februarie 2014
Premiile Gopo 2014
Cea de-a opta ediţie a Galei Premiilor Gopo, eveniment ce recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, va avea loc pe 24 martie 2014, în Bucureşti. Urmând modelul celebrelor Gale din domeniul cinematografiei europene Goya, Cesar sau BAFTA, Premiile Gopo reprezintă cel mai important eveniment dedicat valorilor filmului românesc.

De-a lungul celor şapte ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor. 

În 2013, cu filmul Toată lumea din familia noastră, Radu Jude şi-a adjudecat trei dintre cele mai importante trofee ale serii, pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu (Radu Jude şi Corina Sabău), iar actorii din film au obţinut, pentru perfomanţa lor, premii de interpretare la categoriile: Cel mai bun actor în rol principal (Şerban Pavlu), Cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (Mihaela Sîrbu).

De-a lungul celor şapte ediţii ale Galei Premiilor Gopo, profesionişti din toate domeniile cinematografiei româneşti au fost recompensaţi pentru performanţele lor.

Înscrierile pentru cea de-a 8-a ediţie a Premiilor Gopo vor avea loc în perioada 24 ianuarie - 5 februarie 2014. Eligibile pentru a fi jurizate şi nominalizate la Premiile Gopo 2014 sunt lungmetrajele şi scurtmetrajele româneşti sau realizate în co-producţie cu participare majoritar românească, care au avut premiera pe marile şi micile ecrane din România şi în festivaluri competitive (naţionale sau internaţionale) în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013.

Conform regulamentului Premiilor Gopo, toate filmele de lungmetraj de ficţiune şi documentar, care au beneficiat de cel puţin o săptămână de difuzare cinematografică (în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet) vor fi luate în considerare de către juriul de preselecţie. Organizatorii vor solicita producătorilor completarea unei fişe tehnice pentru a asigura acurateţea informaţiilor vehiculate în procesul de jurizare şi nominalizare, precum şi o copie a filmului, pentru membrii juriului de nominalizări.

În cazul filmelor eligibile exclusiv la categoriile Cel mai bun scurtmetraj, respectiv Cel mai bun documentar, înscrierea filmului de către producători este obligatorie, pentru ca acestea să fie luate în calcul de către juriul care va decide nominalizările. Pentru fiecare film înscris se vor trimite fişa tehnică completă şi câte 11 DVD-uri pentru membrii juriului de nominalizări, prin poştă sau curier, în plic închis, cu menţiunea Preselecţie Premiile Gopo, pe adresa Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR): Str. Popa Soare nr. 52, sector 2, Bucureşti, în atenţia dlui. Andrei Agudaru (Coordonator de producţie al Premiilor Gopo).

Producătorii şi realizatorii de film din România sunt invitaţi să completeze fişa tehnică disponibilă pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro şi să o trimită în format electronic pe adresa [email protected]
 
Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit în acest an din 11 profesionişti ai domeniului: regizorul Constantin Popescu, actriţa Dorotheea Petre, producătorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavilă, scenarista Andreea Vălean şi criticii de film Bujor Rîpeanu, Marilena Ilieşiu, Ruxandra Grecu, Irina Trocan, Raluca Bugnar şi Cătălin Olaru.

După anunţul nominalizărilor (cu o lună înaintea Galei), peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

Regulamentul evenimentului şi fişa tehnică se regăsesc pe site-ul oficial www.premiilegopo.ro.

Gala Premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications şi a Centrului Naţional al Cinematografiei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus