liberă, rezervări [email protected]


25 noiembrie 2013
Ora 19:00

Carrera, El Príncipe de los caminos  (Chile 2007, 75 minute)
V.O: spaniolă, subtitluri engleză
Regizor: Cristián Galaz
Prezentare: El Príncipe de los caminos prezintă viaţa furtunoasă a patriotului José Miguel Carrera, care, după spusele lui Neruda, a fost primul care a pronunţat cuvântul "libertate" pe acest pământ, fără regi şi fără tirani. Carisma şi curajul său contribuie determinant la schimbările care urmau să facă din Chile o naţiune independentă; reuşeste în acelaşi timp să "câştige" şi veritabili inamici care îl vor urmări până la capatul zilelor. În 1812, la 26 de ani, Carrera era deja şeful guvernului şi comandantul armatei. Ajuns în sapă de lemn, urmărit, traversează mările pentru a se întâlni cu preşedintele Statelor Unite şi obţine o flotă pentru a se întoarce în mijlocul luptelor. 

26 noiembrie 2013
Ora 19:00

Rodríguez, Hijo de la Rebeldía (Chile 2007, 75 minute)
V.O: spaniolă, subtitluri engleză
Regizor: Cristián Galaz
Prezentare: La începutul secolului XIX, o generaţie de oameni extraordinari lupta pentru eliberarea de sub jugul spaniol şi pentru transformarea Chile într-o naţiune independentă. Dintre aceştia, se va naşte o figură legendară: Manuel Rodríguez. Strălucitor şi pasional, avocatul  Rodríguez va deveni administratorul regiunii Cabildo, deputat şi ministru cu diverse funcţii. Totuşi, dintre toate funcţiile sale oficiale, rolul cel mai important va fi cel de spion şi comandant al gherilelor, aflându-se la conducerea rezistenţei împotriva invadatorilor. Se va pune preţ pe capul lui şi, astfel, va deveni cel mai căutat om din Chile. Va reuşi însă să scape de urmăritori şi să aibă o contribuţie vitală la triumful patriotismului, câştigând respectul şi admiraţia poporului. 

27 noiembrie 2013
Ora 19:00

O´Higgins, vivir para merecer su nombre (Chile 2007, 75 minute)
V.O: spaniolă, subtitluri engleză
Regizor: Ricardo Larraín
Prezentare: Acest film ne prezintă aspecte din viaţa lui Bernardo O'Higgins din anii în care este conducătorul suprem al unui stat în schimbare. Chile, în acele momente, era o ţară afectată de război şi de convulsii interne, încă latente, cauzate de disputele dintre patrioţii declaraţi. Ca să menţină echilibrul politic, Bernardo are susţinerea Lojei Lautarina; familia şi cei apropiaţi sunt de partea lui: mama sa, Generalul Luis de la Cruz şi Generalul José de San Martín. Loja îi consideră pe fraţii Carrera şi Manuel Rodríguez elemente perturbatoare ale planurilor care au ca scop final eliberarea Americii. Moartea acestor oponenţi, deşi justificată legal, aruncă o umbră de suspiciune şi pătează imaginea guvernului O´Higgins.

28 noiembrie 2013
Ora 19:00

Portales. La fuerza de los hechos (Chile 2007, 75 minute)
V.O: spaniolă, subtitluri engleză
Regizor: Roberto Sepúlvedra
Prezentare: Spre deosebire de filmele anterioare, acesta nu se bazează atât de mult pe faptele istorice, cât pe dezvoltarea personalităţii complexe a ministrului Diego Portales. Portales a fost descris ca un personaj ambivalent, plecând de la discuţia existentă în epocă, când era văzut fie ca bărbatul care a organizat republica, fie ca un tiran. Povestea debutează cu vizita protagonistului în calitate de Ministru al Războiului şi Marinei la Regimentul din Quillota, unde este capturat de chiar regimentul care se revoltă. În timpul detenţiei, Portales îi povesteşte lui Eugenio Necochea întreaga sa viaţa, pe masură ce îşi dă seama că momentul morţii este din ce în ce mai apropiat.

29 noiembrie 2013
Ora 19:00

 Prat, espada de honor (Chile 2008, 75 minute)
V.O: spaniolă, subtitluri engleză
Regizor: Gustavo Graef-Marino
Prezentare: După despărţirea de Carmela Carvajal, dragostea vieţii sale,  Arturo se îmbarcă pe  Covadonga spre nordul Chile. În dimineaţa zilei de 21 mai la orizont se zăreşte fum. Sunt nave inamice. Blindate care se încrucişaseră întâmplător cu Escadrila. Erau nave cu capacitate de tir net superioară fregatei din lemn cu doar 200 de marinari. În acel moment Arturo Prat înţelege că tot ceea ce i s-a întâmplat în viaţa (fapte, decizii, intuiţii), de fapt, a făcut ca el să fie acolo, atunci. Prat înţelege că se pregătise toată viaţa pentru lupta care se apropia şi realizează că, pentru prima dată, era stăpânul propriului său destin.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus