"Atenţie! acest film nu este ceea ce v-aţi aştepta!", aşa începe textul de prezentare al filmului Borgman de pe pagina Festivalului de la Cannes din 2013. De altfel, Borgman este prima peliculă olandeză selectată în Competiţia Cannes în ultimii 38 de ani (din 1975), precum şi reprezentantul Olandei la Oscar-urile 2014, la secţiunea "Cel mai bun film străin". În 1998, regizorul Alex van Warmerdam a mai participat la Un Certain Regard cu cel de-al patrulea film al său, Little Tony.
Alex van Warmerdam a fost adesea comparat cu regizori ca Buñuel, Tati şi Aki Kaurismäki pentru universul absurd şi unic din filmele sale. Borgman este considerat de către regizor chiar mai dark decât filmele sale anterioare. "Am vrut să mă scufund în zonele rămase neexplorate ale minţii mele, să văd ce găsesc acolo", spune van Warmerdam. Acolo se pare că de data asta l-a găsit pe Borgman, un bărbat care sună la uşa unei familii din clasa mijlocie şi întreabă dacă poate să facă un duş.
Pentru a scrie scenariul la Borgman, Alex van Warmerdam s-a inspirat din studii despre opera Marchizului de Sade. "Toţi avem lucruri ascunse în minte. Eu nu am făcut decât să plonjez într-o mare de posibilităţi", spune regizorul şi scenaristul, care şi-a păstrat şi el un rol secundar în propriul film (interpretează personajul Ludwig).
În film o să-l puteţi recunoaşte, în rolul lui Borgman, pe actorul flamand Jan Bijvoet, pe care l-aţi mai putut vedea în filmul recent The Broken Circle Breakdown (2013), distribuit tot de Independenţa Film.
Cine sau ce este Borgman din Borgman?
Borgman este o fabulă sumbră al cărei protagonist este personajul cu acelaşi nume. Nu e clar dacă Borgman este doar un vis, un demon, sau este întruchiparea fizică a tuturor temerilor noastre. În orice caz, este o prezenţă sinistră pe străzile unui cartier rezidenţial de lux, o apariţie care năruie faţada normalităţii din jurul unui cuplu destul de înstărit şi cam arogant, părinţii a trei copii, plus o bonă.
Fraţii van Warmerdam
Borgman este cel de-al optulea lungmetraj al regizorului olandez. Primul mare succes s-a numit The Northerners (1992), o comedie neagră suprarealistă care a primit "Viţelul de aur" (echivalentul Oscar-ului în Olanda) la Festivalul de Film Olandez pentru cea mai bună regie: Alex van Warmerdam şi cel mai bun actor: Rudolf Lucieer. Cel de-al treilea film al său, The Dress (1996) - o dramă cu sex, violenţă dar şi umor - a fost deasemenea bine primit de presa internaţională, primind premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Veneţia.
Borgman este o coproducţie Olanda - Belgia - Danemarca, având ca producător principal compania independentă Graniet Film, fondată de fraţii Alex van Warmerdam (regizor şi scenarist) şi Marc van Warmerdam (producător). Coloana sonoră din Borgman este semnată de al treilea frate: Vincent van Warmerdam.
În România, Borgman este distribuit de Independenţa Film.
Filmele lui Alex van Warmerdam:
2013 Borgman
2010 The Last Days of Emma Blank
2006 Waiter
2003 Grimm
1998 Little Tony
1996 The Dress
1992 The Northerners
1986 Abel
1984 De Stedeling / The Townee (scurtmetraj)
1982 Graniet / Granite (TV)
1980 Zie de Mannen Vallen / Watch the men fall (TV)
1979 Striptease (scurtmetraj)
1978 Entree Brussels (scurtmetraj)
--------------------------
Referinţe online:
Borgman - trailer cu subtitrare în limba română
Independenţa Film - pe Facebook
Independenţa Film - site oficial
Borgman este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referinţă, de nişă sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase, cum ar fi La grande bellezza, Nymphomaniac, La vie d'Adèle, Jagten / Vânătoarea, Amour, Melancholia, Todo sobre mi madre, Trainspotting, Melancholia, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, etc.
anca romanescu | pr | 0732 144 579 | 0745 10 20 24 | [email protected]