iulie 2014
Balkanik! Festival, 2014
În cadrul celei de-a patra ediţii, Balkanik!Festival promite cel mai exploziv fusion de muzică din Balcani cu muzică electronică, reggae, jazz şi hip-hop. Cea de-a patra ediţie Balkanik!Festival va avea loc între 12 şi 14 septembrie 2014, în Grădina Uranus din Bucureşti, unul dintre spaţiile magice ale Bucureştiului, care se deschide annual publicului doar la festival. Festivalul anunţă o ediţie explozivă şi curajoasă, incluzând în line-up trupe care îi vor reuni pe cunoscătorii de world music, Balkan music, jazz manouche şi iubitorii de sound-uri electronice, dub-reggae, hip-hop.
 
Printre cele cinci nume confirmate deocamdată în line-up se află doi headlineri:
 Shantel & Bukovina Club Orkestar (Germania) - headliner
Shantel este cel mai cunoscut DJ din Balcani, care transformă instant orice mulţime din faţa scenei într-o petrecere. Născut la Frankfurt, cu origini în Bucovina, aflat într-o permanentă căutare de noi sunete şi emoţii, a cântat la cele mai mari festivaluri din întreaga lume, de la Glastonbury la Roskilde, cu rezidenţe la Istanbul, Roma, Viena, Zurich şi a câştigat numeroase premii, printre care BBC World Music Award. A compus coloane sonore pentru filmele Borat (r. Larry Charles, 2006) sau The Edge of Heaven (r. Fatih Akin, 2007)

"Shantel ia trâmbiţele sălbatice ale trompetelor balcanice şi ridică nivelul de adrenalină chiar mai sus, cu digital funk." (Mojo)

 
 Kiril Djaikovsky feat. TK Wonder & Ghetto Priest (Macedonia, US, UK) - headliner
Kiril este unul dintre cei mai apreciaţi compozitori şi producători de muzică electronică din zona Balcanilor, cunoscut publicului festivalier pentru show-uri explozive în cadrul EXIT Festival, Pohoda, Woodstock, Gypsy Jazz Festival. Muzica lui Kiril aduce pe scenă un fusion electric cu influenţe tradiţionale macedonene, alămuri, reggae, jungle MC şi electro rap.

 

 Kottarashky&The Rain Dogs (Bulgaria)
Una dintre cele mai inovatoare şi solicitate trupe de muzică etno-electronică din Sofia, a fost revelaţia de la ediţia de anul trecut şi se numără printre artiştii care au semnat cu faimoasa casă de producţie Asphalt Tango. Pornind de la înregistrări autentice din satele bulgăreşti, Kottarashky aka Nikola Gruev a format o trupă à la Tom Waits, cu un stil şi o muzică "vizuală" greu de imitat.

 
 Čači Vorba (PL)
"Limbă sinceră" (expresie din limba romani), Čači Vorba este una dintre cele mai premiate trup epoloneze la nivel internaţional din ultimii ani, recent distinsă cu premiul German Record Critics' Award. Čači Vorba este o trupă poloneză de gypsy-fusion, specializată în muzică din Europa de Est, din spaţiile carpatic şi balcanic, cântată cu "inima, spiritual şi cunoaşterea" şi mixată cu jazz, French musette, minimalism. Cei de la Čači Vorba îşi numesc muzica joc'n'roll, pornind de la românescul joc.
"Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale folclorului polonez." - Songlines (UK)
"Nici măcar cineva cu origini româneşti nu ar fi interpretat la un nivel atât de intim, cu atât de multă convingere şi pasiune vechea melodie lăutărească din mahala." - MDR Figaro (DE)


 Django Lassi (DE)
Django Lassi şi-au creat o reputaţie atât în pub-urile cabaret din Berlin şi la festivaluri europene de open-air jazz, cât şi la festivaluri uriaşe şi rave-uri extatice de trance. Au înţeles cum să creeze un fusion de mare clasă între jazz manouche şi gypsy swing, care conduce la o stare contagioasă ce te îndeamnă la dansuri balcanice sălbatice ori poetice.
"Ar fi un motiv aproape să te căsătoreşti, dacă ai şti că Django Lassi cântă la nuntă" - taz.de
Video: http://vimeo.com/82590532

Preţ abonament early bird: Abonamentele promoţionale early bird pentru ediţia 2014 au fost puse în vânzare la preţul de 98 de lei pentru toate cele trei zile de festival. Preţul este valabil pentru toate abonamentele achiziţionate până pe 15 august 2014. Abonamentele pot fi cumpărate de pe easytickets.ro, eventim.ro, din reţeaua Eventim şi pe site-ul http://www.balkanikfestival.ro/.
 
Cu sprijinul Primăriei sectorului 5
Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Parteneri stategici: ArCuB, Institutul Cultural Român
Sponsor: Ciuc
Eveniment organizat de Asociaţia Culturală Metropolis
Asociaţia Culturală Metropolis, înfiinţată de producătorul Daniel Mitulescu, are ca principal scop realizarea de evenimente non-profit de educare a publicului tânăr, precum Festivalul Internaţional de Film pentru Copii KINOdiseea, la care au participat la cele cinci ediţii de până acum peste 40.000 de persoane şi Festivalul Internaţional de muzică şi cultură Balkanik!, care a avut un public de peste 18.000 de persoane la cele trei ediţii.
Website: http://www.balkanikfestival.ro/
Facebook: https://www.facebook.com/balkanikfestivalro


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus